Există multe rețete culinare cu struguri care se pot pregăti ușor acasă și care au un gust delicios și aromat, practic sunt o încântare pentru papilele gustative. Află în acest articol ce se poate face din struguri.
Navigare rapidă în articol:
- Prăjitură cu struguri
- Compot cu struguri pentru iarnă
- Brioșe cu struguri
- Mere umplute cu struguri la cuptor
- Dulceață de struguri
- Ruladă cu brânză și struguri
- Budincă Pepecura cu struguri
1. Prăjitură cu struguri
Pentru această prăitură trebuie un blat de chec sau de pandișpan pufos.
Se folosesc următoarele ingrediente: 600 g boabe de struguri albi sau roșii, 7 ouă, 300 g făină, 200-250 g zahăr, 4-5 linguri ulei de floarea-soarelui, un praf de vanilie, puțină coajă de lămâie sau de portocală.
Se realizează astfel:
- Se spală boabele de struguri și se taie jumătăți
- Se bat albușurile de ou spumă cu telul
- Se adaugă zahărul peste albușuri și se dă la mixer pentru a se topi cât mai bine zahărul și a obține o compoziție ca de bezele
- Se pune uleiul de floarea-soarelui, gălbenușurile bătute, făina și se amestecă
- Se adaugă coaja de lămâie sau de portocală și praful de vanilie
- Se unge tava de copt cu ulei și se pune hârtie de pergament
- Se pune compoziția de pandișpan, apoi deasupra ei se așază jumătățile de boabe de strugure
- Se dă tava la cuptor, la temperatura de 180⁰C, timp de 25-30 de minute
- La final se încearcă prăjitura cu scobitoare, pentru a vedea dacă este destul de bine coaptă
- Se lasă la răcit, se porționează în bucățele adecvate, care apoi vor fi aranjate pe un platou pentru servit.
2. Compot cu struguri pentru iarnă
Se folosesc următoarele ingrediente: 3 kg boabe de struguri albi și roșii, 1 kg de zahăr, 3 l de apă, zeama de la o lămâie, borcane în care va fi păstrat compotul pe iarnă.
Se realizează astfel:
- Se rup boabele de struguri de pe ciorchini și se spală cu apă rece
- Se pune apa într-o oală, se adaugă zahărul și se face un sirop
- Se stoarce zeama de la o lămâie și se pun și boabele de struguri
- Se fierbe până în momentul în care boabele devin moi
- Se pun boabele de struguri în borcane și se adaugă sirop
- Se închide fiecare brocan cu un capac și se sterilizează în cuptor.
3. Brioșe cu struguri
Se folosesc următoarele ingrediente: 50 boabe de struguri albi sau negri, 250 ml lapte, 100 g zahăr, 250 g făină, esență de vanilie, un praf de copt, un vârf de linguriță de bicarbonat, 8 linguri de ulei de floarea-soarelui, puțină sare.
Se realizează astfel:
- Se spală boabele de struguri cu apă rece
- Se pun într-un bol pentru aluat următoarele ingrediente – făina, zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul
- Se amestecă aceste ingrediente și se adaugă laptele și uleiul
- Se omogenizează cu ajutorul unui mixer sau cu telul
- Se toarnă compoziția în formele de brioșe
- Se adaugă pe fiecare brioșă 4-5 boabe de strugure
- Se dă tava cu brioșe la cuptor, la 190⁰C, timp de 20 de minute
- Se verifică brioșele cu o scobitoare dacă sunt suficient de bine coapte
- Se dă tava deoparte, se lasă la răcit și se pun brioșele pe un platou.
4. Mere umplute cu struguri la cuptor
Se folosesc următoarele ingrediente: 8 mere mari, 100 g boabe de struguri, o linguriță de praf de scorțișoară, puțină nucsoară, miere de albine, 100 g migdale, puțin ulei de floarea-soarelui.
Se realizează astfel:
- Se spală boabele de struguri cu apă rece și se pun la scurs
- Se spală merele cu apă rece și se curăță de cotor, se îndepărtează codița și se scobesc pentru a face loc în interiorul lor pentru umplutură
- Se pun câteva boabe de struguri în mere
- Se adaugă o linguriță de miere în fiecare măr, puțină nucșoară, scorțișoară și migdale
- Se pun pe o tavă de copt care a fost în prealabil unsă cu ulei
- Se țin în cuptor la temperatura de 150⁰C, timp de aproximativ 50 de minute
- Se deschide cuptorul, se pune câte o linguriță de miere pe fiecare măr și se mai coc timp de 5 minute
- Se iau din cuptor, se lasă puțin la răcit, se pot servi calde sau reci.
