DiverseDe la pata de ulei la strălucire impecabilă - Cum îndepărtăm petele...

De la pata de ulei la strălucire impecabilă – Cum îndepărtăm petele de ulei din țesătură

Petele de ulei sunt greu de îndepărtat de pe țesături, indiferent că sunt pete cauzate de gătit, de lucrări la automobile sau de deversările zilnice. Dacă sunt lăsate netratate, aceste pete nu doar că arată inestetic, dar pot distruge hainele sau tapițeria preferată.

Din fericire, există mai multe metode de îndepărtare a petelor de ulei de pe țesături, metode pe care le puteți încerca chiar acasă, cu ajutorul unor ingrediente mereu la îndemână:

Iată câteva metode de îndepărtare a petelor de ulei folosind articole de uz casnic

Deși par destul de încăpățânate, petele de ulei pot fi îndepărtate din țesătură cu ajutorul unor produse pe care probabil le aveți deja la îndemână.

O metodă des utilizată pentru îndepărtarea petelor de ulei de pe țesături este folosirea detergentului de vase sau a unor detergenți profesionali de rufe. Indiferent de detergentul ales, tot ce trebuie să faceți este să-l aplicați în mod direct pe pată și să-l lasăți să acționeze timp de câteva minute după care se spală țesătura în funcție de specificațiile standard de spălare.

O altă metodă populară este folosirea bicarbonatului de sodiu, a oțetului și a apei calde. Această metodă presupune amestecarea în părți egale a bicarbonatului de sodiu și a oțetului pentru a forma o pastă. Pasta astfel obținută se aplică direct pe pată, se lasă să acționeze timp de câteva minute după care se spală țesătura în mod normal. Desigur, atât oțetul cât și bicarbonatul de sodiu se pot utiliza individual, în funcție de țesătură. Astfel, pentru utilizarea oțetului, se amestecă o parte de oțet alb cu două părți de apă iar soluția obținută se tamponează ușor peste pata de ulei. Se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute după care se clătește bine și se spală țesătura.

Bicarbonatul, fiind un agent de curățare popular, fără toxicitate, poate să fie surprinzător de eficient în îndepărtarea petelor de ulei. Pentru utilizare, se umezește zona pătată de pe țesătură și se acoperă bine cu bicarbonatul de sodiu. Pentru rezultate satisfăcătoare, se lasă să acționeze chiar și 12 ore, astfel încât bicarbonatul să poată dizolva uleiul, după care se șterge și se spală țesătura.

Un alt ingredient util în această situație este amidonul de porumb, care prezintă proprietăți asemănătoare bicarbonatului. Fiind extrem de bun absorbant, amidonul de porumb se presară peste pata de ulei, se freacă bine peste pată și se lasă să acționeze timp de o oră, după care se spală.

Este important de reținut faptul că, diferite țesături pot necesita metode diferite, motiv pentru care este întotdeauna cel mai bine să verificați eticheta de îngrijire sau să consultați un profesionist pentru a afla care este cea mai bună metodă pentru țesătura respectivă. Evitați să folosiți apă fierbinte sau să uscați la temperaturi ridicate, deoarece acestea pot fixa pata în țesătură și o pot face mai greu de îndepărtat.

Pe lângă metodele de îndepărtare a petelor de ulei folosind produsele de uz casnic, produsele comerciale profesionale pot să fie extrem de eficiente, atunci când se utilizează corect și conform instrucțiunilor. Deoarece produsele comerciale speciale pentru îndepărtarea petelor conțin ingrediente puternice, acestea au capacitatea de a descompune grăsimea și uleiul, facilitând eliminarea acestora din țesătură.

Dacă alegeți această variantă, nu uitați să citiți întotdeauna eticheta oricărui agent de îndepărtare a petelor înainte de a-l folosi și să faceți un mic test pe o zonă discretă a țesăturii, pentru a vă asigura că nu va deteriora sau decolora materialul. Cu ajutorul unui detergent potrivit și a unor echipamente curatenie potrivite, petele de ulei pot fi îndepărtate chiar și din mochete, canapele sau covoare.

Indiferent de metoda pe care alegeți să o folosiți, este recomandat să acționați în cel mai scurt timp deoarece, cu cât pata stă mai mult sau intră mai adânc în țesătură, cu atât va fi mai dificil de îndepărtat. De asemenea, încercați să nu frecați pata de ulei deoarece aceasta se extinde și totodată, pătrunde mai tare în material.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.