Casă și grădinăCineraria - planta care va rezista fără prea mare efort în timpul...

Cineraria – planta care va rezista fără prea mare efort în timpul iernii

Cineraria sau Senecio este o planta deosebita, viu colorata si foarte cautata in timpul iernii. Genul din care face parte cuprinde peste o mie de specii, una mai diferita ca alta. Pot fi plante anuale sau bienale, erbacee sau perene, agatatoare sau cu aspect de tufa, sub forma unui arbust sau a unui copacel si pot fi intalnite oriunde in lume, in orice conditii. Unele sunt cultivate in gradini, altele numai in apartament.

Desi foarte diferite, pot avea cateva trasaturi in comun: frunzele sunt in forma de inima, verzi si acoperite cu perisori. Florile sunt ori simple, ori duble sau semiduble si seamana cu niste margarete. Au multe petale, iar culorile sunt foarte variate, pentru ca in fiecare an se obtin noi hibrizi. Astfel, pot fi albastre, roz, rosii sau bicolore. Ele sunt atat de multe ca numar, incat sunt impartite pe grupuri. Cele din grupul Multiflora ajung la 45 de cm inaltime si au flori dese si asemanatoare margaretelor. Plantele din grupul Stellata ajung la 75 de cm inaltime si florile au forma de stea. Cele din grupurile Nana si Multiflora sunt ceva mai mici, ajung pana la 30 de cm, fiind mai compacte, iar florile seamana si ele cu margaretele.

Avand in vedere ca exista mai multe specii diferite, aceasta planta difera si prin modul de cultivare si reproducere:

Cultivarea si reproducerea plantei de apatament Cineraria de tip suculent

Aceasta planta este cultivata intr-un substrat alcatuit din o parte de nisip grosier si doua de compost, iar ghiveciul in care sta trebuie asezat la lumina si la o temperatura de 18º C. Udarea trebuie sa se faca astfel incat sa nu ramana parte din substrat neumezit si nu are nevoie de ingrasaminte sau de pulverizari cu apa pe frunze. Iarna, temperatura nu trebuie sa scada sub 10º C si trebuie in continuare sa stea intr-un loc insorit.

Se uda doar cat substratul sa nu se usuce complet, iar daca temperatura este prea mica, nu se mai uda deloc, doar daca este mai insorit – atunci se pune putina apa in substrat. Se reproduce prin butasire, care se preleveaza din ramuri vara. Se lasa sa se usuce cateva zile, dupa ce in prealabil au fost desprinse frunzele, si apoi se planteaza in ghivece de dimenisuni mai mici.

Cultivarea si reproducerea plantei de apartament Cineraria de tip erbaceu si arbust

Cineraria
Cineraria

Aceste tipuri de plante infloresc din luna decembrie pana in luna iunie, iar specialistii recomanda achizitionarea lor intre Craciun si mai, pentru ca atunci ii apar bobocii. Nu trebuie expuse direct la soare, ba chiar prefera un mediu mai racoros. Spre deosebire de plantele suculente, ele au nevoie de apa din abundenta si umiditate mare. Are nevoie de ingrasaminte lichide o data la doua saptamani. Dupa ofilirea florilor, aceste plante nu se mai pastreaza, asadar nici reproducerea nu se mai face.

Cultivarea si reproducerea plantei de apartament Cineraria agatatoare

Aceasta se replanteaza primavara, cand substratul in care este pusa trebuie sa fie alcatuit dintr-o parte de nisip si trei de compost. Ea are nevoie sa ii fie puse suporturi verticale pentru a se prinde de ele sau poate sa fie lasata libera, sa curga. Din cand in cand, taiati varfurile tulpinilor pentru a-i da un aspect de tufa. Primavara si vara se cultiva la fel ca speciile suculente. Iarna in schimb, planta agatatoare trebuie ferita de frig, dar si de soare – temperatura trebuie mentinuta undeva la 13º C.

Se reproduce tot prin butasi, care se iau din varfurile tulpinilor la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii. Butasii se iau imediat de sub un nod, se indeparteaza frunzele si se planteaza intr-un substrat din turba si nisip grosier. Ghiveciul trebuie mentinut intr-un mediu cald, cu umiditate mai mica si putina umbra, iar dupa aproximativ sase saptamani vor prinde radacini.

Planta de apartament Cineraria este supusa la tot felul de pericole, indiferent de specie. Cele de tip erbaceu si arbust au de suferit daca sunt lasate in curent sau nu sunt udate – frunzele se vor ingalbeni si ofili. Pe de alta parte, daca este ori prea cald, ori prea rece, perioada de inflorire se scurteaza. Pe toate pot aparea cosenila fainoasa, paduchele verde si musculitele albe, care se trateaza cu insecticide pe baza de piretru si insecticide sistemice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.