Timp liberCele mai frumoase poezii despre Paște, scrise de mari poeți români

Cele mai frumoase poezii despre Paște, scrise de mari poeți români

Paștele este cea mai importantă zi din calendarul creștin, este o zi de comemorare a învierii lui Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Există multe poezii în care scriitorii români au scris despre măreția acestei sărbători creștine. Mihai Eminescu a fost un scriitor religios, care a crescut în religia creștin-ortodoxă și care a scris poezii despre Paște, poezii care sunt adevărate rugăciuni.

Navigare rapidă în articol:

  1. Poezii de Paște
  2. Poezii cu iepurașul

1. Poezii de Paște

De Paști – Tudor Arghezi

„La toate lucarnele și balcoanele/ Au scos din cer îngerii icoanele/ Și-au aprins pe scări/ Candele și lumânări.

Orașele de sus, în sărbătoare,/ Au întins velnite și covoare,/ Și ard în potire Mireasma subțire.

Și din toate ferestrele odată,/ Mii și sute de mii,/ Heruvimii fac cu mâna bucălată/ La somnoroșii copii.”

Vasile Voiculescu – În Grădina Ghetsemani

„Iisus lupta cu soarta şi nu primea paharul…/ Căzut pe brânci în iarbă, se-mpotrivea îtruna./ Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul/ Şi-amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna.

O mâna nendurată, ţinând grozava cupă,/ Se coboară-miindu-l şi i-o ducea la gură…/ Şi-o sete uriaşă stă sufletul să-i rupă…/ Dar nu voia s-atingă infama băutură.

În apa ei verzuie jucau sterlici de miere/ Şi sub veninul groaznic simţea că e dulceaţă…/ Dar fălcile-nclestându-şi, cu ultima putere/ Bătându-se cu moartea, uitase de viaţă!

Deasupra fără tihnă, se frământau măslinii,/ Păreau că vor să fugă din loc, să nu-l mai vadă…/ Treceau bătăi de aripi prin vraiştea grădinii/ Şi uliii de seară dau roate dupa pradă.”

Hristos a înviat – Vasile Militaru

Hristos a înviat! Ce vorbă sfântă!/ Îţi simţi de lacrimi calde ochii uzi/ Şi-n suflet parcă serafimii-ţi cântă/ De câte ori creştine o auzi.

Hristos a înviat în firul ierbii,/ A înviat Hristos în Adevăr;/ În poieniţa-n care zburdă cerbii,/ În florile de piersic şi de măr.

În stupii de albină fără greş,/ În vântul care suflă mângâios,/ În ramura-nflorită de cireş,/ Dar vai, în suflet ţi-a-nviat Hristos?

Ai cântărit cu mintea ta creştine/ Cât bine ai făcut sub cer umblând,/ Te simţi măcar acum pornit spre bine/ Măcar acum te simţi mai bun, mai blând?

Simţi tu topită-n suflet vechea ură?/ Mai vrei pieirea celui plin de Har?/ Ţi-ai pus zăvor pe bârfitoarea-ţi gură?/ Iubirea pentru semeni o simţi jar?

O, dacă-aceste legi de-a pururi sfinte/ În aur măcar azi te-au îmbrăcat/ Cu serafimii-n suflet imn fierbinte/ Ai drept să cânţi: Hristos a înviat!

În ziua de Paști – Elena Farago

„Toți copiii azi se îmbracă/ Cu ce au ei mai frumos/ Și părinți lor le cânta/ Învierea lui Christos.

Și la masă ciocnesc astăzi/ Toți copiii cei cuminți,/ Ouă roșii și pestrițe,/ Cu iubiții lor părinți.

Toți copiii azi șanț darnici/ Căci ei știu că lui Christos,/ Îi șanț dragi numai copiii/ Cei cu sufletul milos.”

Vezi aici un video cu poezia – La Paști de George Coșbuc:

Noaptea Învierii – Nichifor Crinic

„Din spumă de vișini răsare conacul/ Sub nemărginitul safir înstelat./ Aprins de-așteptare, pândește buimacul/ Strângându-și toporul sub brațu-ncordat.

Troianul de floare l-ascunde ca norul/ Ce-ar sta să se spargă în trăsnet cumplit./ Din sânge, rachiul, din minte, amorul,/ Străpung cu duhoare văzduhu-nflorit.

E noaptea-nvierii. Tresaltă făptura;/ Tămâie e-n codri și smirnă-n grădini,/ Spre marea minune se-naltă natura/ Cu ierburi și arbori schimbați în lumini.

Un clopot răsună, răspund celelalte,/ Talazuri rotind în eter,/ Se umplu de vuiet tăcerile-nalte/ Și sufletul lumii se suie spre cer.

Buimacul înjură păruta zăbavă/ Cu care creștinii se duc spre altar/ Pur, crinul credinței se leagănă-n slavă/ Să-l miruie roua cerescului har.

Conacul e singur. Ai casei plecară./ Zăvoarele astăzi pe uși nu se pun,/ Deschisă e poarta oricărui de-afară./ În noaptea-nvierii tot omul e bun.

