Părinți și copiiStudenții români preferă universitățile din Marea Britanie – Care sunt avantajele?

Studenții români preferă universitățile din Marea Britanie – Care sunt avantajele?

Procentul absolvenților români, care iau parte la programe de studii în străinătate, mai ales în Marea Britanie, este în creștere în fiecare an. Peste 6.000 de elevi și studenți români pleacă anual la studii în alte țări ale Europei, renunțând la familie și locurile natale. Care sunt oportunitățile (privind angajarea și cariera profesională ulterioară) de care se bucură studenții, ce aleg să-și petreacă o parte din studii în străinătate?

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce aleg studenții români Marea Britanie pentru studii universitare?
  2. Avantajele studiilor în străinătate
  3. Alte țări preferate de studenții români

1. De ce aleg studenții români Marea Britanie pentru studii universitare?

În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai popular pentru absolvenții de liceu sau studenții români să-și facă o parte din studii în străinătate, în Marea Britanie. Mulți aleg această țară pentru diferite oportunități oferite de burse.

Principalele motive pentru care tinerii decid să studieze în Marea Britanie sunt:

  • Calitatea educației (cursuri, eseuri, suplimentarea cunoștințelor prin cercetare la bibliotecă, studiu individual, analiza informației cu profesori și colegi); experiența educațională este mare, încât dezavantajele aproape că nici nu mai contează
  • Diferența culturală este mare între România și Marea Britanie; unii studenți români spun că oamenii din Marea Britanie sunt mai politicoși, respectuoși și dispuși să ajute în caz de nevoie; alții din contra au spus că au fost întrebați prima dată dacă sunt țigani, sau dacă au venit aici să obțină beneficii, ceea ce a fost destul de neplăcut
  • Dotările din universități, accesul la echipamente de ultimă generație și accesul la tehnologii avansate (calculatoare performante)
  • Internshipuri organizate pe timp de vară, job-uri în timpul studiilor, schimburi de experiențe, colaborare cu anumite companii importante
  • Diversitatea culturală îi ajută pe studenții români să vadă lucrurile dintr-un alt unghi, să întâlnească oameni grozavi, inteligenți, să fie „mai deschiși la minte”
  • Posibilitățile de angajare, recunoașterea studiilor superioare în orice țară; mai mult de 95% dintre universitățile britanice spun că absolvenții lor s-au angajat în primul an după absolvire
  • Experiențele noi, șansa de a călători și de a învăța lucruri interesante
  • Posibilitatea de a se stabili definitiv în altă țară.

Majoritatea tinerilor români care își continuă studiile în străinătate, în Marea Britanie, nu regretă că au venit în această țară. Ei spun că dacă ar fi să dea timpul înapoi, ar face aceeași alegere.

Cum se pot plăti studiile în Marea Britanie?

Studenții români trebuie să facă față costurilor din străinătate în ceea ce privește viața (cazare, masă, alte cheltuieli generale); ei trebuie să plătească taxele de studii (care sunt mai mari ca în România). Unii sunt nevoiți să aibă un job în perioada studiilor, să muncească pentru a putea compensa o parte din costurile pe care le au de plată.

Pentru a urma o universitate în Marea Britanie un elev român trebuie obligatoriu să fie absolvent de 12 clase, să dovedească asta prin diploma de Bacalaureat din România. În plus, este necesară o taxă de școlarizare care este în jur de 9.250 £/an, depinde de universitate. Înscrierea la un program de master constă cam 6.000-12.000 £, sau chiar mai mult. Pentru a plăti acești bani sunt necesare posibilități de finanțare importante.

O variantă ar fi prin împrumutul Tuition Fee Loan, prin care se plătește taxa de școlarizare de 9.250 £/an, complet, direct la universitate (în numele studentului). Acest împrumut va fi achitat de student, la finalizarea studiilor sale, indiferent cât timp ține durata acestora. Absolventul trebuie să câștige suficient pentru a putea rambursa împrumutul, cel puțin 25.000 lire pe an. Împrumutul are și o dobândă RPI, care este de 3,3% plus 3%, în total 6,3%. Valoarea pe care o va avea dobânda, în fiecare an, depinde de inflație.

Taxele de școlarizare nu se modifică pe parcursul anilor de studii.

