Cu siguranță, fiecare își dorește să economisească bani la factura de încălzire și să aibă o temperatură cât mai confortabilă în casă. În acest articol puteți afla principalele moduri de a vă reduce costurile de încălzire și de a vă menține casa mai caldă în sezonul de iarnă.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum puteți reduce costurile la încălzire
În fiecare an puteți reduce costurile la încălzire, indiferent de sursa de căldură pe care o folosiți: gaz, lemn, electricitate. Asta se poate face prin aplicarea unor măsuri temporare de a menține termostatul oprit. Iată câteva moduri de economisire a banilor, recomandate de specialiști:
Temperatura confortabilă la termostat
Dacă folosiți un termostat pentru sistemul de încălzire (ex. centrală) programați temperatura acestuia la 68 °F sau 20 °C. Ideea este de a folosi cea mai scăzută temperatură confortabilă când sunteți acasă. Dacă sunteți mult timp plecat, puteți reduce și mai mult temperatura de la termostat, chiar la 10 °C.
Prin programarea unei temperaturi confortabile în casă se economisește consumul de gaz și electricitate și se prelungește și durata de viață a centralei.
Mai multe companii oferă de ceva timp sisteme de control mai avansate pentru încălzire, cunoscute drept sisteme de încălzire inteligente sau termostate inteligente. Cu ajutorul lor puteți controla de la distanță centrala, de pe smartphone, laptop sau tabletă, respectiv prin selectarea și ajustarea setărilor. Prin urmare, nu este necesar să setați manual temperatura, ca în cazul unui termostat clasic. Indiferent de sistemul de control inteligent, veți economisi bani și veți face economie la factura de încălzire.
Centralele care nu sunt controlate prin termostat pot consuma inutil până la 25-30% din energie. Creșterea temperaturii ambiante mai mult decât ar trebui, chiar și cu un grad, poate duce la un consum mare de combustibil. Pentru a preveni acest consum inutil, puteți instala un termostat de cameră bun. Astfel veți putea economisi energie în fiecare lună și veți reduce și uzura centralei.
Fisurile de la uși sau pervazurile ferestrelor
După cum se știe ferestrele vă protejează de ploaie și zăpadă. Fisurile pot apărea la un moment dat la pervazuri, dar și la ușile casei. Acestea produc scăderea temperaturii în casă, lucru ce va duce la o creștere a cheltuielilor pentru încălzire.
În ambele situații, fisurile din jurul ușii sau a ferestrelor aduc consecințe nedorite, pot produce curenți de aer și pot facilita pătrunderea umezelii în pereții interiori și în camere. De regulă, când apare umezeala se înrăutățesc și fisurile existente și astfel se creează și mai multă umiditate în cameră, astfel crește riscul de igrasie și disconfort general.
Pentru a preveni asta este necesară umplerea crăpăturilor cu mortar, o operațiune considerată destul de dificilă pentru mulți oameni. Pentru renovare puteți apela la ajutorul unei persoane specializate, la un zugrav.
Izolarea ferestrelor
Se spune că iarna se pierde multă căldură prin ferestre. De aceea sunt recomandate ferestrele cu geam triplu, deci niște ferestre de calitate, la care pierderile de căldură sunt minime. Pentru a preveni pierderile de căldură puteți agăța noaptea pături la ferestre și trage draperiile.
Specialiștii însă recomandă izolarea geamurilor iarna, pentru ferestrele la care au început să treacă curenții de aer și să rețină prost căldura. Pentru asta trebuie verificate garniturile din cauciuc de pe geam, care ar putea fi uzate și ar trebui să fie schimbate. Există și alte sfaturi: verificarea cadrului și a ansamblului pantei, reglarea armăturilor de către un specialist.
O idee ar fi și izolarea ferestrelor cu un film de economisire a căldurii. Acesta se aplică pe geam de termopan, de către un specialist, pentru că este un un material special, ultra-subțire, care previne pierderea de căldură din încăpere, prin unitatea de sticlă. Filmul pentru ferestre poate avea și efect reflectorizant, care este un mare avantaj, deoarece vă va scuti de privirile indiscrete ale trecătorilor.
Montarea unor panouri reflectorizante pentru sistemele de încălzire
În sezonul rece puteți face o investiție pentru a vă optimiza consumul și anume să achiziționați panouri reflectorizante, pe care să le montați la sistemele de încălzire. Acestea ajută la reflectarea căldurii înapoi în casă și la prevenirea absorbției căldurii în pereți. În plus, panourile au și un aspect atractiv, nu vor afecta designul de interior al încăperilor. Ele au suprafața metalizată, sunt flexibile, se montează în spatele caloriferelor.
Puteți cumpăra astfel de panouri din magazinele online, dar întâi trebuie să măsurați caloriferele pentru a vedea ce dimensiuni de panouri sunt necesare. Despre panourile reflectorizante se spune că reduc factura la încălzire cu până la 20%, iar sistemul de încălzire devine astfel mult mai eficient.
Schimbați filtrul centralei
Un filtru murdar poate afecta factura de încălzire. Prin schimbarea lui în fiecare lună, sau atunci când este necesar, se pot economisi bani la factura de încălzire. Dacă ai un filtru antimagnetită, trebuie curățat din când în când, astfel centrala va funcționa mai bine.
Izolarea tavanului apartamentului sau a podului casei
Dacă stați la ultimul etaj, la bloc, este bine să vă izolați tavanul pentru a preveni pierderile de căldură. Asta va contribui cu siguranță la reducerea facturilor de încălzire și la a vă menține casa mai caldă în sezonul de iarnă.
În cazul celor care locuiesc la casă, este necesară izolarea podului casei, pentru a spori astfel izolația generală a locuinței.
2. Alte trucuri pentru a vă încălzi casa
Aproape jumătate din energia consumată de fiecare familie din România provine de la sistemele de încălzire. Dacă ați face câteva investiții pentru a vă optimiza consumul, cu siguranță ați putea economisi bani la factura de încălzire în lunile de iarnă.
Iată câteva trucuri recomandate de specialiști pentru a vă încălzi casa, în această iarnă:
- Nu acoperiți sursele de căldură
- Instalați covoare groase pe podea iarna, iar apoi, vara, le puteți strânge
- Nu lăsați ferestrele prea mult timp deschise în sezonul rece; pentru a aerisi puteți menține fereastra deschisă doar timp de 10 minute
- Mențineți închise ușile camerelor, a cămărilor și dormitoarelor
- Opriți căldura noaptea și folosiți o pătură în plus
- Verificați periodic starea centralei.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Programul: Casa Eficientă Energetic – Cum poți să-ți îmbunătățești eficiența energetică a casei?