În ziua de azi, una dintre cele mai frecvente plângeri ale părinților este tusea la copil. Părinții devin mereu anxioși când au copilul bolnav în sezonul rece. Tusea la copil arată că el are o infecție a tractului respirator ce poate fi bacteriană ori virală. Tusea apare în diferite boli, cum ar fi: rinită, astm, răceală, gripă, bronșită.
Tusea afectează calitatea somnului la copil și activitatea sa fizică. Chiar dacă este o tuse ușoară sau ocazională, ea poate indica o problemă de sănătate. În opinia medicilor, ea este un factor stresant pentru copil dar și pentru părinții acestuia, din cauză că va schimba în rău calitatea vieții micuțului. De exemplu, din cauza tusei, copilul nu mai doarme bine, este mereu obosit și agitat, nu mai are poftă de mâncare.
Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome ce apar la copiii de toate vârstele; ea se manifestă chiar și la copiii mai mici (sugari, bebeluși) și se poate vindeca cu ajutorul unui tratament eficient. Poate fi o tuse umedă sau o tuse uscată.
Datele statistice arată că aproximativ 69-70% dintre copii suferă în sezonul rece de o răceală, care este deseori însoţită de tuse. De asemenea, rapoartele indică și următoarele aspecte:
- Prevalența tusei nu are legătură cu o boală respiratorie acută
- Tusea apare la 30% dintre copiii de un an și la 50% la copiii cu vârsta de 14-17 ani.
Răceala la copii
Copilul poate suferi în sezonul rece de o răceală care produce și tuse. Dacă tusea se agravează, atunci este necesar un tratament cu medicamente, stabilit de medic sau care se poate lua de la farmacie. Există și tratamente naturiste pentru tuse și răceală.
Dacă tusea devine acută și se ajunge chiar la un sindrom respirator cu tuse cronică ce ține și 3-4 săptămâni, atunci copilul ce este dus la medic ar putea avea chiar și un diagnostic de boală – bronșită respiratorie acută sau bronșită bacteriană. Astfel de boli apar la copii și afectează tractul respirator inferior al acestora. Ele apar și la copiii mici, nu doar la cei adolescenți. De exemplu, datele clinice au arătat că bronșita acută (este o inflamație a bronhiilor în tractul respirator inferior) poate să apară la aproximativ 55% dintre copiii care au vârsta de 4 ani.
Bronșita acută la copii
Această boală numită bronșită acută este cauzată de o infecție, de virusul respirator sincițial la copii. În această boală apare o perturbare a transportului mucociliar și o perturbare a mecanismului natural de curățare bronșică ce produce mucostaza.
Medicii recomandă un tratament cu mucolitice, care se utilizează în terapia bolilor respiratorii, în care se produc perturbări ale secreției bronșice și este necesară eliminarea sputei. Asta se întâmplă și în bronșită acută.
Părinții ar trebui să-și ducă copilul la un medic dacă acesta are o tuse care durează deja de câteva zile. Se spune că o tuse acută care ține o perioadă mai mică de 2-3 săptămâni este o tuse ce apare frecvent la copii. Uneori tusea este ușoară și ține doar 3-5 zile, alteori însă poate să țină și o lună și jumătate.
Cauze și simptome ale bronșitei acute
Bronșita acută apare frecvent la copiii mici, deoarece la ei există anumite caracteristici ale sistemului bronhopulmonar. Medicii spun că la vârsta fragedă, un copil are căile respiratorii înguste, flexibilitatea și moliciunea cadrului cartilaginos este mai mare, iar membrana mucoasă se poate inflama mai ușor, ea fiind mai sensibilă. În plus, viteza de mișcare a secrețiilor bronșice este mai mică, iar mușchii respiratori sunt mai puțin dezvoltați.
La copii și sistemul imunitar este mai scăzut decât la adulți, iar sistemul nervos nu este bine dezvoltat.
Alți factori ce pot duce la bronșită acută sunt: poluarea, mediul nefavorabil, bacteriile, praful, substanțele alergene, infecțiile cu virusuri respiratorii.
Primele manifestări ale bolii sunt:
- Creșterea temperaturii corpului peste 38 de grade Celsius
- Tuse seacă, frisoane, scăderea poftei de mâncare
- Dureri de cap, stare de slăbiciune
- Zgomot în timpul expirației, dispnee sau respirație grea
- Tuse mai intensă și vărsături.
Tratamentul bronșitei acute
Terapia constă în medicamente ce reduc temperatura corpului și inflamațiile. Umflarea membranei mucoasei și hipersecreția de mucus duc la obstrucția bronșică în cazul acestei boli (bronșită acută). Copilul mic este predispus și la inflamație și formarea mucozitei. Prin terapie se combate infecția, se elimină agenții patogeni de la suprafața tractului respirator, se reduc inflamațiile (care duc la bronho-obstrucție) și se crește imunitatea organismului.
La bebeluși bronșita poate fi mai complicată și necesită atenția medicului pediatru. În general infecțiile tractului respirator la sugari și copiii mici sunt mai dificile, pentru că simptomele pot deveni epuizante și foarte stresante pentru ei. Medicii folosesc metode prin care facilitează eliminarea secrețiilor pulmonare la copiii mici.
Fără un tratament corespunzător, bronșita poate avea consecințe pentru sănătatea copilului. Medicii spun că poate duce la pneumonie și la o inflamație a țesutului pulmonar ce produce insuficiență respiratorie. Prin urmare, un tratament corect aplicat la timp poate scădea riscul de complicații și poate restabili starea de sănătate a copilului.