Sarcină & BebeCum se manifestă alergia la lapte a bebelușului și cât este de...

Cum se manifestă alergia la lapte a bebelușului și cât este de riscantă

Alergia la lapte a bebelusului, potrivit unor diverse studii, se manifesta in cazul laptelui de vaca si mai putin daca copilasul este hranit cu lapte matern. Alergia este, de fapt, o reactie de protejare a organismului impotriva unor substante daunatoare – in acest caz, organismul crede in mod gresit ca proteinele din lapte nu sunt bune pentru el si decide sa lupte pentru a le elimina. Putini bebelusi se confrunta cu acest tip de reactie – cam 3%.

Alergia la lapte a bebelusului se manifesta mult mai rar la copiii alaptati sau hraniti cu lapte matern pompat decat in cazul celor hraniti cu lapte praf, formule speciale. Laptele de vaca, de capra sau de soia provoaca de obicei acest gen de reactie alergica. Multe dintre formulele de lapte create special pentru bebelusi sunt bazate pe lapte de vaca. Dupa cativa ani, de multe ori, alergia dispare (desi se pot intalni reactii episodice alergice si la varste mari), nefiind identica cu intoleranta la lactate cu care se confrunta atat copii, cat si adulti (intoleranta actioneaza doar asupra sistemului digestiv, prin reactii de eliminare a ingredientului intolerat de catre organism).

Cum se manifesta alergia la lapte a bebelusului

Cand bebelusul tau este extrem de agitat, iritat, nervos, plange mai mult sau mai frecvent decat de obicei, atunci poate fi vorba despre alergia la laptele cu care il hranesti. Reactia organismului provoaca neplacere si iritabilitate. Cel mic va avea simptome fie imediat dupa ce a fost hranit, fie dupa cateva zile de hranire cu lapte de vaca/capra/soia. Daca reactioneaza imediat dupa masa, semnele alergiei, pe langa iritabilitate, vor fi diareea, aparitia unor diverse iritatii, eczeme pe piele care pot fi insotite sau nu de mancarimi, respiratie zgomotoasa, umflarea fetei.

O reactie mai lenta presupune aparitia dupa mai multe zile, progresiv, a diareei, a scaunelor cu sange, a starilor de voma acuta (nu doar atunci cand scuipa bucati de mancare cum fac multi bebelusi), a iritatiilor pe piele, a colicilor, a unei stari acute de nervozitate, plans frecvent si chiar a lipsei poftei de mancare. Aceste simptome pot indica o alta afectiune, insa daca bebelusul a fost hranit (chiar doar o singura data) cu lapte de vaca sau soia, alergia la lapte a bebelusului poate fi raspunsul corect. Uneori si constipatia poate fi un semn al aparitiei alergiei, insa mai rar.

Cat de riscanta este alergia la lapte?

alergia la lapte

In foarte rare cazuri si doar daca ignori simptomele, alergia poate provoca o reactie severa, brutala a organismului, care incearca sa scape de proteina considerata nociva si intra in soc anafilactic. I se umfla fata, are diaree si stari de voma acute, respiratia dificila, creste tensiunea.

De aceea, este bine ca, oricand observi aceste simptome, sa mergi cat mai rapid la medic, care poate face un test special pentru depistarea alergiei si iti poate recomanda un substitut la laptele cu care hraneai bebelusul. Retine cele trei aspecte afectate intotdeauna de alergia la lapte sunt: pielea, respiratia si stomacul.

Pielea: eczeme, iritatii, urticarie, edem;

Respiratia: respiratie dificila, greoaie, zgomotoasa (fluieraturi), tuse, stranuturi;

Stomacul: diaree, voma, dureri, acumulare de gaze, crampe stomacale;

Daca nu mergi la medic si nu tratezi alergia la lapte a bebelusului, starile de voma si diaree pot provoca destul de rapid subnutritia prin pierderea substantelor nutritive. Daca nu ai observat simptomele prezentate mai sus si observi, totusi, o scadere in greutate sau lipsa cresterii si lipsa poftei de mancare, mergi la medic – poate fi vorba de alergie sau de o alta afectiune care cere sa fie tratata urgent.

Ce sa faci in cazul alergiei la lapte

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca iei unele masuri de precautie pentru a evita aparitia alergiei: chiar daca alergia poate fi transmisa genetic, ea poate aparea si dupa nastere, fiind cauzata de unii factori externi. Astfel, fereste bebelusul de praf, mirosuri puternice, fum, apropierea de animale de casa. Daca ai pisica, caine sau chiar un hamster, nu ii lasa in aceeasi camera cu micutul. Alaptarea sau hranirea celui mic cu lapte matern pompat pentru macar jumatate de an creste imunitatea si poate feri sau diminua reactiile alergice.

Dupa cum s-a spus, bebelusii alaptati formeaza foarte rar alergie la lapte. Insa daca se intampla, tu va trebui sa eviti consumarea produselor lactate, caci alergia e provocata de faptul ca proteinele din laptele, iaurtul, branza consumate de tine trec in laptele matern. Inlocuieste lactatele cu suplimente alimentare si calciu.

In cazul alergiei la lapte a bebelusului hranit cu formule sau chiar lapte de vaca, pasul logic consta in evitarea totala a acestor preparate si a oricaror altora ce contin proteine din lapte de vaca (poate fi inlocuit cu lapte de soia, daca nu cumva provoaca si aceasta alergie). Exista anumite formule de lapte hipoalergenic, produs special pentru aceste situatii. Alergia la lapte nu se trateaza cu medicamente, de aceea tot ce poti si trebuie sa faci dupa ce a fost diagnosticata, este sa eviti produsele ce contin alergenul, sa creezi un mediu curat si steril bebelusului si sa ii asiguri o alimentatie naturala, pe baza de formule speciale hipoalergenice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.