Alte obiective urmărite de studenți

Dincolo de aceste avantaje prezentate mai sus, mai apar și alte obiective pe care le urmăresc tinerii în ziua de azi și anume:

  • Ei doresc să obțină independență, vor să aibă mai multă libertate, să se separe de părinți; ei vor să se descurce singuri, să aibă un scop înalt de atins, bine stabilit, chiar dacă fac asta pentru prima dată
  • Unii dintre ei au parte de presiuni din partea părinților pentru a studia în străinătate, pentru a ajunge persoane importante în viață, pentru a avea alte șanse de educație și pentru; un interes este și acela de a se stabili și ei în viitor alături de copii în străinătate; dorința lor pentru copii este ca aceștia să se adapteze la nivelul de studii din afara țării și să aibă un alt start în viață
  • Studiile în străinătate creează adesea în ochii studenților impresia că se află într-o lume nouă, unde au șanse mai mari de realizare în viitor; ei își imaginează că a studia în străinătate este o șansă mare pentru ei; acest lucru le este indus în mare parte prin imaginile din mass-media, sau prin filmele de la Hollywood
  • Vor să facă ceva deosebit și asta cred că pot doar în altă țară din Europa
  • Își doresc să se maturizeze, să-și consolideze anumite abilități, cum sunt capacitatea de adaptabilitate, de independență și comunicare, de a călători, de a lega prietenii cu persoane din alte zone geografice, de a-și dezvolta personalitatea.

Care studenți au șanse să facă studii în străinătate?

De regulă, cei care au acces la studii în străinătate, sunt absolvenții de liceu care au o situație socio-economică a familiei de origine bună sau foarte bună, deci pot fi susținuți financiar. Clasa socială are un rol important în ziua de azi, dacă îți dorești să studiezi în afara țării. Tinerii care nu au surse de finanțare, reușesc cu greu să-și continue studiile în străinătate.

Procentul celor care aparțin clasei sociale superioare este mai mare la universitățile din alte țări europene. Cei care provin din familii mai puțin avantajoase întâmpină probleme din punct de vedere financiar și trebuie să lucreze pentru a avea bani, pentru a-și plăti studiile.

Unii studenți obțin burse de studii în străinătate dacă îndeplinesc anumite criterii. Detalii despre acestea se pot afla la Ministerul Educației din țară, pe site-ul edu.ro.

2. Avantajele studiilor în străinătate

Deși există diferențe între sistemul de învățământ din țară și cel din străinătate, iar elevul trebuie să se confrunte cu examene destul de grele, care par uneori chiar neobișnuite, este clar că aceste studii îl vor ajuta mai târziu să poată avea un job bun și o carieră strălucită. Pentru a reuși atunci când apar dificultăți, studentul poate cere ajutor de la colegi sau de la profesori.

Șansele găsirii unui loc de muncă cresc

Probabil mulți se întreabă de ce experiențele internaționale sporesc formarea, educația tinerilor și în plus, facilitează ocuparea forței de muncă. Statisticile arată că experiențele internaționale permit absolvenților să aibă mai multe șanse în găsirea unor locuri de muncă avantajoase.

Studenții care fac o parte din studii în străinătate dobândesc cunoștințe importante (pentru a ocupa un loc de muncă) și nu doar în disciplinele de specialitate. Ei își îmbunătățesc și alte abilități valoroase, care sunt apreciate de angajatori. După terminarea studiilor în străinătate, absolvenții au șanse mai mari să obțină un job bine plătit, ei se află pe o poziție mult mai bună pe piața muncii.

Statisticile arată că numărul șomerilor de lungă durată este mai mic cu aproximativ 50% în rândul celor care au studiat în străinătate, comparativ cu numărul celor care au experiență de studii doar la noi în țară.

Tipul de personalitate și trăsăturile de caracter

În fiecare an, milioane de studenți termină facultatea și au diplome de licență. Statisticile arată că 92% dintre angajatori apreciază la absolvenți trăsăturile de personalitate.

Angajatorii țin cont de diplome, dar și de alte trăsături de personalitate și de caracter atunci când vor să facă angajări. De pildă, ei au nevoie de oameni care au studii, dar care au și calități diverse, abilități interpersonale, gândire analitică, dorință de muncă, ambiție, etc.

