Casă și grădinăDe ce merită să cultivi mărar în grădina ta?

De ce merită să cultivi mărar în grădina ta?

Mărarul are proprietăți medicinale deosebite și un gust aparte, care îl face să se diferențieze de celelalte condimente. Mărarul este bogat în vitamine și minerale și are proprietăți benefice care ajută în prevenirea și combaterea bolilor. De ce merită să cultivi această plantă în grădina ta?

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce merită să cultivi mărar
  2. Beneficiile mărarului

1. De ce merită să cultivi mărar

Este destul de ușor să crești mărar acasă, în grădină sau în ghivece, pe terasă. Plantarea mărarului este ușor de realizat și se face primăvara. Pentru a crește mărar, solul trebuie să aibă o temperatură de 15-21 grade Celsius, deci să nu fie rece. De asemenea, este indicat un pământ bogat în materie organică, care să fie umed, bine drenat și să aibă un pH neutru și ușor acid.

Pentru a cultiva corect mărar, semințele se vor semăna direct în pământ, la o adâncime de 2-3 cm și la o distanță de 18 cm între ele. Semințele de mărar germinează repede, cam în 10-14 zile, iar planta are nevoie de lumina directă a soarelui.

Mărarul trebuie udat zilnic și ferit de vânt puternic. El poate fi cultivat și în ghivece sau jardiniere și nu trebuie udat în exces, pentru că astfel planta putrezește.

Alte sfaturi

Nu ai nevoie de mult spațiu la o casă pentru a cultiva mărar proaspăt în ghivece. O idee bună ar fi să folosești ghivece suspendate sau un sistem modular, în care să cultivi plantele aromatice.

Grădina verticală este o variantă foarte bună pentru oamenii care nu au mult loc în jurul casei. În acest fel oamenii petrec mai mult timp afară și în plus vor avea și un gard verde luxuriant. O grădină verticală poate ascunde și un perete inestetic și deci va oferi mai multe avantaje. Ea poate fi construită pe orice spațiu gol, pe orice perete, mai ales la exterior, sau pe terasă.

Cum se păstrează mărarul mai mult timp?

Frunzele de mărar se pot păstra mai mult timp la frigider. Ele se spală, se lasă să se scurgă de apă, se pun într-o pungă de hârtie, apoi într-o pungă de plastic închisă ermetic și abia apoi se pun la frigider. De asemenea, mărarul se poate păstra foarte bine și la congelator, depozitat într-o pungă de plastic.

2. Beneficiile mărarului

Ca plantă și condiment, mărarul este folosit în gastronomia europeană și asiatică pentru a spori aroma multor feluri de mâncare. Mărarul are mulți nutrienți și beneficii pentru sănătate.

O legătură de mărar proaspăt de aproximativ 10 grame, conține: 5% mangan, 8% vitamina C, 4% vitamina A, 3% acid folic, 3% fier.

Mărarul are numeroase beneficii pentru organism

Mărarul este utilizat în medicina tradițională pe bază de plante, pentru a ameliora anumite probleme de sănătate, cum sunt:

  • Bolile de stomac și indigestia
  • Afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar
  • Colicile la bebeluși.

Mărarul se folosește în diferite preparate culinare, pe bază de cartofi, smântână, ouă fierte, carne de toate tipurile, dar mai ales la mâncăruri de miel, etc. De asemenea, mărarul dă o aromă deosebită la salate și umpluturi tartinabile. Mărarul este util și la conservarea castraveților, el se folosește întotdeauna la murături.

Ceaiul din mărar este apreciat pentru efectul lui liniștitor și aroma deosebită. El se realizează din semințe de mărar zdrobite sau din frunze de mărar uscate. Se adaugă o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită și se lasă să infuzeze 3 minute.

Ceaiul de mărar susține funcția reproductivă la femei, reglează ciclul menstrual și sistemul hormonal feminin.

Susține imunitatea organismului

Mărarul este o sursă de vitamine și minerale esențiale, de aceea susține sistemul imunitar al organismului. El are în special vitamina A, vitamina C, potasiu și mangan.

Vitamina C crește imunitatea, stimulează metabolismul, ajută la formarea oaselor. Acest antioxidant puternic protejază celulele organismului de atacul nociv al radicalilor liberi.

Proprietăți antiseptice

Uleiul din mărar este un excelent antiseptic. Acesta ajută în combaterea bolilor infecțioase, are proprietăți ce curăță organismul și îl eliberează de toxine. În medicina tradițională mărarul se folosește frecvent pentru că ameliorează inflamația gingiilor, crampele musculare, normalizează funcția inimii și ajută în ameliorarea altor probleme de sănătate.

Are efect bun asupra sistemului nervos

Mărarul are mangan, care este un mineral important pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Mărarul proaspăt are și alți nutrienți esențiali pentru sănătate: magneziu, cupru, potasiu, riboflavină, zinc.

Menține sănătatea inimii

Mărarul are vitamina C cu proprietăți antioxidante puternice și substanțe flavonoide care  protejază sănătatea inimii. Această plantă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii trebuie să facă parte din alimentația zilnică, pentru că are efect de reducere a colesterolului și a trigliceridelor din sânge.

Proprietăți anticancerigene

Mărarul are un tip de monoterpene, cum este de exemplu d-limonen, ce are proprietăți anticancerigene. Există studii ale cercetătorilor care arată că anumite monoterpene sunt folosite ca ingrediente în realizarea de medicamente pentru tratamentul unor boli. Limonenul face parte din categoria acestor monoterpene și are acțiune antitumorală, antiinflamatorie, antivirală și antibacteriană.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.