5. Dulceață de struguri
Se folosesc următoarele ingrediente: 200 ml apă, 2 kg de struguri negri sau albi, 1-2 kg de zahăr, puțină vanilie (doar dacă se vrea o dulceață cu aromă de vanilie). Dulceața se poate face cu mai puțin zahăr, doar 1kg, dacă strugurii sunt foarte dulci. Nu se folosește sare de lămâie ca la alte rețete de dulceață din fructe.
Se realizează astfel:
- Se face siropul amestecănd apa cu zahărul într-o oală, la foc mic
- Se spală boabele de struguri cu apă rece și apoi se adaugă întregi în siropul din oală
- Se adaugă și puțină vanilie
- Se lasă pe foc până ce dulceața se îngroașă
- Se pune dulceața în borcane sterilizate
- Se verifică borcanele să fie bine închise fiecare cu capacul său.
6. Ruladă cu brânză și struguri
Se folosesc următoarele ingrediente pentru blatul de ruladă: 4 ouă (doar albușurile), 4 linguri de făină albă, 4 linguri de ulei, un praf de copt care se stinge cu puțină zeamă de lămâie, o linguriță de coajă rasă de lămâie, sare și piper după gust.
Se folosesc următoarele ingrediente pentru crema de ruladă: o mână de boabe de struguri, câteva nuci, o lingură unt, 3 linguri ulei, o lingură făină albă, 250 ml lapte, 40 g brânză dulce sau sărată, 100 g mascarpone, un praf de gelatină, 4 linguri apă rece.
Blatul se realizează astfel:
- Se bat albușurile cu telul, se adaugă puțină sare și se obține o compoziție ca de bezea
- Se pune puțin ulei, făină, piper și praf de copt
- Se amestecă bine adăugând și coaja de lămâie
- Se pune o foaie de copt, din pergament, într-o tavă unsă cu unt
- Se întinde aluatul pe foaie și se coace la 160⁰C, timp de 15-20 minute
- Se scoate aluatul rumen din cuptor, se pune pe un prosop umed și apoi se rulează
- Se lasă așa deoparte și se face crema pentru ruladă.
Pentru cremă se procedează în felul următor:
- Se topește untul într-o tigaie, se pune ulei și se adaugă și făina, se lasă la foc mic timp de 2 minute
- Se adaugă apoi laptele cald și se amestecă cu telul
- Se pune branza și mascarpone și când acestea s-au topit se adaugă și gelatina (care a fost întâi dizolvată în 3 linguri de apă)
- Se amestecă compoziția bine și se lasă apoi să se răcească.
Rulada se obține astfel:
- Se adaugă crema pe blatul întins, apoi se rulează
- Se dă la frigider timp de aproximativ 20 de minute
- Se desface puțin și se adaugă și un rând de boabe de struguri și nuci zdobite
- Se rulează complet și se învelește cu o folie alimentară
- Se dă la frigider timp de câteva ore
- Apoi se taie felii și se servește ca aperitiv, la fiecare masă.
7. Budincă Pepecura cu struguri
Aceasta este o budincă cretană cu struguri.
Se folosesc următoarele ingrediente: struguri, zahăr, migdale, susan, nuci, amidon.
Se realizează astfel:
- Se spală boabe de struguri cu apă rece
- Se pun strugurii într-o oală, se adaugă apă cât cuprinde și se lasă să fiarbă
- După ce strugurii devin moi se scurg de apă și se dau prin blender
- Apoi se extrage sucul folosind o strecurătoare, se înlătură sâmburii și pielița
- Se pune sucul de struguri în oală, se adaugă zahărul și puțin amidon (o lingură la un pahar de suc)
- Se fierbe și se amestecă cu o lingură de lemn până se îngroașă suficient
- Se pune budinca obținută în farfurie și se presară deasupra bucățele de migdale, susan și nuci.
Vezi aici un video cu o rețetă de Pepecura:
Poftă bună!