Orice caine care isi vede stapanul ca ii ia bolul pentru a-l umple cu mancare va topai de bucurie, va saliva, va da din coada, isi va undui corpul si va cersi. Pentru a ne rasfata cainele si a-i oferi o viata cat mai sanatoasa trebuie sa stim cum hranim cainele in mod corect.
Cainele trebuie sa aiba mai multe mese mici pe zi, deoarece astfel sunt mai usor de digerat, ajuta metabolismul sa functioneze mai bine, scade riscul producerii torsiunii stomacale.
Este bine sa se hranesca cainele in alta camera, pentru a se preveni cersitul si mancatul sa se faca in tihna. In zilele toride de vara i se pot oferi cateva cuburi de gheata, care ii vor oferi fluidele necesare sa-l scape de supraincalzire si de asemenea rontairea lor va fi foarte distractiva pentru el. Cateva cuburi de gheata i se pot pune si in bolul cu apa de cateva ori pe zi.
Ori de cate ori cainele trebuie recompensat se pot folosi alimente sanatoase, cum sunt bucatele de mere sau morcov, nu sunt indicate cele fabricate industrial, mezeluri sau salamuri. Cu diferite ocazii i se poate oferi diferite gustari pecum: o bucatita de friptura, carne macra de pui, carne de vita fiarta, un cub mic de cascaval si altele.
Prin intermediul hranei cainele se poate trata de diferite afectiuni. Prin adaugarea unei lingurite de ulei de porumb, de floarea soarelui sau arahide in mancarea cainelui, se poate elimina matreata. Aceste uleiuri au scopul de a suplimenta energia si de a reduce problemele de sanatate a pielii.
Nu este recomandata hrana cu un continut redus de grasimi, deoarece acestea fac blana si pielea sa arate mai sanatoase si cainele sa aiba energie. Intotdeauna trebuie tinut cont sa nu primeasca grasimi in exces. Medicul veterinar poate face mai multe recomandari in acest sens, pentru fiecare caine in parte.
Dupa fiecare masa, resturile de mancare umezita din bol trebuie aruncate deoarece ele devin o sursa de bacterii si boli. De asemenea, o data pe saptamana trebuie spalate toate bolurile din care bea apa si se hraneste cainele.
Laptele este un aliment foarte hranitor pentru catei, insa nu toti cainii il suporta, la unii poate produce diaree, de aceea nu este intotdeauna indicat.
Hrana trebuie sa fie bogata in vitamina E, acizi grasi omega-3, beta-caroten, fibre, acid gamma-linoleic, L-carnitina, sulfati si glucide. Toate aceste substante il ajuta sa aiba si sa-si mentina cartilajele sanatoase, permit organismului sa aiba un tesut muscular bun, sustin sanatatea pielii, ajuta digestia si sprijina sistemul imunitar.
Nu este indicat sa se foloseasca castroane de plastic pentru mancare, deoarece marginile roase ale acestora ofera o zona ideala pentru inmultirea bacteriilor. Este foarte bine daca mancarea se pune in castrone asezate cam la nivelul ochilor cainelui, astfel el nu-si va chinui gatul in momentul cand mananca si digestia se va face mai usor.
Cand se achizitioneaza mancare pentru cani trebuie citita cu atentie eticheta, pentru a vedea daca aceasta contine un numar minim de grasimi, proteine si un numar mare de fibre.