Sarcină & BebeSarcina, simptome și semne – Află dacă ești însărcinată fără test!

Sarcina, simptome și semne – Află dacă ești însărcinată fără test!

Când apar primele semne de sarcină? Există o serie de semne de sarcină care pot indica unei femei că așteaptă un copil. Acestea pot fi de exemplu: durerile de cap, stările de greață, amețeala, lipsa menstruației, sensibilitate la mirosuri, schimbările de dispoziție, oboseala și altele. Multe femei care au astfel de simptome își dau seama și fără test de la farmacie că sunt însărcinate. Află în acest articol care sunt primele semne de sarcină.

Navigare rapidă în articol:

Lipsa menstruației, principalul semn de sarcină

2-lipsa-menstruatiei-sarcina

Acesta este un prim semn că o femeie este însărcinată. Menstruația lipsește în timpul sarcinii. De ce unele femei au ciclul peste sarcină? Conform medicilor, aceste sângerări care pot apărea în primul trimestru de sarcină nu indică o menstruație regulată.

Sângerările pot să se producă de exemplu după fertilizarea ovulului și implantarea acestuia în mucoasa uterină. De asemenea, sângerările sunt produse de deficitul hormonal în prima parte a sarcinii. O altă cauză a sângerărilor este dată de complicațiile placentei, când aceasta se separă parțial de peretele uterin.

La femeile însărcinate, sângerările sunt oarecum un motiv de îngrijorare deoarece ele pot indica și anumite probleme ale sarcinii, sau chiar posibilitatea de a pierde sarcina.

Stările de oboseală în sarcină

3-stari-de-oboseala

O femeie gravidă poate avea simptome de oboseală și lipsă de energie. În primul trimestru de sarcină femeia se simte mereu obosită deoarece corpul ei consumă mai multă energie, necesară schimbărilor din organism, dezvoltării embrionului. De asemenea, în corpul ei apar schimbări hormonale și se produce mai mult sânge, toate acestea sunt factori ce duc la oboseală și somnolență. Modificările hormonale pot da senzația de somn și iritabilitate. În timpul sarcinii apare îndeosebi o creștere a nivelului de progesteron.

Starea de somnolență poate fi un semn de sarcină, apare frecvent la femeile gravide în primele săptămâni de sarcină.

Schimbările de dispoziție în sarcină

4-schimbari-de-dispozitie

Femeile gravide pot avea schimbări de dispoziție. Ele pot plânge uneori fără un motiv anume, au fluctuații emoționale puternice, fapt ce arată schimbările hormonale din organismul lor. Medicii consideră că schimbările de dispoziție sunt cauzate de modificările de estrogen și progesteron din organism în perioada de sarcină.

Aceste schimbări de dispoziție apar îndeosebi la începutul sarcinii, în primele trei luni. Treptat corpul se obișnuiește cu modificările hormonale și astfel de stări neplăcute dispar. Nu mai este un secret că femeile devin nervoase, irascibile din cauza hormonilor, chiar și în perioada menstruației. Pentru a scăpa de aceste stări ele trebuie să se odihnească mai mult, să facă plimbări în soare și aer curat, să evite stresul și situațiile neplăcute.

Depresia la femeile însărcinate

Potrivit specialiștilor un procent de 10% dintre femeile însărcinate pot suferi de depresie. Această afecțiune este frecvent întâlnită și la femeile care nu sunt gravide. Unele femei au o predispoziție la depresie. Nu toate femeile radiază de fericire atunci când sunt însărcinate, deși toată lumea se așteaptă să fie așa.

O femeie gravidă poate avea stări depresive, diferite gânduri sau temeri care îi dau mari bătăi de cap. Acestea o fac să se simtă nesigură și chiar să aibă tulburări de somn. Unele femei chiar ajung să creadă că nu vor fi mame suficient de bune pentru copiii lor. Toate stările negative, de frică, vinovăție, tristețe, pot fi considerate specifice unor forme de depresie.

Multe femei se confruntă cu stări de depresie, ele au nevoie de tratament deoarece la femeile însărcinate boala poate avea efect negativ asupra fătului, acesta poate avea o greutate mai mică la naștere sau se poate naște prematur.

Depresia poate să apară și în primele zile după naștere, fapt ce poate afecta relația dintre mamă și copilul nou-născut. O mamă depresivă poate avea tulburări de dispoziție, crize de plâns fără motiv, stări de irascibilitate o perioadă îndelungată de timp. Simptomele depresiei se pot agrava în timp și pot da alte complicații, pot duce la boli mintale.

În cazuri severe de depresie este indicat un tratament cu medicamente recomandat de un medic specialist.

