Animale de companieDe ce nu este bine să dăm oase la câine și ce...

De ce nu este bine să dăm oase la câine și ce fel de consecințe pot apărea?

Medicii veterinari spun ca toate oasele, fie ele mari sau mici, pot provoca anumite complicatii cainelui, ii pot afecta starea de sanatate. Cu totii stim ca un caine este incantat mereu sa primeasca un os. Acest lucru insa nu trebuie sa ne faca sa credem ca este si bine, mai ales daca luam in calcul numeroasele cazuri de caini care au ajuns cu diferite probleme de sanatate la clinici veterinare, cu rani sau afectiuni intestinale drept consecinta a consumului de oase.

Daca ii dai unui caine un os nu face decat sa se repeada lacom asupra lui si sa-l marunteasca imediat. Acest comportament il face pe stapan sa creada ca si-a tratat animalul de companie cu generozitate si ca i-a facut o mare placere insa in realitate astfel de ,,cadouri” indiferent de marimea sau consistenta lor pot sa-i afecteze foarte mult sanatatea.

Desi oamenii cred ca un os este mancarea ideala pentru un caine, de fapt el nu are nici o valoare nutritiva, este doar o jucarie pentru falcile cainelui.

Ce consecinte pot sa apara daca se introduc oasele in dieta cainelui?

In primul rand un caine care mananca in mod frecvent oase, va ajunge in cativa ani sa isi strice dintii. Obiceiul de a roade in mod constant oase poate provoca distrugerea smaltului dintilor, inteparea si ranirea limbii si a gingiilor, sangerare in cavitatea bucala, ruperea dintilor sau blocarea unor fragmente de oase intre dinti.

os pentru catei

Cainele are tendinta de a manca lacom, de a nu mesteca bine fragmentele de oase si astfel aschii din acestea ajung in esofag, apoi in stomac si intestine si pot produce rani si la nivelul acestora. Cele mai periculoase sunt oasele lungi de pui care sunt goale pe dinauntru, nu au maduva si pot fi sparte usor si transformate in aschii periculoase pentru animal.

Astfel de fragmente de oase pot perfora organele interne ale cainelui si uneori ii pot fi chiar fatale. In unele cazuri se intampla ca animalul sa sufere anumite leziuni interne incat sa fie nevoie de o interventie chirurgicala complexa facuta de un medic veterinar.

Oasele introduse in dieta zilnica a unui caine, il poate face sa sufere de constipatie. In timp, consumul de oase ii poate provoca intarirea fecalelor dar si blocaj intestinal si astfel sa fie nevoie de ajutorul unui medic veterinar pentru restabilirea starii de sanatate. In unele cazuri cainele poate suferi de varsaturi si diaree din cauza consumului de oase. De asemenea oasele ii pot perfora intestinul si provoca hemoragie.

In general cainele sfarama oasele in dinti dar nu le mesteca, el inghite fragmente intregi de oase care nu sunt usor digerabile si astfel devin motiv de ingrijorare pentru ca pot duce la obstructie intestinala si alte probleme de sanatate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.