Rețete culinare: Învârtită moldovenească și Pască moldovenească cu brânză de vaci

0
76

Aceste rețete culinare sunt o surpriză plăcută nu numai pentru oaspeți la masa de Paști, ci și pentru cei din familie. Aluatul pentru aceste delicatese este foarte ușor de realizat, iar umplutura cu brânză, mere, nuci sau mac este foarte sănătoasă. Atât pasca cu brânză de vaci cât și învârtita moldovenească amintesc de gustul plăcintelor din copilărie, ele se dovedesc uimitor de gustoase.

Navigare rapidă în articol:

  1. Pască moldovenească cu brânză de vaci
  2. Învârtită moldovenească cu nuci
  3. Învârtită moldovenească cu mere
  4. Învârtită moldovenească cu mac

1. Pască moldovenească cu brânză de vaci

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg făină albă, 10 ouă, 600 g zahăr, 350 ml lapte, 100 g smântână, 50 g drojdie de bere, 200 g unt, 40 g coajă de lămâie, 200 g stafide, 3 plicuri zahăr vanilat, 100 g griș, puțină sare și 1,5 kg brânză de vaci.

Aluatul se prepară astfel:

  • Se amestecă drojdia cu puțin lapte până se dizolvă bine
  • Se adaugă la drojdie 50 g zahăr, 50 g făină și apoi se lasă la dospit
  • După ce maiaua a crescut, se adaugă și 250 zahăr, făina și laptele
  • Apoi se adaugă și 3 ouă întregi bătute cu telul, coaja de lămâie, stafidele, un praf de zahăr vanilat și puțină sare
  • Se frământă aluatul și se lasă să crească.

Compoziția pentru pască din brânză de vaci se prepară astfel:

  • Brânza de vaci se pune într-un castron
  • Se adaugă 300 g zahăr, smântâna, 6 ouă bătute cu telul, coaja rasă de lămâie, stafidele și grișul și se amestecă bine.

Se procedează astfel:

  • Se folosește o tavă rotundă, se unge cu unt și se presară puțină făină
  • Se întinde o foaie de aluat rotundă, groasă de 15 mm, care apoi se așază pe fundul tăvii
  • Se fac 3 suluri subțiri din aluat care apoi se împletesc și astfel se obține o cunună, pe care o întindem în tava de copt
  • Se pune în mijlocul tăvii compoziția cu brânză de vaci
  • Se unge deasupra cu ou
  • Se lasă la crescut timp de o oră, apoi se pune în cuptor la foc moderat
  • Când este gata coaptă, rumenită deasupra, pasca se scoate din cuptor și se lasă la răcit
  • Abia după ce s-a răcit, pasca va fi scoasă din formă.

2. Învârtită moldovenească cu nuci

Pentru aluat se folosesc următoarele ingrediente:  600 g făină albă, 2 ouă, 150 g zahăr, 30 g drojdie de bere, 50 g ulei de floarea-soarelui, 250 ml lapte, 80 g unt, sare după gust.

Pentru umplutură trebuie: 250 g miez de nucă, 150 g zahăr, 100 g unt.

Pentru sirop trebuie: 200 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie mare, un plic de zahăr vanilat.

Se prepară astfel:

  • Se face siropul din 300 ml apă, 200 g zahăr, un plic de zahăr vanilat și coaja de lămâie
  • Se face aluatul din făină, drojdie, unt, ulei, zahăr, lapte, un ou și puțină sare
  • Se lasă aluatul să crească 2 ore
  • Se întinde o foaie de aluat și se unge cu puțin unt topit, se presară nucile tăiate mărunt și zahărul
  • Se rulează aluatul astfel încât să se formeze un sul care se așează într-o tavă rotundă, ca un melc
  • Se unge aluatul cu ou bătut
  • Se dă la cuptor și se coace la foc moderat
  • După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit și apoi se însiropează cu sirop.
Citește și:  Prăjituri demult uitate din rețetele bunicilor, care sunt transmise din generație în generație

3. Învârtită moldovenească cu mere

Se folosesc următoarele ingrediente: 350 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie mare, un plic de zahăr vanilat, 2 ouă, 125 g unt, 500 g făină, 25 g drojdie de bere, 1-2 kg mere, 10 g scorțișoară, sare după gust.

Se prepară astfel:

  • Se dizolvă drojdia în puțină apă și 20 g zahăr, se adaugă puțină făină și se lasă la dospit 30 de minute
  • Se adaugă într-un castron făina, drojdia dospită, 80 g zahăr, ouăle bătute, untul topit, zahărul vanilat, puțină sare și coaja de lămâie și se amestecă bine
  • Se frâmântă aluatul câteva minute, iar apoi se lasă să crească
  • Se spală merele și se curăță de coajă, iar apoi se dau prin răzătoare
  • Se adaugă restul de zahăr la mere și scorțișoara și se amestecă
  • Se întinde o foaie de aluat subțire, se pune umplutura din mere, se rulează foaia și se obține un sul gros de plăcintă care se așază în tava de copt
  • Se procedează la fel și cu următoarea foaie de aluat
  • Se pune păcinta la cuptor și se coace la foc moderat.

4. Învârtită moldovenească cu mac

Pentru aluat se folosesc următoarele ingrediente:  600 g făină albă, 3 ouă, 150 g zahăr, 25 g drojdie de bere, 50 g ulei de floarea-soarelui, 250 ml lapte, 120 g zahăr pudră, 80 g unt, sare după gust.

Pentru umplutură trebuie: 400 g mac, 400 ml lapte, un plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie mare.

Se prepară astfel:

  • Se face aluatul din făină, drojdie, unt, ulei, zahăr, lapte, 2 ouă și puțină sare
  • Se lasă aluatul să crească 2 ore
  • Se amestecă macul măcinat cu laptele și zahărul, se fierbe 30 minute și astfel se obține umplutura
  • După ce a fiert umplutura, se adaugă la mac și un plic de zahăr vanilat și coaja de lămâie
  • Se întinde o foaie de aluat și se presară umplutura cu mac
  • Se rulează aluatul astfel încât să se formeze un sul, care se așează în tava ce se folosește și la cozonac
  • Se unge aluatul cu ou bătut
  • Se dă la cuptor și se coace la foc moderat până se rumenește deasupra.

S-ar putea să te intereseze și articolele:

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.