Nu există niciun om care să nu-și dorească fericirea în fiecare zi. În general, oamenii pot deveni mai fericiți dacă petrec mai mult timp cu persoane amuzante, pozitive, care manifestă o atitudine de bucurie și veselie, dacă se concentrează pe pozitiv și trăiesc în prezent, dacă ajută oamenii, sunt recunoscători și scapă de stres și de emoțiile negative. Află în acest articol alte aspecte despre cum să devii mai fericit.
Navigare rapidă în articol:
- Cum să devii mai fericit
- Fericirea este condiționată de starea de spirit
- De ce oamenii din țările nordice sunt mai fericiți
1. Cum să devii mai fericit
„Fericirea nu este legată de marile momente din viață„, spun specialiștii. Fericirea este o stare mentală, care trebuie cultivată de fiecare în parte. Cu toții ne luptăm să trăim în prezent; acest lucru este atât de esențial, dar teribil de greu de realizat. Oamenii reușesc cu greu să trăiască în prezent.
Pentru a atinge un nivel foarte bun de bunăstare în viață, pe care și-l doresc, ei trebuie să dobândească o stare de spirit bună, care aduce fericirea.
Studiile arată că cei care cred în Dumnezeu pot ajunge mai sus pe scara fericirii. Fiecare om experimentează fericirea în felul său unic.
2. Fericirea este condiționată de starea de spirit
Călugării budiști spun că fericirea este în mintea oamenilor, ea nu depinde de persoanele din jur și de circumstanțele de zi cu zi. Dacă ar depinde de acești factori externi, atunci fericirea oamenilor ar fi în mâinile altcuiva, ar fi la bunul plac al circumstanțelor.
Ei spun că oamenii pot avea zile bune în fiecare zi dacă nu vor mai considera că fericirea lor depinde de persoane și împrejurări. Ei trebuie să înceteze să atribuie fericirea lor lucrurilor care se întâmplă în exterior și în plus, să înceteze să-i mai învinovățească pe alții pentru nefericirea lor. Călugării budiști consideră că oamenii care continuă să facă asta, vor avea parte de o fericire instabilă și iluzorică.
Un alt lucru important este cultivarea unei surse de pace și fericire, care vine din mintea oamenilor. Discipolii budiști consideră că: „Fericirea și nefericirea sunt stări mentale. Cauza reală a lor nu poate fi găsită în afara minții. Oamenii care au o stare de spirit liniștită vor fi fericiți, indiferent de oameni și de circumstanțe. Oamenilor, care au mintea neliniștită, agitată, chiar dacă circumstanțele sunt foarte bune, le va fi imposibil să fie fericiți.„
Prin urmare, nu ceea ce li se întâmplă oamenilor îi face cu adevărat fericiți sau nefericiți, în realitate este modul în care ei reacționează la acele lucruri. Asta este ceea ce determină ca ei să fie fericiți sau nefericiți. Starea de spirit condiționează fericirea și nefericirea.
Călugării budiști spun că oamenii ar trebui să-și cultive această stare de spirit stabilă, pe care se pot baza, indiferent de circumstanțele externe. Asta se poate realiza prin meditație – o acțiune mentală de concentrare pe o stare de spirit pozitivă. Oamenii care fac asta se vor concentra pe o stare de spirit liniștită.
3. De ce oamenii din țările nordice sunt mai fericiți
Țării nordice au descoperit „secretul fericirii”. Raportul Fericirii Mondiale plasează Finlanda și Danemarca pe primele locuri în topul țărilor în funcție de nivelurile de fericire și bunăstare.
În clasamentul privind cea mai fericită țară din lume, din 2019, pe primul loc se afla Finlanda, pe locul doi era Danemarca. În fiecare an, țările nordice (cum sunt de exemplu Norvegia, Suedia, Islanda) ocupă pozițiile principale ale listei.
Analiștii spun despre aceste țări că au un nivel înalt de prosperitate, dar nu sunt cele mai bogate țări din lume. Secretul fericirii este un echilibru bun al vieții. Nu trebuie să fii super bogat ca să fii fericit.
Echilibrul unei persoane în viață este unul din elementele esențiale ale bunăstării sale. Problemele de frustrare și nemulțumire, sau cele care produc stres, sunt adesea legate de pierderea echilibrului. Astfel de probleme le poate întâmpina o persoană în viața privată sau profesională. Menținerea echilibrului este văzut ca modalitate a acelei persoane de a se simți bine.
Oamenii din țările nordice caută un echilibru bun între viață și rezultate pozitive.
Ce înseamnă fericirea? Ea înseamnă felul în care merge viața cuiva.
Meik Wiking, cercetător în domeniul fericirii și CEO la Institutul de Cercetare a Fericirii din Danemarca a spus că există o mulțime de factori care influențează fericirea. În opinia lui, cel mai importat factor este ca oamenii să fie mulțumiți sau fericiți de relațiile lor. Ideea este ca ei să aibă pe cineva pe care să se bazeze, alături de care să-și împărtășească grijile și speranțele.
Satisfacția vieții oamenilor
Șase categorii care explică diferențele în satisfacția vieții din întreaga lume:
- PIB pe cap de locuitor
- Speranță de viață sănătoasă
- Libertatea de a face alegeri în viață
- Sprijin social
- Generozitate
- Absența corupției.
Creșterea veniturilor este un aspect important al dezvoltării și îmbunătățește nivelul de bunăstare al oamenilor. În opinia specialiștilor, PIB-ul este sinonim cu fericirea. Relația dintre venit și fericire este una importantă și controversată. Economiștii evaluează bunăstarea prin intermediul PIB-ului pe cap de locuitor.
„Starea de bine” este o noțiune complexă, care implică concepte de sănătate, prosperitate și fericire.
Cercetătorii consideră că o mare parte din sentimentul de fericire al oamenilor este condus și de factori asupra cărora nu au control: personalitate, condiții de creștere, abilități, condiții sociale, gene. O parte din fericire este influențată și de alegerile pe care le fac în viață. Studiile științifice arată că sentimentul de fericire are adesea surse sociale. Oamenii dau prioritate relațiilor lor personale, sociale. Unele studii arată că fericirea individului este strâns legată și de accesul la relații semnificative și la comunități sociale din afara sa.
Există două cuvinte în daneză pentru fericire:
- Lykke – care înseamnă noroc, deci este ceva evaziv
- Glad – care înseamnă bucuros, deci acea stare de bine.
Glad ține de mentalitatea danezilor. Ei încearcă mereu să se bucure de viață, să fie bucuroși, ca și cum ar urmări fericirea.
Vezi aici un video despre Finlanda și Danemarca: