Este un joc atat de vechi, incat cu siguranta orice persoana a jucat cel putin o data in viata table. Mai nou, acest joc interesant poate fi jucat si online pe diferite site-uri, avand ca adversar fie calculatorul, fie alti jucatori care se inregistreaza pe acelasi site.
Jocul de table este mai mult un joc de strategie, dar avand in vedere ca se joaca utilizand zarurile, se poate spune ca este si un joc de noroc.
Istoria jocului de table
Jocul de table reprezinta unul dintre cele mai vechi jocuri de acest gen din intreaga istorie. Se presupune ca originile acestuia sunt inradacinate in Mesopotamia din timpul Imperiului Persan. Initial, era jucat pe suprafete din lemn, folosindu-se pietricele pe post de piese, iar zarurile erau realizate din oase, pietre, lemn si chiar ceramica, acestea avandu-si originea in Egipt.
La inceput, jocul de table era asociat liderilor, aristocratilor si oamenilor cu influenta politica mare din Antichitate. Nu oricine avea acces la astfel de jocuri si acest fapt a fost demonstrat de numeroasele scrieri. Din Mesopotamia, jocul a fost facut popular in intreaga lume, fapt pentru care romanii l-au adoptat si ei si l-au denumit “Ludus Duodecim Scriptorum”, in traducere “Jocul celor 12 linii”. O scriere antica afirma ca cele 12 linii reprezentau lunile anului, cele 24 de puncte reprezentau orele dintr-o zi, suma dintre laturile opuse ale zarului (7) reprezenta cele 7 zile ale saptamanii, iar culorile contrastante ale “pionilor” simbolizau ziua, respectiv noaptea.
Pe teritoriul Asiatic, jocul de table a devenit popular incepand cu anul 800 d.Hr, fiind cunoscut sub numele “Nard”. Primele reguli scrise ale acestui joc atat de popular chiar si in zilele noastre au aparut in anul 1205 in “The Codex Exoniensis”. Considerat in mare parte un joc de noroc, jocul de table a fost interzis si a fost inlocuit cu sahul, un joc nobil in adevaratul sens al cuvantului, care se bazeaza strict pe strategie si logica.
In anul 1645, jocul de table si-a recastigat popularitatea, fiind denumit “Backgammon”. Teoriile referitoare la acest nume sunt numeroase, insa cea mai plauzibila este aceea ca inscriptiile jocului de table se afla “in spatele” celor de sah; si in prezent, cutia de table prezinta pe partea din exterior marcajele pentru sah, in timp ce interiorul este dedicat jocului de table.
Intre anii 1920-1960 au fost infiintate numeroase cluburi dedicate acestui joc, cluburi care erau luate cu asalt de catre membrii inaltelor clase sociale. Dupa anul 1960, popularitatea jocului a crescut in intreaga lume, mai ales datorita faptului ca toate persoanele, indiferent de statutul social, aveau acces la el. Incepand cu anul 1990, datorita evolutiei tehnologiei, jocul de table a fost transformat intr-un joc computerizat, devenind atractiv pentru cei care detineau un calculator si puteau juca table fara a avea nevoie de un partener sau de table de joc. In prezent, jocul de table se numara printre cele mai populare jocuri online.
Regulile jocului de table
Jocul de table nu este deloc un joc chiar atat se simplu precum pare, insa nu este nici foarte dificil. Dupa cum am afirmat si la inceputul acestui articol, poate fi considerat atat un joc de strategie, cat si un joc de noroc din moment ce se folosesc zarurile.
Asadar, dupa cum multi dintre dumneavoastra stiu, tabla de joc este impartita in 24 de triunghiuri ale caror culori alterneaza. Aceste triunghiuri sunt pozitionate cate 6 la capatul fiecarei “case” si sunt denumite puncte. “Casele” reprezinta partile alocate fiecarui jucator si sunt despartite de “bara”. In momentul in care o piesa este lovita, aceasta intra pe bara. Ea poate reintra in joc din casa adversarului.
La inceput, piesele sunt aranjate pe tabla in pozitie de start. Doua dintre piese sunt asezate pe pozitia 24, cinci pe 13, trei pe 8 si cinci pe 6 pentru fiecare jucator. Directia jocului este casa adversarului – exterior. La inceput, fiecare jucator arunca doar un zar, cel care a nimerit cel mai mare numar va muta primul piesele. Dupa prima mutare vor fi utilizate ambele zaruri.
Piesele vor fi mutate in conformitate cu numerele care cad la zaruri. De exemplu, un jucator a aruncat 3 si 5, ceea ce inseamna ca poate muta o piesa 3, respectiv 5 spatii pentru a ajunge la un punct liber, sau poate muta 8 spatii, daca se face suma. Piesa poate fi mutata doar pe un punct liber, sau pe un punct ocupat de o singura piesa. Piesa unica de pe punct va fi lovita si mutata pe bara. Jucatorii trebuie sa evite pe cat posibil sa aiba piese unice.
Piesa de pe bara poate reintra in joc doar daca numerele de pe zar indica un spatiu liber in casa adversarului. In caz contrar, jucatorul va incerca pana cand va nimeri un punct liber.
Dupa ce un jucator si-a adunat toate piesele in casa el poate incepe sa le scoata afara din zona de joc, in conformitate cu numerele indicate de zaruri. Cel care reuseste sa isi scoata primul toate piesele este castigatorul.
Asadar, jocul de table nu este deloc un joc plictisitor. Din contra, este un joc interesant si tocmai din acest motiv inca este foarte popular in intreaga lume.