Timp liberVizitează România iarna – Peștera Ialomiței din Bucegi

Vizitează România iarna – Peștera Ialomiței din Bucegi

Dacă nu sunteți neapărat pasionați de sporturi de iarnă, aveți posibilitatea de a vizita în România și alte locuri spectaculoase, care oferă atracții subterane minunate, nu neapărat deasupra solului. Spre exemplu, în această perioadă, de la începutul anului 2020, puteți vizita Peștera Ialomiței, care este situată în Munții Bucegi și care oferă atracții turistice de neegalat în lume. Află în cele ce urmează prin ce anume este atât de specială această peșteră și de ce este atât de apreciată de călători, turiști, oameni de știință și cercetători.

Navigare rapidă în articol:

  1. Peștera Ialomiței numită și Peștera lui Zamolxe
  2. Grotele din Peștera Ialomiței
  3. Schitul de la Peștera Ialomiței

1. Peștera Ialomiței numită și Peștera lui Zamolxe

Peștera Ialomiței se află în Carpații Meridionali, în Bucegi – „Muntele sacru al dacilor”. Peștera a fost „săpată” într-un mod cu totul spectaculos de apa râului subteran, într-un perete stâncos al Muntelui Bătrâna. Se află în localitatea Moroieni, din județul Dâmbovița. Despre ea se spune că este locul în care se retrăgea Zamolxe – Zeul dacilor – și petrecea mult timp în singurătate, de aceea ea este numită și „Peștera lui Zamolxe„.

Bucegii se remarcă prin Peștera Ialomiței, Platoul Babele cu Sfinxul și Vârful Omu. Aceste zone cu sculpturi săpate de ploi, vânt și zăpezi – Babele și Sfinxul – sunt considerate ca fiind locuri sacre, unice în lume. Dacii numeau Bucegii ca fiind „zona nemuririi”, pentru că aici se aflau și cele 7 izvoare cu apă pură, fără nicio bacterie; apa lor se bănuiește că izvora dintr-o zonă de sub Bucegi, unde era un lac subteran.

Peștera Ialomiței sau Peștera Regilor

Peștera Ialomiței este supranumită și „Peștera Regilor”, pentru că aici se întâlneau regii Daciei cu Zamolxe. Numele ei vine de fapt de la Râul Ialomița, care izvorăște la 10 km distanță de circul glaciar „Obârșia Ialomiței”, care se află sub Vârful Găvanele, ce are altitudinea de 2479 m.

Acest munte împreună cu Vârful Omu și Vârful Bucura Dumbrava alcătuiesc „Întreitul stâlp al cerului” care reprezintă „cel mai important centru energetic informațional natural al planetei, unde se face legătura dintre cer și Pământ”. Peștera Ialomiței se află într-o zonă care se ridică de la altitudinea de 1660 m la 2000 m. Peisajul este atât de minunat, creat de munții acoperiți cu pădurile de brazi și mirosul de cetină, încât oricine va veni aici, va fi impresionat.

Turiștii pot urca cu telecabina la Cabana Babele; de aici pot coborî la pas pe un traseu marcat, de aproximativ 2 ore, la Peștera Ialomiței, la altitudinea de 1660 m. Peștera poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, între orele 9:00-18:30. Pentru vizitare se plătește un bilet, care are prețul de 10 lei/adulți și 5 lei/copii. Taxa include o cască de protecție pentru cap (ca de miner) și o broșură despre peșteră, editată în limba engleză și română.

Această călătorie prin peșteră este foarte interesantă pentru familiile care au copii, dar nu este plăcută pentru cei care suferă de claustrofobie. Pe traseu este nevoie de casca de protecție, pentru că din tavan cad stropi de apă; în unele unele zone, tavanul este destul de jos, încât este neapărat necesar să mergi aplecat dacă vei să faci traseul complet, să vizitezi toate cavernele peșterii.

2. Grotele din Peștera Ialomiței

Cele mai importante lucruri de aflat despre Peștera Ialomiței:

  • În această peșteră a poposit și apostolul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos.
  • Aici veneau călugării și sihaștrii țării încă din sec. al XV-lea.
  • Peștera Ialomiței poate fi vizitată de turiști în orice perioadă a anului; ea a fost modernizată și amenajată la standarde europene; are multe scări, bare de susținere, punți și platforme metalice pe o distanță de 400 m, până la punctul „La Altar”; acest lucru face ca vizitarea ei să fie ușoară, iar riscul de accidentare să fie redus la minim.
  • Temperatura în peșteră este de 5-6 grade Celsius.
  • În „Grota Urșilor” s-au găsit schelete ale urșilor cavernelor sau urșilor de peșteră (Ursus spelaeus). Acest urs trăia mai mult timp în peșteră decât ursul brun. El se adăpostea aici și pentru maternitate și pentru a muri, nu doar pentru hibernare, ca ursul brun. Oamenii de știință spun că urșii cavernelor au dispărut acum 27.800 de ani, perioada ultimei glaciațiuni.
  • Peștera este iluminată, astfel se pot observa foarte ușor frumusețile naturale din interiorul grotelor sale, cu formațiuni calcaroase acoperite cu stalagmite și stalactite, ce formează un ansamblu arhitectural minunat.

