Mulți oameni, care au o relație, devin anxioși și frustrați dacă nu se împacă cu persoana iubită, după o ceartă. Ei trebuie să înțeleagă ce le-a cauzat cearta, să se împace și să evite repetarea problemei pentru a-și menține relația. Ce se întâmplă cu oamenii când au o reacție de furie puternică? Ce strategii se pot aplica pentru evitarea unor certuri inutile și a furiei?
Navigare rapidă în articol:
- De ce sunt oamenii furioși
- Ce se întâmplă cu oamenii cuprinși de o furie puternică
- Strategii de calmare a furiei
1. De ce sunt oamenii furioși
Este uimitor cât de repede se pot enerva oamenii, mai ales atunci când duc un stil de viață agitat și stresant. Chiar și oamenii care au o relație de cuplu sănătoasă, pot ajunge să se enerveze destul de ușor, din diverse motive și astfel, din cauza furiei, pot avea conflicte și conversații distructive. Se spune că o ceartă între îndrăgostiți este, de multe ori, declanșată de discuții inutile, banale, fără rost. Cu toate acestea, deși unele lucruri par banale pentru o persoană, ele pot fi importante pentru cealaltă și de aici rezultă imediat conflictele.
Declanșatorii unor stări de furie și nervozitate la oameni pot fi anumite evenimente din viața lor, care le amintesc de situații nagative anterioare, din trecutul lor și care sunt percepute de creier ca o amenințare.
Furia ce implică frustrări
Oamenii au frustrări, sunt vulnerabili la anumite probleme, care le amintesc de răni emoționale. Dacă aceste frustrări apar iar și iar, dacă rănile sunt încă deschise, atunci ei pot trăi stări de irascibilitate, furie, nervozitate.
Furia creată de frustrări, ce apar zi de zi, poate duce de asemenea la stări de nervozitate și irascibilitate între oameni, chiar dacă aceștia se află într-o relație destul de echilibrată.
Furia apare în mod frecvent la locul de muncă, dar și acasă, în familie. Mulți oameni sunt extrem de nervoși la locul de muncă și țipă în continuu. Ei provoacă isterie și au reacții exagerate: țipă, trântesc lucruri, folosesc cuvinte agresive, sunt greu de suportat de cei din jur.
2. Ce se întâmplă cu oamenii cuprinși de o furie puternică
Se spune că în acel moment oamenii nu se mai pot controla și sunt în incapacitatea de a comunica normal. Asta are legătură cu sistemul nervos simpatic, care este activat de mici structuri dintr-o zonă a creierului (sau din zona centrală a lobilor temporali) numită amigdală cerebrală. Această zonă are legătură cu funcțiile de memorie din creier și poate genera o serie de emoții negative și furie necontrolată.
Cercetătorii spun că amigdala cerebrală transmite semnale ce activează neurotransmițători, care au următoarele efecte: cresc tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația și fluxul sanguin.
De asemenea, sunt activați și o serie de hormoni și neurotransmițători – precum adrenalina și noradrenalina. Aceștia intensifică furia și mențin acea stare de alertă. Stimularea creierului în acea zonă a amigdalei cerebrale poate produce anxietate, frică, furie, comportament violent și reacții de apărare. Amigdala cerebrală are funcția de a alerta creierul, când apar amenințări externe, ea fiind conectată la anumite zone ale creierului care au legătură cu un comportament de apărare.
Cercetătorii consideră că unii oameni sunt mai nervoși și furioși, din cauza cortexului prefrontral care suprimă dorințele și emoțiile. Cortexul prefrontral este situat în partea de sus a creierului și este într-o stare subdezvoltată la acești oameni, de aceea ei se enervează mai ușor.
Cortexul prefrontal este acea parte a creierului care a fost asociată cu judecata și controlul impulsurilor.
3. Strategii de calmare a furiei
Cea mai bună strategie de a calma furia este amânarea conversației. Când unul dintre parteneri este nervos și furios trebuie lăsat în pace, pentru că doar așa se poate aplana mai repede conflictul creat între ei. Ideea este de a evita gândurile negative și de a face ceva pentru calmarea stării de nervozitate. Asta se poate face prin meditație, muzică, plimbare în natură, etc.
Oameni care țipă atunci când se enervează
Mulți oameni țipă, au stări de furie și irascibilitate, își manifestă imediat sentimentele negative, iar apoi regretă că au fost prea lipsiți de tact. Acestor oameni le lipsește de fapt calmul, iar asta îi face să se certe aproape din orice.
De regulă, oamenii care țipă au parte de eșec în relațiile interpersonale, iar mulți dintre ei găsesc un refugiu în băutură. Această alegere este greșită, pentru că alcoolul le intensifică stările de irascibilitate, furie și poate duce chiar și la violență.
Cuplurile care se ceartă
În astfel de cupluri, ambii parteneri vorbesc, își spun părerea și chiar se jignesc reciproc. Cu toate acestea, relația lor poate dura dacă între ei există atracție, dacă sunt iubitori după ce se împacă.
Într-o relație dintre un bărbat și o femeie este foarte greu de clarificat toate problemele, astfel încât să fie totul alb sau negru. Dacă se pune accent pe ceartă, atunci relația devine mai dificilă și nefericită. Dacă cearta se termină repede și se găsește o cale de împăcare, atunci relația poate dura.
Oameni care tac atunci când se enervează
Există oameni care tac atunci când se enervează; ei preferă să se calmeze și să adopte o atitudine de indiferență. Ei consideră că orice ar spune, ar fi inutil, de aceea au această strategie.
De multe ori când apar conflicte, este posibil să nu înțelegi exact de ce anume cealaltă persoană este cu adevărat supărată și probabil, dacă vei continua conversația, este posibil ca ceea ce spui să nu ducă la niciun rezultat.
Oamenii care tac în astfel de situații de furie, par a fi relativ calmi, creează impresia că sunt mai puțin implicați din punct de vedere emoțional, când de fapt ei se închid în propria carapace și nu-și deschid inima. Ei au un fel de răbdare și manifestă multă indiferență, prin care lovesc direct adversarul. Prin acest mod de suprimare a emoțiilor negative se produce însă un stres asupra propriei persoane. Este greu să faci față întotdeauna stresului, iar uneori emoțiile care au fost suprimate sunt eliberate. În acel moment se manifestă furia și mintea devine instabilă.
Mulți oameni adoptă o astfel de stare, par lipsiți de emoții, ei de fapt nu vor să provoace certuri inutile. Din păcate, întotdeauna în astfel de cazuri apar frustrări, cauza problemei nu este rezolvată, iar asta va face ca armonia în relație să nu mai fie restabilită niciodată. Prin urmare, a amâna iar și iar o problemă care există și a te preface că nu o vezi, prin ignorare și tăcere, nu este o soluție.
Psihologii spun despre astfel de oameni că nu fac decât să-și suprime emoțiile, să păstreze distanța, să pună un zid, iar asta vine dintr-un sentiment de frică, de a-și manifesta adevăratele trăiri și sentimente. Probabil că sunt prea orgolioși, sau plini de mândrie, de a spune care sunt adevăratele lor sentimente negative.
Cuplurile care tac
Cuplurile în care ambii parteneri tac atunci când sunt furioși sau au motive de ceartă, nu își exprimă sentimentele cu adevărat. Psihologii spun despre acești oameni că nu sunt foarte compatibili și că în general sunt nemulțumiți de relația lor; ei doar se prefac că nu văd sau nu înțeleg anumite probleme, când de fapt ei le amână iar și iar. În timp, această relație nu va dura, pentru că sentimentele de dragoste vor dispărea.