Mulți angajatori consideră importante studiile universitare, dar și alte calități și abilități pe care și le-au dezvoltat tinerii. Unii se concentrează pe calități specifice locului de muncă, calități care se aplică pe mai multe domenii. Acestea pot fi:

  • Abilitățile interpersonale, acelea de bază precum sunt comunicarea, socializarea, starea de dispoziție, abilitățile de analiză a problemelor, capacitatea de a fi entuziasmat, responsabil, motivat
  • Atitudinea profesională, abilitatea în luarea deciziilor, rezolvarea problemelor
  • Capacitatea de gândire, de a înțelegere a realității vs. teorie
  • Capacitatea de a învăța și de a deprinde abilități noi, foarte importante
  • Capacitatea de a câștiga încrederea și respectul clienților
  • Abilități excelente de comunicare, de gestionare a timpului, de adaptabilitate
  • Capacitatea de a lucra ca parte a unei echipe și de a lucra independent, de a lua decizii și inițiative, de a gândi creativ și de a rezolva probleme
  • Atitudinea pozitivă și încrederea în sine
  • Experiența în munca anterioară (stagiul).

Angajatorii apreciază mediul educațional al oamenilor care caută un loc de muncă, capacitatea acestora de a se adapta, de a lucra sub stres sau presiune, punctualitatea, înțelegerea confidențialității, atitudinea față de standardele de conduită, etc. De asemenea, angajatorii apreciază personalitatea angajaților absolvenți: stabilitatea emoțională, conștiinciozitatea, onestitatea, încrederea în sine, capacitatea de a accepta opiniile altora, de a reacționa la critici și multe altele.

Mediul educațional contează!

Mulți angajatori iau în considerare tinerii care au absolvit la o universitate prestigioasă, acest lucru reflectă inteligența lor, capacitatea sa de a învăța, de a performa, de a evolua. Se știe faptul că multe universități de renume au procese mai riguroase de admitere, prin care selectează studenții care sunt mai inteligenți și mai capabili decât alții.

Care sunt dezavantajele studiilor în străinătate?

Cel mai mare dezavantaj este posibila discriminare, de care au parte îndeosebi studenții care provin din România, Bulgaria, Republica Moldova. Trist dar adevărat, studenții străini pot ajunge în situația de a fi victime ale discriminării. Ei trebuie să fie mereu precauți, să fie atenți când vorbesc despre anumite subiecte personale, sau atunci când fac anumite glume cu tinerii din țara respectivă.

A fi în minoritate este dificil de multe ori, deși aceasta nu înseamnă a fi o persoană mai puțin valoroasă. Aceste lucruri trebuie cunoscute pentru a putea evita anumite situații, care pot crea anumite frustrări, sau pot accentua sentimentul de vulnerabilitate, de anxietate și depresie.

Alte dezavantaje despre care spun studenții sunt:

  • Șocul pe care îl au din punct de vedere cultural, integrarea culturală
  • Provocările privind gestionarea cazării, acoperirea cheltuielilor generale
  • Înfruntarea unor obiceiuri și valori diferite poate fi incomodă cel puțin la începutul studiilor
  • Lipsa locuinței și problemele întâmpinate din cauza banilor insuficienți
  • Singurătatea și dificultățile întâmpinate în căutarea unor relații pozitive; este important ca studenții să lege prietenii, să intre în contact cu persoane care au aceleași activități sau hobby-uri
  • Sprijinul social redus poate crea anxietate, sentimentul de singurătate sau de izolare
  • Dificultățile de limbă, sau de exprimare corectă din punct de vedere gramatical sau al accentului, pot împiedica realizarea unor interacțiuni și prietenii, ceea ce crește frustrarea; este important să se învețe câteva fraze simple care sunt utilizate frecvent, în rutina zilnică, până ce se învață acea limbă străină la nivel de limbă maternă.

3. Alte țări preferate de studenții români

Cele mai populare destinații pentru alegerea continuării studiilor sunt Spania și Italia. În mod deosebit sunt mai preferate universitățile din nord-estul Italiei. Acestea au un număr mai mare de studenți români, dar și de studenți din alte țări europene.

O altă destinație de studii pentru tinerii români este Olanda. Costurile sunt cam de 1.100 euro/an, iar avantajele unui trai decent și ale găsirii unui loc de muncă după absolvire sunt mari.

De asemenea, studenții români aleg pentru studii Germania și Franța.

Pe perioada studiilor, studenții decid să facă călătorii în străinătate, în alte țări ale Europei.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Nivelul de învățământ din România în comparație cu alte țări.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.