Sarcină & BebeMomentele importante și inevitabile pe care le vei trăi în timpul sarcinii

Momentele importante și inevitabile pe care le vei trăi în timpul sarcinii

Odata ce ai ramas insarcinata, este bine sa stii ce momente importante in timpul sarcinii vei trai, ce etape in dezvoltarea bebelusului si schimbari pe care va trebui sa le faci te asteapta. Sarcina este un drum lung, un traseu presarat cu momente de fericire nebuna, de visare, nerabdare, dar si momente de panica, de griji nesfarsite, de tristete…

Inceputurile

Inca din fericitul moment in care testul de sarcina iti arata ca vei deveni in curand mamica, trebuie sa iti planifici anumite lucruri si sa faci unele schimbari in viata ta. Numarul 1 din momentele importante in timpul sarcinii: programeaza cat mai rapid un consult medical, in care te vei sfatui cu medicul ce schimbari trebuie sa faci in stilul tau de viata, vei face testari medicale care sa arate daca esti sanatoasa si in stare buna si veti calcula data aproximativa a nasterii. Important: din acest moment, medicul este prietenul si sfatuitorul tau, asa ca daca nu ai deja un medic de incredere si in care simti ca te poti baza, apeleaza la cunostinte pentru a-ti gasi un medic potrivit.

Numarul 2: din prima luna a sarcinii, vei face unele schimbari: vei adopta un regim alimentar sanatos, care sa conste in mese mici si frecvente, vei face miscare, vei renunta la unele obiceiuri riscante (alcool, tutun, cafea), vei adopta un program regulat si cat mai relaxant in fiecare zi. Gata cu nopti pierdute, cu petreceri, cu treburi epuizante si stresante! In aceasta perioada, trebuie sa faci tot posibilul sa te bucuri de o stare buna de spirit si sa eviti oboseala.

Legat de aceasta, este momentul in care trebuie sa iti anunti sefii ierarhici despre sarcina si daca munca ta este prea epuizanta sau are loc intr-un mediu riscant sau toxic, sa ceri anumite schimbari. Ai tot dreptul sa te asiguri ca nu te expui unor riscuri si oricat de importanta este profesia pentru tine, nu trebuie si nu poate fi mai importanta decat copilul tau!

Adaptarea

Primele doua luni de sarcina trec pe nesimtite: esti fericita, esti entuziasmata, parca nici nu iti vine sa crezi si parca totul se intampla mult prea rapid ca sa procesezi. Insa dupa a doua luna, este bine sa iti planifici modul in care vei naste, sa te gandesti la ce tip de nastere doresti. In aceasta decizie, iti pot fi de foarte mult ajutor persoane care au trecut prin aceasta experienta frumoasa: fie prietene, rude, colege. Daca nimeni din anturajul tau nu a parcurs acest drum, atunci te poti inscrie pe un forum pentru viitoare mamici, unde te vei putea sfatui si vei putea forma legaturi de prietenie cu femei care trec exact prin ce treci si tu.

Printre momentele importante in timpul sarcinii este prima ecografie – in jurul saptamanii a 8-a de sarcina. Vei avea prima fotografie cu bebelusul tau. De asemenea, aceasta prima ecografie iti poate releva sexul bebelusului – insa nu este sigura 100%, depinzand de pozitia sa.

Insa de multe ori, sexul bebelusului se vede destul de clar – este alegerea ta si a partenerului daca doriti sa aflati sau nu. Pe de o parte, va va fi mai usor sa stiti ce nume vreti, ce haine si in ce culoare ii varuiti camera, pe de alta parte, nimic nu se compara cu prima intalnire cu bebelusul tau si cu minunata surpriza cand il vei vedea pentru prima oara. Insa astazi, multe cupluri prefera sa afle sexul – fiind unul dintre cele mai emotionante momente in timpul sarcinii.

Iti vei alege o clinica si o maternitate preferata, consultandu-te cu partenerul, cu medicul, dar si cu prietenele pe care ti le-ai facut. Poti sa te interesezi si de ce cursuri prenatale ofera diferitele maternitati – acestea te ajuta sa te adaptezi sarcinii si sa te pregatesti pentru marea schimbare.

