Chiar daca o sarcina evolueaza normal si fara probleme, orice femeie insarcinata trebuie sa cunoasca si sa fie capabila sa recunoasca semnalele de alarma intr-o sarcina, caci medicul nu este prezent constant langa femeia gravida. Astfel, exista anumite simptome care pot sau nu arata faptul ca a aparut o dificultate in evolutia sarcinii si este esential ca viitoarea mamica sa stie sa le recunoasca.
Semnalele de alarma intr-o sarcina in timpul primului trimestru pot fi confundate usor cu unele simptome normale in evolutia sa. Asadar, greturile si varsaturile, desi considerate normale in aceasta perioada, pot fi simptome ale unor complicatii in dezvoltarea embrionului si ale disgravidiei. Atunci cand greturile se mentin pe toata durata zilei si cand varsaturile sunt mai frecvente de doua-trei ori pe parcursul zilei, femeia insarcinata ar trebui sa mearga cat de rapid se poate la un consult medical. Ele pot fi cauzate si de stres sau oboseala, insa pot fi si semnale ca ceva nu merge cum ar trebui.
In aceasta perioada a sarcinii pot aparea anumite dureri in zona pelviana, care atat timp cat nu sunt intense, pot fi tratate – aratand anumite probleme hormonale. Insa atunci cand durerile din abdomen sunt intense, acestea indica riscul pierderii sarcinii, asa ca prezentarea la medic trebuie sa fie imediata.
Printre semnalele de alarma intr-o sarcina care necesita imediat prezentarea la medic este existenta unor sangerari vaginale. Acestea pot fi doar cauzate de stres sau de un contact sexual recent, insa pot arata pericolul unui avort spontan. Asadar, daca prezentati orice sangerare vaginala, indiferent de cantitate, luati imediat legatura cu doctorul.
Dupa saptamana 20 a sarcinii si pana in saptamana 37, printre semnalele de alarma intr-o sarcina raman cele de sus: sangerari vaginale oricat de mici, dureri pelviene mai mult sau mai putin intense – femeia insarcinata trebuie sa ia imediat legatura cu medicul. La fel, desi nu sunt intotdeauna simptom ca ceva merge rau, daca viitoarea mama se confrunta des cu tulburari digestive precum diareea sau constipatia, un control ar fi necesar. Si varsaturile frecvente – mai mult de trei ori in timpul unei zile – pot indica existenta unei probleme in evolutia sarcinii.
Miscarile fatului pot indica existenta unei dificultati in dezvoltarea sa intrauterina: atunci cand acesta se misca mai putin decat de obicei sau nu se mai misca deloc timp de mai mult de 6-8 ore, poate fi vorba de o urgenta. In acelasi timp si daca apar anumite dureri de spate sau crampe, acestea arata ca fatul se misca foarte energic, ca impinge in uter, deci ca poate exista o problema.
Daca apar in aceasta perioada contractii uterine la mai putin de un sfert de ora distanta intre ele, este de asemenea necesar un control medical. Printre urgentele ce pot aparea si care sa necesite internarea imediata se afla pierderea din lichidul amniotic si preeclampsia – cu simptome cum ar fi dureri intense de cap, umflaturi si edeme ale fetei sau extremitatilor, tulburari, probleme de vedere. Daca experimentati oricare dintre aceste simptome, mergeti de urgenta la spital, pentru a va asigura daca totul este bine.
Semnalele de alarma intr-o sarcina dupa a 37-a saptamana raman aceleasi, insa de acum incolo pot arata o problema grava in evolutia sarcinii si deci necesita spitalizarea imediata: pierdere de lichid amniotic (ce poate indica ruperea sacului amniotic), sangerari vaginale, contractii frecvente, lipsa de miscari ale fatului.
Nu trebuie ca femeia insarcinata sa fie constant ingrijorata si stresata ca ceva ar putea sa nu mearga bine, insa este recomandat ca oricand aceasta simte ca in trupul ei ceva, orice, nu este in regula, sa se adreseze medicului. Niciodata nu trebuie subestimat instinctul femeii, asa ca daca apare orice senzatie de disconfort, chiar in lipsa vreunui simptom clar, este de o mie de ori mai bine si mai recomandat sa se faca un control medical care sa arate ca evolutia sarcinii este fara probleme si care sa calmeze temerile viitoarei mamici.
Alte semnale de alarma intr-o sarcina care pot indica probleme mai mult sau mai putin severe si care necesita un control sau chiar spitalizarea ar fi:
- modificari in frecventa, mirosul, culoarea urinei sau dureri in timpul urinarii;
- modificari in secretiile vaginale in ceea ce priveste cantitatea, densitatea, mirosul, sau secretii insotite de mancarimi; dupa saptamana a 37-a de sarcina, secretiile se vor modifica in mod normal, insa daca simptomul este deranjant, un control ar fi util;
- temperatura depaseste 38 de grade Celsius si apar si frisoane – pot fi semne ale unei infectii;
- femeia insarcinata se confrunta cu o stare de oboseala, epuizare fizica si psihica, stari de ameteala sau chiar de lesin;
- prezenta unor convulsii sau a anumitor dificultati respiratorii;
- orice durere abdominala, intestinala, biliara, ce poate indica prezenta unor dificultati grave atat in cazul fatului, cat si al mamei;
- cresterea in greutate subita, brusca – de peste 20 de kilograme – in timpul sarcinii ori cresterea ponderala prea mica – sub 4 kilograme – pot indica probleme in dezvoltarea fatului; de asemenea, un abdomen prea mare sau prea mic comparativ cu perioada de dezvoltare a sarcinii si cu conformatia femeii poate fi simptom al unei dificultati de dezvoltare;