Specialiștii au spus deja asta: Nu există dovezi care să sugereze că animalele de companie pot răspândi COVID-19. Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri; unele dintre ele provoacă boală la oameni, altele la animale. În acest articol este vorba despre coronavirusul despre care s-a tot precizat că se transmite de la om la om. Odată cu răspândirea coronavirusului, frica de contagiune crește în țara noastră. Cum era de așteptat, tot mai mulți oameni sunt îngrijorați pentru ei și animalul de companie.
Mulți se întreabă cine va avea grijă de animalul său în cazul în care ei se infectează și trebuie să stea în carantină. Pentru a se proteja pe ei însuși, persoanele din jur și animalele lor de companie, oamenii trebuie să respecte măsurile speciale de igienă. Izolarea sau statul acasă, poate însemna mai mult timp liber petrecut alături de animalul de companie.
Navigare rapidă în articol:
1. Poate câinele să se infecteze ca stăpânul său cu noul virus?
Specialiștii avertizează proprietarii de animale de companie să respecte măsurile de igienă și să reducă contactele sociale la minim, pentru a se proteja pe ei însuși și animalele de companie. Asta înseamnă să se spele în mod regulat pe mâini cu apă și săpun, dar totuși să nu utilizeze dezinfectanți în exces. Unele produse (pe bază de clor sau chimicale) pot stresa animalele, iar în plus le pot afecta pielea și mucoasele.
Izolarea socială înseamnă ca ei să petreacă puțin timp cu animalul lor în spațiul public. Acesta poate fi scos afară la plimbare de două ori pe zi, dimineața și seara, dar în locuri în care nu sunt alte persoane. Prin urmare plimbările trebuie planificate cu atenție, pentru a se preveni infectarea.
Până acum coronavirusul nu s-a găsit în concentrație mare la animale. Specialiștii spun că virusul ar trebui să fie într-o concentrație suficientă pentru a se putea multiplica la câine și pentru a provoca simptome specifice. Până acum nu există cazuri concrete de animale – câini, pisici – care să se fi îmbolnăvit de coronavirus. De asemenea, nu există dovezi științifice care să demonstreze faptul că pisicile și câinii sunt purtători de virus, în concentrație mare, care ar putea fi transmis mai departe.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim pregătiți pentru orice. Concluzia este că proprietarii de animale trebuie să planifice și îngrijirea de urgență a patrupedelor, deci să aibă pentru orice eventualitate anumite medicamente acasă. Mai multe informații pot primi cu siguranță de la un medic veterinar.
2. Sfaturi utile pentru a fi pregătit
În această perioadă când se tot vorbește despre creșterea numărului de bolnavi cu acest COVID-19, trebuie să fii pregătit pentru orice. Iată câteva sfaturi utile pentru tine și animalul de companie:
- În primul rând ar fi bine să te aprovizionezi cu hrană pentru animalul tău de companie. Asta înseamnă să ai în casă suficientă hrană și apă pentru câine sau pisică, timp de cel puțin 4-6 săptămâni.
- Ar fi indicat să găsești o persoană (prieten, rudă) care să aibă grijă de animalul de companie, în cazul în care ești bolnav și nu te poți ocupa de îngrijirea lui. Acest prieten trebuie să cunoască animalul, să fie acceptat de acesta.
- De asemenea, ar fi bine să fii bine informat, să afli despre câteva site-uri de pe Internet, unde poți lua legătura cu un medic veterinar în cazul în care animalul de companie ar putea fi bolnav. Poți primi gratuit informații necesare de pe paginile de Facebook ale unor cabinete medicale veterinare.
Ce se întâmplă cu animalul de companie atunci când stăpânul este în carantină?
În această situație trebuie luate anumite măsuri pentru protejarea animalului, deși până acum nu au existat situații care să arate că un animal s-ar putea îmbolnăvi. Totuși este bine ca stăpânul să stea izolat de animal și să respecte măsurile de igienă. El trebuie să urmeze un tratament pentru această boală și să revină în preajma animalului, abia după ce s-a vindecat.
În această perioadă, câinele sau pisica pot fi lăsate să stea în curte, sau în altă cameră din casă. Îngrijirea lor se poate face ca de obicei, eventual cu ajutorul altor persoane din casă. O rudă poate fi rugată să vină să plimbe câinele de două ori pe zi, dimineața și seara, pe toată perioada cât stăpânul său este în carantină.
O altă soluție ar fi ca animalul să fie dus la un adăpost special, pentru o perioadă de timp. Există cabinete veterinare care cazează animalele, unde acestea sunt hrănite, îngrijite și protejate de infecții.
De asemenea sunt și persoane care se ocupă cu acest lucru (contra unei taxe pe zi) la ei acasă. De regulă ei au un loc special amenajat pentru animale în curtea casei. Taxa ar fi cam de 15 lei/zi pentru o pisică sau un câine. La cabinetele veterinare, taxa este cu siguranță mult mai mare, dar și condițiile de cazare pentru animale sunt mai bune.