Viitoarea mamica

Daca inca nu ai anuntat pe toata lumea de marea veste, pentru ca ti-a fost frica, de acum, dupa luna a treia, esti sigura ca ai trecut de momentele cele mai riscante ale sarcinii. Asadar, este momentul sa afle toata lumea, sa te felicite, sa te gandesti si la detalii mai practice: camera bebelusului, mobilierul.

In aceasta perioada – luna a patra pana in luna a saptea – vei face un prim consult medical complet, daca nu cumva medicul ti-a recomandat dinainte acest consult. Este timpul sa hotarasti impreuna cu partenerul daca si ce cursuri prenatale veti urma: acestea te ajuta si cu informatii, sfaturi practice (despre starea ta fizica, travaliu, tipuri de nastere), dar si sa te pregatesti emotional pentru nastere.

Desi ti-ai facut dinainte un plan al nasterii, acum este momentul sa iti stabilesti perfect detaliile: tipul nasterii (naturala sau cezariana si modalitatea), anestezie, daca partenerul va asista sau nu, ce crezi ca te-ar ajuta: de exemplu, unele maternitati iti permit sa iti aduci un CD cu muzica care te relaxeaza.

Tot in aceasta perioada, vei face macar inca o ecografie, pentru a te asigura ca dezvoltarea bebelusului merge fara dificultati.

teste

Fa tot posibilul sa iti pastrezi o stare de spirit buna si sa fii relaxata. Partenerul este foarte important, sustinerea sa, apropierea si comunicarea ajutandu-te emotional si ferindu-te de riscul depresiei. La fel, miscarea fizica (plimbat, inot, yoga) te ajuta sa te mentii in forma si sa te eliberezi de stres si energie negativa.

In jurul saptamanii a 24-a, vei face un alt control medical complet, iar dupa saptamana 28, acestea se vor face din doua in doua saptamani. Trebuie sa ai mare grija de sanatatea ta si sa fii atenta la orice simptome care ar putea arata existenta unei complicatii (dureri, epuizare fizica, stari de voma, depresii).

Concediul de maternitate

Din luna a 7-a, iti poti lua concediu de maternitate, ceea ce te va ajuta sa te relaxezi si sa iti oferi timp pentru tine, sa te odihnesti si sa te pregatesti pentru ultimele momente importante in timpul sarcinii. Ai timp de acum sa te pregatesti in detaliu, sa analizezi inca o data planificarea nasterii, sa te gandesti daca iti convin hotararile luate si mai ales sa te pregatesti emotional – te apropii de sfarsitul acestui drum frumos, dar greu, ai trecut prin multe momente importante in timpul sarcinii, momente de veselie, momente de tristete, momente de griji peste griji.

Pentru a face mai usoara trecerea perioadei scurte care ti-a ramas, gandeste-te si ocupa-te de aspecte concrete: cum va arata camera bebelusului, ce jucarii ii cumperi, ce nume va avea micutul. Daca stiti sexul copilului, puteti merge la cumparaturi si cauta hainutele cele mai frumoase si jucariile cele mai dragalase. A vedea viitorul costumas al bebelusului iti va inmuia inima!

Tot acum este momentul pentru o baby-shower: va fi distractiv sa stai de vorba cu prietenele tale apropiate despre bebelus, despre viata voastra, despre tot felul de nimicuri. Dupa luna a saptea, controalele medicale vor fi mai frecvente, cel mai probabil saptamanale, pentru a te asigura ca totul merge bine.

Nasterea

Poate veni mai repede si te poate surprinde si chiar speria, poate intarzia si te poate frustra – cand depasesti data limita stabilita de catre medic, parca ti se pare ca nu vei mai naste vreodata, ca bebelusul va locui permanent in burtica ta! De aceea este atat de important sa fii pregatita emotional, asa incat nici o nastere inainte de termen, dar nici o intarziere sa nu te sperie. Se mai intampla, nimic nu poate fi programat in viata.

Ai ajuns la sfarsit, este ultimul dintre momentele importante in timpul sarcinii: odata ce s-a rupt apa, este timpul sa ajungi la spital si sa urmezi planul atat de grijuliu stabilit. Fara stres, fara frica, fara panica – doar pentru acest frumos moment te-ai “antrenat” noua luni! Si in curand, il vei vedea pentru prima data pe cel pe care l-ai adapostit atata timp! Si vei afla ce inseamna iubirea materna, un sentiment unic si de nedescris!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.