Principalele grote din Peștera Ialomiței

Prima sală a peșterii se numește „Grota lui Mihnea, care are lungimea de 115 m și înălțimea de 20 m.

Punctul „La Altar” este considerat sacru; despre el se spune că ne amintește de strămoșii noștri care veneau aici în vremuri străvechi pentru inițiere. Apa râului subteran a sculptat acest loc minunat în formă de altar. Turiștii vin aici pentru a beneficia de energia pozitivă și pentru a bea apă din ”Izvorul cu Apă Vie” vindecătoare, despre care se spune că este ”Apa sfântă a dacilor”.

Cercetările au arătat că apa este unică în lume, nu conține deloc bacterii și poluanți. Apa izvorăște dintr-un lac subteran, care se află în zona Vârfului Omu. Despre apă se spune că este purificată, datorită unor fenomene geo-magnetice sau pentru că trece printr-o zonă în care se găsesc zăcăminte mari de argint.

Se povestește că aici, la Izvorul cu Apă Vie, venea Zamolxe – Zeul dacilor – să bea apă. Aici, în sala „La Altar” oamenii își pun dorințe, se roagă și lasă pe stânci cruciulițe și iconițe creștine cu sfinți sau cu Fecioara Maria și pruncul Isus.

Din locul „La Altar”se spune că s-ar putea ajunge la o galerie ascunsă, alt loc din peșteră care din păcate nu este accesibil pentru turiști, pentru că este frecvent inundat cu apă.

Cea mai mare atracție pentru turiști

În peșteră se află și „Bolovanul lui Zamolxe” – un loc ce are puterea de a amplifica energia oamenilor. Acesta reprezintă cea mai mare atracție pentru turiștii care vin aici. Despre ”Bolovanul lui Zamolxe” se spune că a fost dăruit oamenilor, pentru ca să le îndeplinească orice dorință.

Grota lui Decebal” este o altă cavitate a peșterii, care are lungimea de 30 m și înălțimea 3-10 m. Din această grotă poți pătrunde în alte galerii care sunt poziționate spre părțile laterale. Aici veneau regii Daciei pentru a vorbi cu Zamolxe, în vremuri de demult. Din această grotă se ajunge la un perete aproape vertical, unde apa formează o cascadă.

Grota Sfânta Maria” este o atracție specială pentru vizitatori; aceasta are 20 m lungime și 2-8 m înălțime. Aici se află o stalagmită care prin forma sa seamănă cu statuia Fecioarei Maria.

Un alt loc interesant din peșteră, unde se ajunge mai greu, fiind destul de îngust este acela numit „La răspântie„. De aici poți merge în alte grote, foarte frumoase, se coboară prin culuare înguste. Cea mai interesantă grotă de aici este cea numită „La lacuri„, pentru că adăpostește două lacuri, fiecare adânci de 3 m și lungi de 12 m.

Sala Mare” sau „Grota Urșilor” este cea mai mare zonă din Peștera Ialomiței. Aceasta are 72 m lungime și 25 m înălțime. Aici s-au descoperit oase ale urșilor cavernelor. În prezent, nu mai pot fi văzute aici fosilele urșilor de peșteră.

3. Schitul de la Peștera Ialomiței

În prima jumătatea a sec. al XVI-lea, voievodul Țării Românești Mihnea Vodă a construit la intrarea în peșteră un schit din lemn, realizat integral din bârne mari de brad, iar grota a fost numită „Mihnea Vodă”. Mărturii despre acest schit există pe pereții grotei, scrijelite de oameni din acele timpuri de demult și care pot fi văzute și astăzi de către călătorii care ajung aici.

Din păcate acest schit a ars, iar mai târziu, în sec. al XIX-lea a fost ridicat unul nou, care era cu câțiva metri mai aproape de gura grotei decât primul. În anul 1940 a ars și al doilea schit, dar într-o perioadă scurtă de timp, de doi ani, el a fost refăcut din nou. Acesta a ars în 1961 și a fost refăcut în 1993.

Cei care decid să vină la Peștera Ialomiței din Bucegi, pot fi siguri că întreaga experiență va fi interesantă și memorabilă.

S-ar putea să vă intereseze și articolul: Locuri de vis din România pentru a petrece sărbătorile și vacanța de iarnă.

Aici puteți vedea un video despre Peștera Ialomiței:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.