Greața și vărsăturile

5-greata

Stările de greață și vărsături sunt destul de frecvente la femeile însărcinate. Acestea sunt simptome de sarcină și apar mai ales în primul trimestru la gravide. Stările de greață și vărsături sunt produse de schimbările hormonale ale corpului și apar mai ales dimineața. De regulă schimbările hormonale sunt mai intense în a treia lună de sarcină, deci atunci și simptomele de greață sunt mai accentuate. Treptat, după ce modificările hormonale au loc, dispar și stările de greață.

Femeile care au astfel de simptome dimineața își dau seama că ar putea fi însărcinate. Greața apare dimineața și dă o stare de disconfort accentuat, de îmbolnăvire, încât femeia trebuie apoi să stea întinsă în pat.

Alte cauze ale simptomelor de greață și vărsături sunt: indigestia, consumul de alimente nesănătoase, infecțiile gastro-intestinale, migrena, răceala și altele.

Pentru tratamentul acestor simptome sunt indicate ceaiurile din mușețel și din rădăcină de ghimbir, fulgii de ovăz, sâmburii de migdale, semințele de floarea-soarelui, nucile care pot ajuta împotriva grețurilor. Un efect bun îl au și suplimentele de vitamine B, mai ales vitamina B6. Acest nutrient se poate lua și din surse alimentare, din broccoli, avocado, banane, legume verzi.

În cazuri mai grave este indicat să se discute cu un medic de specialitate care va descoperi ce problemă de sănătate are pacienta. Uneori aceste simptome indică anumite boli și afecțiuni care necesită un tratament pentru ameliorarea simptomelor și restabilirea stării de sănătate.

De ce apar dureri de cap în primele săptămâni de sarcină?

6-dureri-de-cap

Durerile de cap pot fi simptome de sarcină. Acestea sunt declanșate de modificările hormonale care duc la creșterea volumului de sânge. Aceste schimbări se produc mai ales în primul trimestru de sarcină.

Alte cauze ale durerilor de cap sunt:

  • Oboseala excesivă și stresul care pot provoca și tensiune în zona gâtului și a umerilor
  • Răceala, problemele sinusurilor paranazale sau congestia nazală
  • Fumul de țigară, scăderea nivelului de oxigen
  • Nivelul scăzut de zahăr din sânge
  • Renunțarea la cafea și deshidratarea organismului
  • Dieta greșită, supraalimentarea sau scăderea nivelului de zahăr din sânge
  • Stările de greață și vărsături care duc la deshidratarea organismului.

Migrenele pot fi simțite la începutul sarcinii și apar de regulă în perioada lunară aferentă menstruației.

Pentru calmarea durerilor de cap nu trebuie un tratament cu medicamente, deși uneori se ia Ibuprofen sau Paracetamol. Este indicat să se evite stresul, să se renunțe la fumat, să se consume alimente sănătoase, să se bea multe lichide, să se respecte orele de somn. Dieta sănătoasă, ceaiurile de plante medicinale (din flori de tei), masajul, băile calde la picioare, aplicarea unei comprese reci pe frunte sau pe gât reprezintă remedii pentru calmarea durerilor de cap.

În general, durerile de cap apar în primele 3 luni de sarcină, apoi dispar.

Creșterea temperaturii corpului dimineața

7-temperatura-corpul

Creșterea temperaturii corpului este un semn de sarcină. Se recomandă măsurarea temperaturii cu termometrul dimineața, imediat după ce femeia s-a trezit. Aceasta este numită temperatura bazală și valoarea sa normală este cuprinsă între 36,5-37 grade Celsius.

Când este însărcinată o femeie poate avea temperatura bazală puțin ridicată, respectiv aceasta va crește din cauza schimbărilor hormonale. Temperatura bazală în sarcină poate fi cu 0,5 grade Celsius mai mare decât temperatura bazală normală. Dacă temperatura corpului a crescut poate indica faptul că femeia este însărcinată. Acesta este un semn de sarcină, dar nu este o metodă 100% sigură.

Există și alte semne de sarcină de care trebuie să se țină cont și anume: oboseala accentuată, sensibilitatea sânilor, schimbările de dispoziție, sentimentul de apatie și altele. Lipsa menstruației este unul dintre principalele semne de sarcină.

Amețeala și stările de slăbiciune în sarcină

8-ameteala

Amețeala poate fi un semn de sarcină. Această stare de slăbiciune este un simptom care apare în mod frecvent în timpul sarcinii. O femeie gravidă poate avea amețeli mai ales în primele trei luni de sarcină. Cauzele sunt în principal reprezentate de modificările hormonale din organism.

