Animale de companieCum să alegi cea mai bună hrană pentru pisici?

Cum să alegi cea mai bună hrană pentru pisici?

Pisicile trebuie să aibă o dietă echilibrată, de aceea este indicat să se aleagă cu atenție hrana umedă și uscată pentru aceste animale de companie. Unii oameni hrănesc pisicile prea mult, iar ele ajung să sufere de obezitate. În ziua de azi, există multe opțiuni de hrană pentru pisici, însă trebuie cunoscute câteva elemente esențiale, pentru a le selecta corect. Hrana trebuie să fie de calitate, astfel pisicile vor fi sănătoase, agile și active.

Medicii veterinari spun că hrana se alege în funcție de sănătatea pisicii, stilul de viață, vârsta acesteia. Este important de a preveni obiceiurile alimentare neadecvate, ce ar putea crea anumite probleme de sănătate acestui animal. De pildă, menținerea unei greutăți corporale sănătoase este importantă pentru bunăstarea pisicii. Dacă pisica devine supraponderală din cauza excesului de hrană și a lipsei de activitate, atunci ea va avea o multitudine de probleme de sănătate. Obezitatea ar putea duce chiar la artrită, boli de inimă, boli hepatice și diabet.

Hrana umedă și hrana uscată la pisici

Pisicile au nevoie de hrană umedă în timpul perioadei de creștere a dinților și de înțărcare. Această hrană este indicată de medicii veterinari și pisicilor care au anumite probleme de sănătate, cum ar fi diabet și boli de rinichi.

Hrana umedă poate fi semiumedă și conservată și poate fi și sub formă de pate, cu un conținut de 35% umiditate. Dacă se alege hrana de tip conservă, atunci aceasta are aproximativ 75% conținut de umiditate.

Hrana uscată, de tip crănțănele, poate ajuta pisicile în menținerea dinților curați, dar trebuie și aceasta să fie de calitate. Ea este esențială pentru dinți sănătoși, dar, în general, are proteine de calitate inferioară și alimente uscate preparate comercial. Hrana uscată are potențiatori de aromă și nu prea este pe placul pisicilor. Aceste animale inclină mai mult spre alimentele care conțin mai mult lichid și desigur carne.

Aceste tipuri de hrană se pot amesteca, se ține cont însă de proporții și de conținutul de umiditate al hranei umede. Medicii veterinari spun că ar trebui ținut cont și de numărul de calorii. În general, la majoritatea pisicilor, aportul de calorii este de aproximativ 25-30 calorii pe kg greutate corporală, pe zi.

Alte aspecte importante

După deschidere, hrana umedă pentru pisici trebuie să fie acoperită și refrigerată, pentru a fi protejată de deteriorare. Cel mai bine este de cumpărat cutii cu hrană de dimensiuni mici, astfel nu mai apare grija depozitării hranei nefolosite la frigider. În ceea ce privește hrana refrigerată, asta se dă caldă pisicii. Pentru asta poate fi încălzită la temperatura camerei, sau într-un vas cu apă caldă.

În opinia cercetătorilor, hrana umedă este mai sănătoasă pentru pisici decât hrana uscată și în plus are și gustul mai plăcut. Ea are un conținut de umiditate mai mare comparativ cu hrana uscată și poate suplimenta și aportul general de apă al pisicii.

Hrănirea pisicii nu se face nici prea mult, nici prea puțin. Dacă pisica este supraalimentată, ea va suferi de obezitate. Dacă este hrănită prea puțin, atunci va suferi de malnutriție. Prin urmare, trebuie găsit un echilibru și în plus, ea ar fi bine să primească hrană la oră fixă, astfel nu va suferi de anxietate. Dacă îi lași mâncare la discreție toată ziua, atunci ea poate mânca în exces, iar asta o poate face să se îngrașe exagerat după un timp.

Merită să hrănești pisica cu hrană de calitate înaltă, chiar dacă asta costă puțin mai mult. Dacă hrana nu este de bună calitate și îi va produce probleme de sănătate, este posibil ca apoi să cheltui mai mulți bani pe costul facturilor veterinare pentru tratamentul ei.

De ce pisicile nu ar trebui să mănânce prea mult pește?

Pisicile adoră peștele, însă nu ar trebui să primească această hrană în mod frecvent, deoarece au nevoie de o dietă variată. Se spune că ele devin dependente ușor de pește și apoi vor refuza alte alimente. Pisicile sunt animale carnivore și de aceea le trebuie o dietă alcătuită în principal din carne.

Peștele atrage pisicile, însă el nu conține toți nutrienții necesari pisicii. Potrivit cercetătorilor, pisicile care consumă foarte mult pește ajung să aibă un deficit de tiamină și vitamina B1, iar asta nu este bun pentru sănătatea lor. Lipsa de vitamina B1 duce la slăbiciune musculară și leziuni ale creierului. Prea mult ton duce la toxicoză cu vitamina A și la piele uscată, oase fragile și dureri articulare.

Cercetătorii spun că pisicile au nevoie și de calciu și fosfor, deci trebuie să aibă o dietă variată. Carnea din dieta pisicii trebuie să fie echilibrată adecvat cu aceste minerale – calciu și fosfor. Pisicile vâneză din instinct și își iau mineralele din consumul oaselor prăzii. Dacă ar mânca prea puțină carne, atunci ele ar putea suferi de orbire și probleme cardiace.

Dacă ele ar mânca doar pește, ar putea avea probleme renale și neurologice, mai spun cercetătorii. În opinia lor, consumul excesiv de pește poate fi dăunător pentru aceste animale, le poate cauza afecțiuni ale tractului urinar. De asemenea, peștele are mult iod, iar asta poate duce la hipertiroidism la pisici.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.