Plantele de apartament reprezintă un mod simplu de a adăuga un pic de stil și frumusețe unei camere, în apartament. Una dintre cele mai populare plante de apartament este cactusul de Crăciun. Are denumirea științifică Schlumbergera bridgesii și este o plantă deosebit frumoasă, care poate trăi foarte mult timp.
Are flori spectaculoase și înflorește în perioada lunilor noiembrie-decembrie. Uneori are flori și în ianuarie-februarie. Află în acest articol mici secrete despre creșterea cactusului de Crăciun, pentru a avea flori și mai frumoase în decembrie, în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Navigare rapidă în articol:
1. Îngrijirea cactusului de Crăciun
Cactusul de Crăciun poate avea florile de diferite culori (ex. roz, roz-portocaliu), însă mulți oameni aleg roșul, pentru că este tradițional. Această plantă se comercializează frecvent în supermarket și magazine de bricolaj.
Lumina
Planta are nevoie de lumină, însă și de umbră. Nu trebuie ținută în plin soare. Nu suportă soarele puternic, din zilele caniculare de vară.
Recomandat este ca ghiveciul în care se află să fie poziționat pe pervazul unei ferestre, la est sau la vest, pentru a se simți perfect. Dacă, după un timp, se observă că frunzele devin galbene, este clar că planta are parte de prea multă lumină și asta nu-i place. În acest caz, ea trebuie mutată imediat la umbră, pentru că lumina puternică o poate distruge.
Apă
Pentru a se dezvolta cât mai bine, planta are nevoie de sol umed. Totuși nu este indicat niciodată să stagneze apa în pământul ei. În concluzie, ar avea nevoie de un sol bine drenat, respectiv de un amestec de pământ special cum se folosește la cactuși și un pământ din acela cu scoarță de copac, cum se pune la orhidee.
Pentru a se dezvolta frumos, planta are nevoie în sol de potasiu, deci ar fi indicat de folosit un fertilizator bogat în acest mineral. Poate avea și un sol realizat din pământ de grădină amestecat cu nisip, astfel acesta va fi ușor drenabil.
Specialiștii spun despre cactusul de grădină că nu trebuie udat mult. Se pune apă în farfuria de la ghiveci, astfel planta își ia apă atât cât îi trebuie. Foarte important este ca planta să nu fie udată des, ea trebuie să se usuce între două udări, iar asta se poate verifica destul de simplu: trebuie de văzut dacă stratul de sol superior din ghiveci este uscat, doar 2 cm din acesta; abia atunci planta ar trebui puțin udată.
Cei care din greșeală udă prea mult planta, pot avea surpriza neplăcută să constate la un moment dat, că aceasta a putrezit.
Temperatura
Pentru o asemenea plantă, temperatura optimă este cea medie. Cactusul de Crăciun se ține la temperatura camerei. Ar avea nevoie de condiții ca în pădurea tropicală, însă se adaptează destul de bine și în apartament, dacă temperatura este cât de cât medie, menținută constantă.
Un lucru este sigur – această plantă nu tolerează deloc frigul, dar poate rezista totuși la temperaturi de minim 10 grade Celsius. Toamna, când este destul de frig, nu este bine să ții această plantă pe pervaz afară.
Cactusul de Crăciun poate fi transplantat foarte ușor. Ghiveciul nu trebuie să fie nici prea mic astfel încât să înădușe rădăcina, dar nici prea mare, pentru că astfel planta va înflori mai puțin. Cele mai potrivite anotimpuri pentru a înmulți planta sunt: primăvara și vara.
Se procedează astfel: Trebuie să tai câteva segmente de tulpină și să le lași puțin la uscat, cam 3 ore. Acestea apoi se plantează într-un ghiveci separat, în care s-a pus pământ și nisip, sau amestecul de care spuneam mai sus (pământ de cactuși în combinație cu pământ de orhidee).
2. De ce să ții această plantă în apartament
Cactusul de Crăciun este o plantă originară din Brazilia, unde florile sale pot avea și 2-3 inci și sunt polenizate de păsările colibri. Are tulpinile destul de fragile, deci planta este destul de greu de transportat. Acest lucru se face cu mare atenție, pentru ca tulpinile să nu se rupă.
Cactusul de Crăciun – Beneficii
Acest cactus spectaculos oferă multe beneficii în casă sau apartament. Se spune că este o plantă tropicală care este apreciată pentru frumusețea florilor sale delicate, dar și pentru faptul că este eficientă în purificarea aerului din casă.
Oamenii de știință au spus despre planta Schlumbergera bridgesii că poate elimina din casă toxine precum: toluen, benzen, formaldehidă. Aceste toxine apar în diferite piese de mobilier și articole de uz casnic. Un exces de asemenea toxine poate cauza stări neplăcute la oameni – dificultăți de respirație, senzație de greață, durere de cap.
Cactusul de Crăciun este o plantă care ar trebui ținută în dormitor, pentru că poate crește nivelul de oxigen în timpul somnului. Oamenii de știință au descoperit că planta eliberează oxigen mai ales în timpul nopții și nu ziua, ca alte plante de apartament.
Cactusul de Crăciun poate fi ținut în orice cameră, în plus nu este o plantă toxică pentru câini și pisici. Dacă este poziționat într-un loc și îi merge bine, nu-l muta pentru că este destul de capricios la mutare, deci ar fi bine să nu-i schimbi locul dintr-o parte în alta.
Unii oameni numesc această plantă Crăciuniță.