Canarul pheo a aparut in Belgia, in anul 1964, in urma unei mutatii recesive. Aceasta mutatie a avut ca efect inhibarea eumelaninei negre, in tot corpul, inclusiv in cioc, picioare, gheare, chiar si in ochi, permitand astfel feomelaninei maro sa se intinda la maximum de-a lungul marginilor penelor cum se intampla la canarii negri si bruni, unde apare un desen specific.
Mutatia pheo apare la toate cele patru tipuri de baza: negru, brun, agata si izabel. Efectul exterior difera, astfel la tipul negru si brun la care este un desen eumelaninic si feomelaninic, mutatia pheo face sa apara pe partea dorsala a canarilor acelasi desen feomelaninic.
La canarii agata si izabel, factorul pheo inhipa eumelanina si face ca penajul pe partea dorsala sa nu aiba nici urma de melanina, cu exceptia remigelor si a catorva pene de la coada, unde se pastreaza o nuanta deschisa. Ochii acestor canari sunt rosii.
Canarii pheo se impart in doua categorii diferite:
- Grupul format din canarul agata si izabel cu ochii rosii.
- Grupul format din canarul negru si brun din categoria pheo. Acestia au un penaj aproape identic, micile diferente care apar sunt legate de culoarea melaninei centrale care are o nuanta gri antracit la canarul negru si cafenie la canarul brun.
La canarii de tip brun ochii sunt de un rosu mai putin evident, iar la cei de tip negru sunt mai inchisi. Ciocul, picioarele si ghearele sunt de culoare deschisa la ambele specii. Desenul in scari va acoperi o mare parte din suprafata corpului, va porni de la cap, spre partea dorsala si zonele laterale.
La unii canari poate sa apara un contrast foarte mic intre partea centrala a penelor care este lipsita de melanina si marginile acestora, in care feomelanina nu este oxidata complet.
Canarul pheo face parte din ordinul Passeriformes, familia Fringillidae.
Video – Canarul pheo: