Cum să alegi lumina pentru un interior întunecat din casa ta?

0
67
camera mare cu lumina artificiala

Iluminarea casei este un pas important într-o amenajare, iar modul ei de integrare la interior se face și în funcție de starea de spirit a proprietarului, ea având un mare impact asupra percepției psihice și vizuale. Există mai multe modalități de a ilumina un interior întunecat din locuință. Ca proprietar, probabil îți dorești să ai încăperile din casă perfect iluminate, iar lumina să adauge un plus de eleganță și stil în fiecare spațiu interior – în camere, hol, baie, bucătărie, balcon, terasă.

Iluminarea ambientală

Aceasta se poate obține ușor cu aplice, pentru a crea de exemplu în living o atmosferă specială. Aplicele de perete sunt perfecte pentru a obține o iluminare laterală, confortabilă, fără a cheltui mulți bani.

Iluminatul punctual

Dacă dorești un iluminat central sau punctual, atunci poți alege lustre sau candelabre.

În ultimii ani, candelabrele au fost la modă, dar iată că tehnologia a avansat și au devenit mult mai populare spoturile cu economie de energie. Totuși, lustrele și candelabrele sunt încă în trend, deși sunt asociate și cu vremurile de demult.

În 2022, gama de modele de lustre și candelabre este foarte variată și include corpuri de iluminat suspendate pe linii lungi, lustre masive formate din cristale sau lămpi cu abajururi interesante. Aceste produse de iluminat sunt de obicei destul de mari și au elemente strălucitoare, realizate din materiale de bună calitate. Toate se remarcă printr-un design atractiv, ele emit lumină într-un mod care poate oferi încăperii atmosfera potrivită. Există modele adecvate pentru orice zonă din casă, chiar și pentru bucătărie și dormitor.

Iluminatul de accent

Acesta se poate realiza cu veioze sau cu lămpi de podea, care sunt mobile și pot fi folosite ocazional. Ele sunt practice, sunt perfecte pentru citit și vizionat la TV și nu afectează designul general al locuinței. Astfel de corpuri de iluminat sunt perfecte pentru orice cameră, chiar și pentru un living modern.

Dacă ai deja veioze în casă, atunci le poți schimba abajururile simple cu altele moderne, în diverse forme și dimensiuni, pentru a reîmprospăta aspectul oricărui interior. Iluminatul de accent din casă se poate obține și cu spoturi cu halogen.

Citește și:  Cum compartimentați și organizați mobila din bucătărie într-un mod cât mai eficient

Cele mai ieftine soluții de iluminat pentru casă

camera de zi iluminata

Cele mai ieftine soluții sunt LED-urile și luminile cu halogen. Deci, ai putea uita de becurile tradiționale, care se ard destul de repede și trebuie înlocuite frecvent. Dacă vrei să faci economie la bani, la factura de energie, atunci merită să alegi iluminatul cu lămpi cu halogen. Aceste becuri sunt avantajoase, ele economisesc 20-60% din energie. Poți alege de exemplu o plafonieră cu spoturi pentru anumite zone din casă – bucătărie sau hol.

Poți folosi corpuri de iluminat și în dulapuri, mai ales dacă optezi pentru soluții practice, care ocupă și puțin spațiu. Mulți oameni folosesc spoturi de iluminat în casă, în baie, bucătărie, dormitoare și living.

Dacă alegi lămpile cu LED, atunci vei observa o diferență la facturile de energie, față de acele facturi mari când foloseai becuri tradiționale. Despre diodele LED se spune că sunt durabile și economisitoare de energie. Dacă în cazul becurilor tradiționale o parte din energie este transformată în căldură, la lămpile cu LED se poate vorbi despre economie, acestea fiind și ecologice.

Cea mai eficientă soluție de iluminat un interior întunecat, în prezent, este cea cu profile bandă led, care îmbunătățește aspectul de design al oricărei încăperi din locuință. Aceste profile bandă LED sunt potrivite și pentru hoteluri, cafenele și restaurante.

Merită să amintim și iluminatul fluorescent care, deși este mai puțin popular în 2022 comparativ cu lămpile cu halogen și LED-urile, totuși acesta are o serie de avantaje și este potrivit pentru o boxă la subsol, ori pentru garaj. De exemplu, lămpile fluorescente nu se încălzesc; la ele toată energia este folosită în scopul de a emite lumină. Aceste lămpi sunt durabile în timp, ecologice, nu conțin mercur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.