Brachydanio rerio sau danio zebra sau pur si simplu “pestele zebra” este un popular peste de acvariu, iubit pentru agilitatea, comportamentul si infatisarea sa. Aceasta specie isi are originile in India, populand apele dulci si curgatoare de pe teritoriul acesteia.
Nu este deloc greu sa deducem faptul ca numele de “peste zebra” provine de la aspectul deosebit al acestor pesti. Corpul lor de mici dimensiuni este frumos colorat in dungi orizontale, asemanatoare cu cele ale unei zebre. Corpul este argintiu, insa dungile sunt de un turcoaz foarte inchis. La fel sunt colorate si inotatoarele si coada, unde predomina auriul.
Combinatia de culori este una deosebita si ofera pestilor din aceasta specie un aspect foarte elegant. Corpul este suplu si subtire, usor aplatizat pe flancuri. Gura este pozitionata in sus si este inconjurata de 2 perechi de mustati. Coada si inotatoarele sunt foarte dezvoltate in raport cu dimensiunea corpului care variaza intre 6-8 cm, oferind pestilor zebra un aspect voalat. Cu toate acestea, pestii zebra care au inotatoarele foarte dezvoltate vor obosi mult mai repede si vor inota mai incet.
Danio zebra sunt pesti foarte energici, de aceea este nevoie de un acvariu de minim 60 l. In mediul natural, pestii zebra populeaza diferite tipuri de ape, de la ape foarte sarace in oxigen, pana la ape foarte repezi, fapt pentru care, in captivitate, acesti pesti se vor adapta foarte repede conditiilor din acvariu.
Este de preferat ca temperatura apei din acvariu sa fie cuprinsa intre 22-26 ºC, insa acesti pesti sunt foarte rezistenti si pot suporta chiar si temperaturi mai mici sau mai mari. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 6,5-7,5; duritatea apei nu reprezinta o problema, avand in vedere ca aceasta nu influenteaza in niciun fel buna dezvoltare a pestilor zebra.
Pestii zebra prefera un acvariu plantat in partea din spate, pentru a avea suficient spatiu in care sa isi consume energia in fata si pe lateralele sale. Uneori se vor ascunde si se vor odihni in spatele plantelor.
In mediul natural, danio zebra este un peste omnivor, asa ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste alimentatia acestor minunati pesti nici in captivitate. Este bine ca alimentatia sa fie cat mai variata, atat de origine animala, cat si de origine vegetala. Pot manca si hrana uscata, precum si hrana vie, precum larvele de tantari sau rame.
Specialistii sunt de parere ca tubifexul nu trebuie administrat pestilor zebra. Sunt foarte pofticiosi si mananca foarte repede, de aceea acvaristul trebuie sa acorde o mare atentie acestui aspect daca pestii zebra au “vecini” de acvariu mai lenti; cei din urma pot ramane nemancati si pot muri. Este de preferat ca intr-un acvariu sa existe aproximativ 8 pesti zebra, niciodata 2.
Reproducerea in cazul pestilor zebra este foarte simpla, de aceea acesti pesti sunt foarte apreciati, fiind potriviti si pentru acvaristii incepatori. Pot exista si cazuri in care, din neatentie sau din lipsa de experienta a acvaristului, pestii zebra depun icrele in acvariul principal, fara ca acestea sa supravietuiasca deoarece sunt imediat mancate. De aceea, ca in toate cazurile, acvaristul trebuie sa amenajeze corespunzator acvariul pentru reproducere. Un acvariu de 20 l este suficient.
Pe fundul apei acvaristii trebuie sa confectioneze o plasa cu ochiuri de 3-4 mm pe care sa o pozitioneze pe fundul acvariului. Pe fundul acvariului trebuie sa existe si numeroase plante; nu este neaparata nevoie ca acvariul sa aiba substrat. Este bine ca apa din acvariul de reproducere sa fie preluata din cea in care au fost pestii tinuti inainte, in acest fel evitandu-se diferentele de temperatura sau diferentele chimice.
Acvaristii trebuie sa stie ca icrele sunt depuse in grup, asadar este necesar ca numarul femelelor din acvariul pentru reproducere trebuie sa fie mai mic decat cel al masculilor, raportul fiind de o femela la 2 sau 3 masculi. In maxim 3 zile, icrele vor ecloza, iar alevinii vor incepe treptat sa inoate prin acvariu in cautare de hrana.
Pestii zebra sunt foarte prietenosi si ofera un spectacol interesant atunci cand incep sa inoate de la un capat la altul al acvariului. Nu este de mirare ca, avand aceste caracteristici, pestii zebra sunt atat de apreciati in lumea acvaristicii.