O altă cauză a stărilor de amețeală este scăderea nivelului de zahăr din sânge. Dacă apar tulburări hormonale se produce și o modificare a nivelului de zahăr din sânge. Amețeala este și un simptom al anemiei sau a altor probleme de sănătate.

La gravide, stările de amețeală sunt ceva normal, pentru că ale apar și datorită faptului că burta apasă pe vena cavă. Pentru a combate amețeala se recomandă odihna, evitarea statului mult timp în picioare, alimentația sănătoasă bogată în nutrienți (vitamine B, fier), purtarea unor haine lejere, confortabile, din materiale naturale.

Amețeala poate fi produsă și de anumite boli și este o tulburare de echilibru, poate da complicații: greață, vărsături, încețoșarea vederii, vertij, presiune în ureche, tendința de a cădea. Potrivit specialiștilor, 60% din cazurile de amețeală apar datorită bolilor. Când apar astfel de simptome este bine să se meargă la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament corespunzător.

Alte cauze ale amețelii sunt:

  • Boala Meniere sau boala urechii interne, epilepsia
  • Inflamația nervului vestibular, tulburările circulatorii la nivelul creierului
  • Migrenele, sindromul cervical, scăderea tensiuni arteriale sau creșterea tensiunii arteriale
  • Aritmia cardiacă, hipoglicemia, ateroscleroza, anemia, insuficiența cardiacă
  • Consumul de alcool și anumite medicamente
  • Acest simptom este frecvent întâlnit și la persoanele care suferă de dureri de cap și dureri de spate.
  • Majoritatea persoanele care au vârsta peste 65 de ani pot avea stări de amețeală.

Sensibilitatea la mirosuri și poftele în sarcină

9-pofte-de-sarcina

Femeile gravide pot avea o sensibilitate la mirosuri și pofte în perioada de sarcină. Acest lucru este observat de ele în primul trimestru de sarcină. Poftele alimentare pot varia în intensitate de la o persoană la alta. Unele dintre ele au o sensibilitate la mirosuri care le poate declanșa dimineața stări de greață și vărsături. Astfel de simptome pot indica unei femei faptul că este însărcinată fără a folosi un test de sarcină.

Modificările hormonale care au loc la femeile gravide pot produce această sensibilitate la mirosuri. Estrogenul este unul dintre hormonii care are acest efect asupra mirosului. Pentru a evita stările neplăcute, femeile trebuie să consume doar alimente sănătoase care le plac. Foarte important este să aerisească în fiecare zi casa și astfel să elimine mirosurile nedorite care pot veni mai ales din bucătărie, unde se gătește.

Poftele în timpul sarcinii sunt explicate de specialiști prin modificările hormonale, care au efect asupra gustului și mirosului. Din cauza hormonilor apar pofte pentru anumite alimente. Dacă femeia gravidă are un deficit de vitamine sau alți nutrienți este posibil să poftească la alimentele care conțin aceste substanțe active. De exemplu femeile care au o carență de vitamina B6 au poftă de ciocolată. Din păcate, poftele alimentare pot duce la acumularea kg în plus, mai ales dacă se consumă alimente bogate în calorii.

Statisticile arată că 85% dintre femeile însărcinate au pofte alimentare. Acestea pot fi și un semn de sarcină, deci pot fi un indicator că o femeie a rămas însărcinată.

Sensibilitatea sânilor, un semn de sarcină

Sânii sensibili sunt un semn important al sarcinii. Durerea de sâni în sarcină este normală și poate fi ameliorată prin diferite remedii. Femeia gravidă poate avea dureri de sâni, care apar cam la 7 zile după concepție. De obicei sensibilitatea sânilor este mare, femeia nu suportă să poarte sutien și nici cămașa de noapte. Având în vedere acestea putem spune că sensibilitatea sânilor este un semn de sarcină.

De regulă, la câteva săptămâni de la concepție, sânii încep să crească, se acumulează și grăsime pe sâni. Modificările hormonale duc la apariția sensibilității sânilor. Creșterea nivelului de hormoni poate duce la mărirea sânilor. Corpul se pregătește pentru lunile de sarcină, astfel crește nivelul de estrogen și progesteron. De asemenea, în perioada de început a sarcinii se modifică și culoarea zonei din jurul sfârcurilor, aceasta devine puțin mai închisă. Această schimbare a pigmentării dispare după naștere.

Durerile de sâni sunt frecvente în primele trei luni de sarcină. Apoi din luna a patra durerile de sâni se ameliorează. Această sensibilitate a sănilor este normală la femeile însărcinate. După primele trei luni de sarcină, sensibilitatea sânilor se atenuează.

Durerile de sâni apar în general și înainte de ciclul menstrual la femeile care nu sunt gravide.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.