Părinți și copiiAtacurile de panică la tineri – Ce simptome apar și cum să...

Atacurile de panică la tineri – Ce simptome apar și cum să le gestionezi eficient?

Un atac de panică poate apărea la copii, adolescenți, în orice moment. Sentimentul că nu ești suficient de bun și că ai eșuat în toate se poate dezvolta mai ales în perioada adolecenței.

Atacurile de panică creează simptome diferite care includ: insomnie, tristețe, imposibilitatea de a controla gândurile și altele.

Atacurile de panică în rândul tinerilor

Un atac de panică nu este mereu recunoscut de părinți. Aceștia ar trebui să cunoască simptomele produse de un atac de panică, pentru a ști cum să le gestioneze.

În general, tinerii se confruntă cu anumite provocări în perioada de tranziție de la copilărie la maturitate. În ziua de azi, din cauza vieții agitate și stresante, problemele psihologice la copii și tineri au crescut. Asta face ca mulți dintre ei să nu reziste psihic atunci când trec prin situații dificile, să fie subjugați de frică și să sufere atacuri de panică.

Tinerii pot avea diferite probleme, cum ar fi: le este frică să treacă prin anumite situații, să-și piardă controlul, să fie părăsiți, să înnebunească sau chiar să moară. În ziua de azi, apariția stărilor de depresie și anxietate este ceva aproape normal la tineri, ei au în mod frecvent sentimente negative și apăsătoare.

Semnele atacurilor de panică la tineri

Un atac de panică se poate manifesta prin simptome precum:

  • Plâns, țipete, furie
  • Transpirație, tremurături, frisoane, bufeuri
  • Dificultăți de respirație, senzație de sufocare
  • Dureri în piept, dureri abdominale
  • Amețeală, nesiguranță, amețeli și senzație de greață
  • Hiperventilație, palpitații, gură uscată
  • Pierderea simțului realității.

Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta și durează minute sau chiar ore.

Cum să identifici un atac de panică?

Un atac de panică poate apărea într-o anumită situație, cum ar fi de pildă înainte de un examen, sau începerea școlii. Ruperea obiceiurilor consolidate cât și problemele din familie pot fi cauze ale atacurilor de panică.

Copiii mici pot suferi atacuri de panică și în momentele în care sunt separați de mama lor. Agitația legată de schimbări mari este normală, iar intensitatea simptomelor depinde de modul cum factorii declanșatori sunt interpretați de copil. Cauza anxietății se găsește de multe ori în modul de reacție și capacitatea de a face față situației.

Deseori, tinerii afectați de diferite situații au tendința de a-și ascunde stările, suferințele și temerile. Ei se izolează și încearcă să-și ascundă problemele. Asta face ca părinților să le fie destul de greu să le recunoască atacul de panică.

Ei pot fi atenți însă la schimbările de comportament ale acestora, cum ar fi: dorința de a sta singuri prea mult timp, de a se închide în ei înșiși, de a nu vorbi, de a evita anumite situații, de a refuza să mănânce sau să meargă la școală.

Ce pot face parinții pentru a gestiona atacul de panică al copilului?

Sprijinul unui părinte în astfel de situații contează enorm pentru copil. Ei trebuie să fie atenți cu copilul lor și să ia în serios stările acestuia, sentimentele lui de panică. Un prim pas este să-i fie alături și să-l facă să înțeleagă că este firesc să-i fie frică în anumite cazuri. Conversațiile despre temerile sale îl va face să nu se simtă singur cu emoțiile lui apăsătoare.

Pentru a-l ajuta să depășească momentele dificile, părinții pot distrage atenția copilului, pot discuta cu acesta despre o experiență pozitivă sau despre ceva ce își dorește, astfel starea lui se va îmbunătăți substanțial. Foarte mult ajută și exercițiile de respirație, care au efect calmant. Puțină mișcare, plimbarea în aer liber sau alte activități pot ajuta în reducerea hormonilor de stres și în relaxare.

Dacă atacurile de panică apar în mod repetat și astfel există riscul ca ele să afecteze sănătatea și bunăstarea în viața socială, atunci este cel mai bine de consultat un medic specialist. Uneori, atacurile de panică pot duce la declanșarea unor boli grave, care sunt dificil de tratat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.