Moderația și echilibrul în ceea ce privește alimentația câinelui, sunt esențiale pentru sănătatea acestor animale de companie. Printre legumele și fructele sigure pentru câini se numără: sparanghelul, pepenele roșu și galben, dovleacul, cartofii dulci, spanacul, fasolea verde, varza de Bruxelles, merele, afinele, caisele, ananasul, mango, murele, bananele și altele.
Află în acest articol 7 alimente sănătoase pe care câinii le pot mânca.
Navigare rapidă în articol:
- Câinii pot mânca năut
- Câinii pot mânca fasole
- Morcovii sunt buni pentru câini
- Câinii pot mânca conopidă
- Câinii pot mânca broccoli
- Țelina este bună pentru câini
- Câinii pot mânca castravete
1. Câinii pot mânca năut
Năutul este o sursă delicioasă de proteine vegetale, care are și alte beneficii, fapt pentru care poate fi folosit în alimentația câinilor:
- Are compuși antioxidanți și elemente active antiinflamatorii, care combat procesele inflamatorii din organism
- Ajută la reglarea glicemiei
- Conține nutrienți importanți pentru sănătate – vitamina A, B, C și K, fosfor, fibre, fier, zinc, colină, cupru, magneziu, calciu.
Toate aceste substanțe nutritive sunt sănătoase și benefice pentru câini. Năutul, introdus cu moderație în alimentație, poate fi un tratament eficient pentru sănătatea câinelui.
Năutul poate fi asezonat cu puțin ulei de măsline, astfel această mâncare va fi mai delicioasă pentru animalul de companie.
Nu este bine să dați câinelui năut condimentat, cu ceapă și usturoi.
2. Câinii pot mânca fasole
Fasolea este foarte bună pentru sănătatea acestor animale de companie, dar se introduce în dieta lor în porții moderate. Există diferite soiuri de fasole, toate sunt delicioase și hrănitoare. Desigur în fasole nu trebuie pus condimente, pentru că nu sunt bune pentru câini.
Fasolea neagră – Beneficii pentru organism:
- Este o alternativă sănătoasă la mâncărurile din carne, sau care au un conținut bogat în grăsimi
- Conține proteine vegetale și fitonutrienți (quercitină, antocianine, substanțe saponine) cu proprietăți antioxidante
- Are seleniu – un mineral care stimulează funcționarea enzimei hepatice și ajută la detoxifierea organismului, eliminarea unor compuși care pot produce cancer în corp
- Conține vitamina B6, folat, potasiu, fibre vegetale
- Reglează nivelul de zahăr din sânge.
Fasolea se poate amesteca cu orez fiert, astfel se obține o mâncare bună pentru animalul de companie. Nu se pune deloc sare și nu se condimentează cu ceapă sau cu usturoi.
Fasolea neagră este folosită și în mâncare specială pentru câini – PURINA.
Află ce semințe, arahide și nuci sunt bune sau toxice pentru câine.
3. Morcovii sunt buni pentru câini
Specialiștii spun despre câini că pot mânca morcovi. Ei recomandă proprietarilor de animale de companie să dea morcovi cruzi la câini pentru că au un conținut ridicat de fibre, vitamina A, antioxidanți și ajută la încetinirea progresiei bolilor dentare.
Vitamina A este excelentă pentru regenerarea celulelor, creștere și dezvoltarea organismului, reproducere, sănătatea vederii, consolidarea imunității. Prin introducerea morcovilor în dieta câinilor se oferă acestora potasiu, calciu, fosfor, magneziu, beta-caroten și o serie de vitamine (A, B, C, D, E, K). De asemenea, ronțăirea morcovilor ajută la curățarea dinților câinilor și la prevenirea formării cariilor.
Morcovii au antioxidanți, luteină și licopen, protejează vederea de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete UV și al radicalilor liberi.
De regulă se dau porții mici de morcovi la câini – cruzi, tăiați felii sau fierți.
4. Câinii pot mânca conopidă
Unele alimente pot fi o opțiune bună pentru câine. De pildă, conopida este bună pentru animalul de companie. Poți hrăni câinele cu o cantitate moderată de conopidă fiartă. Nu este recomandată conopida prăjită în ulei pentru că acest preparat poate deranja stomacul câinelui. De asemenea, nu se dă conopidă cu ceapă și usturoi la câine. Specialiștii spun că usturoiul și ceapa sunt toxice pentru animal.
Prin urmare, conopida fiartă este o mâncare sigură pentru animalul tău de companie, mai ales dacă este folosită în porții mici. Recomandată este conopida gătită, fiartă în aburi.
5. Câinii pot mânca broccoli
Mulți câini adoră textura specială de broccoli și din când în când se bucură de această gustare. Broccoli se recomandă mai ales în dieta câinilor supraponderali, pentru că are puține calorii și 91-95% apă. În plus, broccoli conține vitamina C și K.
Specialiștii spun despre câini că pot mânca broccoli crud sau gătit, fiert în apă sau în aburi.
Broccoli se introduce în dieta animalului în cantitate redusă, nu în exces. De regulă, nu se amestecă cu unt sau ulei și nici cu sare sau alte condimente. Sarea și condimentele nu sunt sănătoase pentru animalele de companie.
6. Țelina este bună pentru câini
Țelina ajută la scăderea în greutate, deci este recomandată pentru câinii care au un grad de obezitate. Legumele sau țelina ar trebui să reprezinte 10% din dieta câinelui. Veterinarii spun despre câini că au nevoie de nutrienții din țelină: folat, mangan, potasiu, vitamine A, C și K.
Desigur, țelina nu se consumă în exces, ci în porții mici, când vine vorba despre aceste animale de companie. Se introduce în alimentația câinilor adulți, crudă sau mai degrabă fiartă. Se taie în bucăți mici pentru a fi consumată mai ușor. Dacă nu este tăiată, poate fi înghițită în bucăți mari și acest lucru nu ajută la digestie, la câini.
Nu se dă țelină la câini mici. Află de ce nu este bine să dăm oase la câine și ce fel de consecințe pot apărea.
7. Câinii pot mânca castravete
Castraveții nu sunt toxici pentru câini. Proprietarii pot da castravete la animalul de companie, acesta având și un conținut scăzut în calorii.
Castraveții au fitonutrienți, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajută la scăderea în greutate. Ei reprezintă o gustare sănătoasă pentru câini și o modalitate prin care se asigură hidratarea acestor animale, pentru că sunt legume apoase.
Concluzia
Legumele sunt importante în dieta câinelui deoarece sunt bogate în nutrienți care mențin sănătatea și au capacitatea de a hidrata și detoxifia organismul.