Dragoste și relații8 sfaturi pentru îmbunătățirea relației de cuplu

8 sfaturi pentru îmbunătățirea relației de cuplu

În ziua de azi, tot mai mulți oameni sunt stresați în relațiile lor. Care sunt principalele 8 sfaturi pe care oamenii le pot aplica, pentru a-și îmbunătăți relațiile?

Navigare rapidă în articol:

 1. Cum poți scăpa de stres
 2. Principalele 8 sfaturi pentru îmbunătățirea relației

1. Cum poți scăpa de stres

Stresul afectează viața oamenilor, în fiecare zi, mai ales din cauza pandemiei de coronavirus. Foarte mulți oameni sunt stresați în prezent și pot dezvolta boli mintale (depresie, anxietate) uneori chiar fără a-și da seama de asta.

Prea mult stres afectează mintea oamenilor, poate cauza stări de depresie și boală. Pentru a-și menține sănătatea fizică și mintală, oamenii trebuie în primul rând să evite stresul.

O modalitate prin care oamenii pot avea o relație fără a acumula stres, este să se comporte bine, să facă eforturi să construiască o legătură armonioasă cu persoana iubită. Pentru a avea o relație bună, ar trebui creată o atmosferă care să faciliteze discuția cu cealaltă persoană, fără a o stresa.

Câteva strategii ar fi:

 • Empatizează cu persoana iubită
 • Acordă prioritate opiniilor ei, decât intențiilor tale
 • Încearcă să treci peste ego-ul tău, deși îți va fi poate destul de greu, pentru a construi o relație frumoasă
 • Adoptă o atitudine corectă, relaxantă, bazată pe respect, fără a deranja
 • Folosește cuvinte care nu provoacă stări de nervi persoanei iubite
 • Încearcă să nu rănești prin vorbe și să nu ai o atitudine rece.

Uneori încercarea de a te înțelege cu persoana iubită poate fi dificilă, mai ales dacă aceasta este stresată sau depresivă. Comunicarea grea îți poate pune multă presiune pe inimă, în sensul că trebuie să ai mai multă răbdare și empatie decât în mod normal. Comunicarea trebuie făcută în așa fel încât să ajute la minimizarea stresului și îmbunătățirea stării de spirit.

Stresul creat de despărțire

Există multe cupluri care s-au despărțit și își doresc să reînvie o iubire care s-a încheiat o dată. Se spune că stresul creat de reîntâlnire este intens însă, în multe cupluri, oamenii l-au depășit deja și s-au reunit.

Statisticile arată că probabilitatea ca un cuplu destrămat să se refacă este de 30-40%. De asemenea, doar în 6% din cazuri, oamenii care s-au despărțit se împacă și chiar se căsătoresc.

Motivele pentru care oamenii se împacă sunt foarte diferite. De pildă, unii oameni își doresc asta pentru că nu mai suportă singurătatea. Alții regretă și consideră că au pierdut o relație de cuplu destul de bună, de aceea își doresc același lucru iar în viața lor.

De obicei, oamenii care sunt dispuși să se împace, au parcurs o perioadă de timp în care s-au schimbat, și-au dezvoltat abilitățile, au slăbit, au ținut diete și arată mai bine ca niciodată.

Mai există o categorie de oameni care își doresc vechea relație pentru că sunt mai reticenți cu privire la a căuta noi persoane. Ei cred că nu pot găsi o nouă iubire și de aceea ajung să creadă că persoana din relația trecută era ceea ce trebuie.

Psihologii spun despre oamenii care reușesc să se împace că sunt mai optimiști, nu se îngrijorează ușor, sunt mai calmi și destul de echilibrați. Ei nu analizează toate defectele și chiar dacă despărțirea a fost un lucru nedorit, totuși au reușit să-și mențină starea de spirit și să nu se lase afectați psihic. Acești oameni au șanse de a se împăca, deoarece au o altă mentalitate și alt mod de a vedea lucrurile. Prin felul lor de a fi și personalitatea lor, acești oameni sunt mai atrăgători.

2. Principalele 8 sfaturi pentru îmbunătățirea relației

Cercetătorii spun că toată lumea simte ceva stres în relație, deși gradul de stres este diferit. Cert este că acumularea de stres poate afecta starea de sănătate fizică și psihică, dar și relația dintre doi oameni. Stresul cauzat de relații poate pune o povară grea asupra minții și de multe ori poate crea depresie. Prin urmare, eliberarea de stres este esențială, astfel este mai ușor de a construi o relație bună.

Pentru că oamenii sunt atât de diferiți, șansele ca multe lucruri să meargă prost în relațiile lor sunt mari. Pot apărea conflicte de opinii, care se pot transforma în probleme, ce duc la acumulare de stres și tensiune nervoasă.

Iată care sunt principalele 8 sfaturi de aplicat, pentru a avea o relație mai bună:

 1. Învață arta conversației, în general există două direcții de comunicare – vorbirea (exprimarea) și ascultarea; chiar și capacitatea de a asculta contează într-o relație, dacă vrei ca aceasta să fie mai armonioasă
 2. Oferă sprijin persoanei iubite, mai ales când aceasta are nevoie de ajutor și mângâiere
 3. Acceptă și preferințele persoanei iubite, dacă acestea nu sunt deloc exagerate; dacă este o relație importantă pentru tine, cu siguranță este necesar să înțelegi ce este important și pentru persoana iubită
 4. Chiar dacă ai programul încărcat, fă-ți timp pentru persoana iubită, asta este foarte important pentru îmbunătățirea relației
 5. Exprimă-ți părerea, fii comunicativ, arată-ți sentimentele clar
 6. Fă o mică schimbare pentru a da un refresh relației de cuplu și pentru a adăuga un plus de savoare romantismului; poți face o mică surpriză persoanei iubite, care îi va îmbunătăți starea de spirit
 7. Pentru a reuși să iubești cu adevărat altă persoană, mai întâi încearcă să te iubești pe tine, să-ți realizezi propriile vise, pentru a avea o dispoziție mai bună
 8. Oferă încredere și nu uita să creezi momente de fericire, care să aducă zâmbetul pe chipul persoanei iubite; în acest sens ajută foarte mult simțul umorului.

Cum îi arăți personei iubite că o iubești?

În primul rând trebuie să folosești cuvinte pozitive și desigur să-i spui: „Te iubesc”. Un mod simplu prin care îți poți arăta afecțiunea este să îi spui mai des că te gândești la ea.

Dacă vrei să-ți arăți afecțiunea, o strategie ar fi să-i cumperi cadouri. Prin cadou arăți că îți pasă de persoana iubită, însă nu este indicat să vorbești despre valoarea lui. Contează mai mult gestul, decât prețul cadoului.

Un lucru important în relație este să-ți ții persoana iubită de mână pe stradă. Acest gest poate ajuta la îmbunătățirea relației de dragoste. Unii oameni se țin în mod frecvent de mână pe stradă, indiferent de vârstă, alții niciodată.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.