Acasă rămâne bunica oloagă./ Iisus înviatul lucește-n iatac./ Bătrâna-n fotoliu, sub candeli, se roagă/ Când intră năvală tălharul buimac.

Alături e lada crezută cu-o sumă/ Ce face un diavol din omul mărunt,/ El strânge toporul de parcă-l sugrumă/ Smuncindu-l în aer sălbatic și crunt./

Bătrâna se uită la el fără frică,/Cu chipu-n văpaie, de candeli nimbat,/ Ea crede că omul o cruce ridică/ Și glasul ei cântă: “Hristor a-nviat!”

Ce caldă blândețe, ce miere cerească/ E-n glasul bătrânei că omu-a-mpietrit?/ Se năruie brațul ce vru să lovească,/ Toporul îi cade cu zgomot icnit.

Se mișcă nălucă Iisus în icoană/ Și-nvăluie-n aur tăcutul iatac,/ Podeaua răsună de stranie zvoană/ De parcă-n adâncuri ar geme un drac.

Atât a fost totul. Acum se frământă/ Ca noru-ntre vânturi de nord și de sud;/ Cu mintea trezită și-asupră-i răsfrântă,/ Se vede deodată nemernic și crud.

Cu spaimă zărește, surprinse-n trezie,/ Dihănii de beznă ce-n suflet se-ascund,/ Precum într-o apă când e străvezie/ Vâscoase jivine târându-se-n fund.

Sub bolta-nstelată, ce stă-n sărbătoare,/ Pământul se-ntinde smălțat ca un preș,/ Tot omul lumină, tot pomul, o floare,/ Doar el, pângăritul, se simte un leș.

Bătrâna-l privește de parcă-l răsfață,/ Străină cu totul de zbuciumul lui;/ Ea pare bunica lui însuși, de față,/ Ca-n vremea când, fraged, era doar un pui.

Mergea împreună cu sfânta bătrână/ În nopți ca și asta la Domnu’ Hristos,/ Rădeau ghioceii în chita din mână/ Și inima floare s-o ducă prinos.

O, glasuri de clopot și ropot de toacă,/ Odrasla de înger rămasă-napoi,/ Cascadă de munte căzută-n băltoacă,/ Zăpadă de suflet topită-n noroi!

Zdrobit îngenunche și geme: „Iertare,/ Iertare, iertare” , cu grai sugrumat./ Bătrâna-l privește cu-adâncă mirare,/ Iar glasul ei cântă: „Hristos a-nviat!”

Hristos a Înviat – Eugenia Bun

„Doamne ce mare minune/ Ne-ai trimis pe această lume/ Un copilaș, pe Domnul Iisus/ Care pe o rază, vine de sus/ Fiu al Tatălui Ceresc/ Doamne, Doamne îți mulțumesc!

Pentru că El ne-a iubit/ Pe cruce a fost jertfit/ Și a treia zi a înviat/ Păcatele ni le-a iertat/ Hristos a Înviat!”

Vezi aici un video cu poezia – În ziua de Paști de Elena Farago:

Nu l-au cunoscut – Nicolae Iorga

„Oricât de sfânt era Iisus/ Și cât de lămurit prin lut/ Vedeai pe cel venit de sus/ Și ai săi nu l-au cunoscut.

A trebuit că trupul sau/ De mucenic să-l bată-n cuie/ Că să se-arate Dumnezeu/ Și că la ceruri să se suie.”

Învierea – Mihai Eminescu

„Prin ziduri înnegrite, prin izul umezelii,/ Al morții rece spirit se strecura-n tăcere;/ Un singur glas îngână cuvintele de miere,/ Închise în tratajul stravechii evanghelii.

C-un muc în mani moșneagul cu barbă că zăpadă,/ Din cărți cu file unse norodul îl învață,/ Că moartea e în lupta cu vecinică viață,/ Că de trei zile-nvinge, cumplit muncindu-și pradă.

O muzică adâncă și plină de blândețe/ Pătrunde tânguioasa puternicile bolți:/ „Pieirea, Doamne sfinte, căzu în orice colț,/ Inveninand pre însuși izvorul de viete,

Nimica înainte-ți e omul ca un fulg,/ S-acest nimic îți cere o rază mângâioasă,/ În pâlcuri sunătoare de plânsete duioase/ A noastre rugi,/ Părinte, organelor se smulg.”

2. Poezii cu iepurașul

Vine iepuraşul

„Iepurică-iepurel,/ Stă tot anul cuminţel./ Vine doar în primăvară,/ În grădină, de cu seară./ Căci, vezi bine, el cunoaşte/ Când e vremea pentru Paşte!

Şi atunci, de dimineaţă,/ După ce te speli pe faţă,/ Tu să cauţi în grădină,/ Pe sub tufe de sulfină,/ Ouă roşii, bombonele,/ Ciocolată, acadele.”

Zi de sărbătoare

„Azi e zi de sărbătoare;/ Paştele-i aici!/ Iepuraşul vine-n grabă/ Să aducă la pitici/ Prăjituri şi bombonele/ Numai dacă-au fost cuminţi.”

Vezi aici un video cu poezia – La Paști de George Topîrceanu:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.