Copii & adolescențiDe ce apare dependența de alimente la adolescenți? Cum se poate combate?

De ce apare dependența de alimente la adolescenți? Cum se poate combate?

Dependența de alimente este un obicei anormal care are un impact negativ asupra adolescenților, le afectează sănătatea. Adolescenții, dar și mulți oameni adulți, au tendința de a consuma cantități excesive de alimente, chiar dacă nu le este foame, din cauza stresului și al altor factori. Ei pot suferi și de așa numita tulburare de alimentație excesivă care provoacă depresie, creșterea în greutate, boli cardiace. Cum se poate combate dependența de alimente în ziua de azi?

Navigare rapidă în articol:

  1. Dependența de alimente
  2. Cum se poate combate dependența de mâncare

1. Dependența de alimente

În ziua de azi mulți oameni suferă de obezitate. Unii au tulburări de alimentație care înseamnă consumul excesiv de alimente în perioade scurte de timp și asta va duce la obezitate. Experții spun că tulburarea excesivă de alimentație este în procent de 80% de natură psihologică, iar în procent de 20% are legătură cu obsesia pentru mâncare.

Cauzele principale ale acestei probleme de sănătate sunt: stresul cronic, depresia și anxietatea.

Tulburarea de alimentație excesivă poate să fie provocată și de dispoziția genetică a sensibilității crescute la dopamină.

În multe cazuri, tulburarea de alimentație excesivă poate avea consecințe grave, poate crește nivelul de colesterol din sânge, poate duce la hipertensiune arterială și diabet zaharat. Oamenii care au această boală au obiceiul să mănânce mult și repede, să mănânce în secret, să consume diverse alimente și atunci când nu le este foame, între mese.

Dependența de alimente apare atunci când plăcerea de mâncare a devenit atât de mare, încât domină impulsul natural de a ne opri după ce am terminat deja masa, iar senzația de foame a dispărut sau în orice caz s-a diminuat.

Alte aspecte importante despre consumul excesiv de mâncare

Dorința de a mânca prea mult apare și atunci când sunt prea multe alimente delicioase pe masă și deci tentația de a consuma mâncare în exces este mare. Majoritatea oamenilor sunt pofticioși și deci ar putea fi predispuși la momeala alimentelor.

Unii au voință să se abțină atunci când văd o masă bogată, alții însă fac excese și deci continuă să se bucure de ea, chiar și atunci când știu că au mâncat suficient. Unii oameni mănâncă din motive sănătoase, de nutriție, alții însă sunt mânați de nevoia nesățioasă de a mânca și fac asta indiferent dacă le este foame sau nu.

Există studii care arată că dependența de alimente este de fapt o dependență de anumite ingrediente din mâncare. Este vorba despre anumite ingrediente folosite în preparatele culinare, care stârnesc pofta de mâncare. Și o serie de emoții pot declanșa dorința de a mânca. Stresul poate accentua impulsul de a mânca excesiv. Odată ce fenomenul de poftă a fost deja declanșat, este destul de greu să oprești dorința de a mânca sau emoția ce trebuie să fie calmată.

În concluzie, dependenții de alimente devin neputiincioți la poftele lor pentru anumite ingrediente. Ei sunt atrași de produse fast-food, de mâncarea bogată în zahăr, în grăsimi, sare, făină și cafea.

Obezitatea – rezultatul consumului prea mare de alimente

Obezitatea, dependența de alimente și tulburările de alimentație sunt trei probleme distincte, destul de diferite, care influențează sănătatea. Există mai multe cauze ale obezității, dar principalul este mâncatul excesiv.

Anumiți factori pot perturba echilibrul natural al organismului, iar asta duce la obezitate. De pildă la oamenii ce au tiroida hipoactivă, metabolismul este scăzut, iar asta nu va ajuta la arderea caloriilor la fel de intens și de repede ca la oamenii cu o stare normală a glandei tiroide și deci riscul de obezitate este mai crescut. Creșterea în greutate este o consecință a metabolimului lent, a hipotiroidiei.

Obezitatea este un simptom al tulburărilor emoționale, al tulburărilor de alimentație și al dependenței de mâncare.

2. Cum se poate combate dependența de mâncare

La adolescenți, mâncatul în exces nu este întotdeauna un semn de dependență. Mulți tineri consumă multă mâncare, chiar dacă se simt plini, mai ales în anumite ocazii. De exemplu, dacă mănâncă în oraș, ei simt nevoia de a lua și un desert.

Tendința de a gusta anumite alimente deosebite este mare la adolecenți, mai ales în ceea ce privește acele preparate de tip fast-food. Ei au tendința de a consuma așa zisa mâncare delicioasă de la fast-food-uri, care predispune la obezitate, pentru că este bogată în calorii.

Mulți adolescenți recunosc că obișnuiesc să mânânce mult pentru a se calma. Ei au dificultăți emoționale și consideră că anumite alimente le oferă confort. Ei mânâncă de exemplu când stau excesiv de mult la calculator, când se uită la filme ore în șir sau când sunt stresați, când au stări de anxietate și depresie. Plăcerea de a mânca ciocolată, bomboane, chips-uri, snack-uri sau alte alimente bogate în calorii duce la dependență. Cu ajutorul lor, ei cred că se pot calma și își pot alina tulburările emoționale.

Din păcate, adolescenții tind să aleagă alimente nesănătoase, care predispun la obezitate, în detrimentul celor care sunt caracteristice unei alimentații sănătoase. Ei devin dependenți de sentimentul de confort pe care aceste alimente îl aduc, prin aromele lor intense, artificiale.

Astfel de alimente îi fac să se îngrașe treptat și să ajungă la obezitate.

Adolecenții simt mai mult confort și plăcere când ronțăie anumite alimente crocante. Plăcerea de a mânca, de a zdorbi alimentele în gură, se pare că le oferă o satisfacție, din care nu se pot opri.

Sfaturi utile pentru a mânca sănătos, pentru a combate obezitatea

Pentru a-ți ajuta copilul să scape de această problemă, trebuie să-l convingi să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată. Aceasta trebuie să conțină fructe, legume, cereale integrale, iaurt, ouă, fasole, nuci, pește și carne slabă.

Alte recomandări pentru sănătate sunt:

  • Scăderea aportului de zahăr
  • Evitarea băuturilor dulci și a sucurilor de fructe cu îndulcitori artificiali
  • Eliminarea din alimentație a produselor fast-food, a chips-urilor și a snack-urilor
  • Evitarea stresului și respectarea unui program adecvat de somn
  • Realizarea de exerciții fizice în fiecare zi, pentru că acestea au o valoare extraordinară pentru bunăstarea personală și sănătate și reduc excesul de greutate.

Unii oameni încearcă să-și controleze dependența de alimente prin vitamine, ceaiuri de plante medicinale pentru pierderea în greutate, medicamente laxative, diuretice, sau chiar prin terapie.

În anumite cazuri, pentru a scăpa de dependența de alimente, este nevoie de o perioadă de detoxifiere, de conștientizarea faptului că acele alimente care au dus la creșterea în greutate sunt nesănătoase și trebuie evitate. Există oameni care au o dependență de alimente exagerată, încât aceștia au nevoie de terapie sau de sprijin, la fel ca dependenții de alcool sau de droguri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.