Ce ascunde durerea de burtă la bebeluși? Acesta este un simptom care apare destul de frecvent la copiii mici și care poate fi ameliorat prin remedii recomandate de medic. Află în acest articol principalele cauze ale durerilor de burtă la bebeluși, de ce aceștia sunt agitați, plâng și au dureri.
Navigare rapidă în articol:
- Durerea de burtă la bebeluși – Cauze
- Durerea abdominală funcțională la bebeluși
- Durerea de burtă la copii în jurul buricului
- Constipația și durerea de burtă la bebeluș
- Stresul și migrena abdominală la bebeluș
- Durerea de stomac și vărsăturile la copii
- Colicile provoacă durerea de burtă la sugari
- Remedii pentru durerile de burtă la bebeluși.
Durerea de burtă la bebeluși – Cauze
Bebelușii plâng imediat din cauza durerilor de burtă. Acestea pot să apară din cauza multor factori, uneori din cauza unor probleme de sănătate grave. Dacă durerile de burtă sunt asociate cu alte simptome este posibil să fie o afecțiune sau o boală mai gravă. Părinții trebuie să ducă bebelușul la medic când acesta suferă de alergie, intoxicație alimentară și altele.
Durerea de burtă la bebeluși poate fi un simptom cauzat de:
- Balonare și constipație
- Refluxul gastroesofagian care provoacă arsuri la stomac
- Alergia la proteina lactică
- Alergie la un aliment care a fost consumat de mamă și ajunge în laptele matern
- Infecțiile la nivelul gâtului, infecții virale și bacteriene
- Ingerarea unor substanțe periculoase
- Migrene, dureri de cap, stări de nervi
- Mononucleoza infecțioasă
- Probleme digestive, pietrele la rinichi, afecțiuni ale bilei
- Pancreatita, gastrita
- Colici, dureri de burtică la bebeluși
- Depresie, anxietate, stres
- Sindromul de colon iritabil.
Durerea abdominală funcțională la bebeluși
Durerea abdominală funcțională trebuie diagnosticată de un medic. Ea apare fără un motiv aparent, dimineața și seara și se poate manifesta o perioadă de timp de câteva săptămâni. De obicei nu există o cauză clară care poate fi depistată de părinți, de aceea copilul trebuie dus la medic.
Bebelușul are o durere de burtă și suferă destul de mult, este agitat și plânge. Pe lângă aceste simptome el dezvoltă și o stare de anxietate. De asemenea poate avea și dureri de cap. Dacă există și alte probleme abdominale – infecții, sindrom de intestin iritabil – bebelușul prezintă și alte simptome: greață, vomă, arsuri la nivelul stomacului, senzație de balonare și flatulență.
Află care sunt principalele infecții la bebelușii nou-născuți.
Durerea de burtă la copii în jurul buricului
Această durere este deseori difuză și apare în regiunea ombilicală și nu în zona abdomenului superior sau inferior. Se poate manifesta din cauza emoțiilor, stresului accentuat, sau a altor cauze. Bebelușul poate fi ajutat de părinți să uite de durere, aceștia trebuie să se joace cu el, să-i cânte, să-l alinte, astfel, în ciuda durerii, micuțul poate fi distras și poate uita de ea.
Durerea de burtă la copii în jurul buricului poate să apară din cauza constipației, indigestiei sau a balonării. Dacă nu are o cauză anume, și apare datorită unei emoții puternice, ea va trece de la sine.
În majoritatea cazurilor nu apar alte simptome mai grave în afară de durerea de burtă. Dacă bebelușul are stări de diaree, febră mare, vărsături, trebuie dus la medic pentru că poate suferi de o altă problemă de sănătate. Atunci când apare febra la bebeluși părinții trebuie să sune medicul imediat.
Constipația și durerea de burtă la bebeluși
Bebelușul poate suferi de constipație din cauza alimentației (a laptelui praf sau a altor alimente solide pe care le primește când este puțin mai mare) și de aceea are dureri de burtă. Părinții trebuie să fie atenți la starea acestuia pentru că sunt semne clare care arată constipația la bebeluș:
- Acesta are dureri de burtă în timpul mișcărilor intestinale
- Dacă este hrănit cu lapte praf și are scaunul destul de tare, sub formă de boabe, este clar că este constipat
- Poate avea o fisură în jurul anusului și chiar sângerare (în scaun) produsă de efortul de a elimina fecalele (fisurile anale se vindecă după ce se tratează constipația)
- Dacă are scaune rare și tari înseamnă că este constipat
- Dacă are scaune moi, normale, dar mai rare, la 3-4 zile nu este constipat
- Faptul că bebelușul face anumite grimase atunci când elimină fecalele este ceva normal, așa se manifestă el de obicei din cauza anusului insuficient dezvoltat; important este ca scaunele să fie normale, destul de moi.
La unii bebeluși poate exista o predispoziție pentru constipație. La bebelușii mici, constipația poate să apară doar dacă aceștia sunt hrăniți cu lapte praf.
În cazul în care bebelușul este constipat (are scaune tari, sub formă de bile rotunde care sunt greu de eliminat) părinții ar trebui să consulte medicul pentru ca acesta să prescrie remedii pentru combaterea acestui simptom. Constipația la bebeluș poate fi însoțită și de dureri de burtă, stări de greață și vomă.
Stresul și migrena abdominală la bebeluș
Stresul poate afecta foarte mult bebelușul și îi poate provoca diferite simptome. Un stres sever îi poate cauza migrena abdominală care este o stare accentuată de disconfort abdominal ce ține chiar și o oră. Bebelușul are și alte simptome – greață, vărsături, paloare, dureri de cap. În special durerea de burtă îl face să plângă și în plus poate suferi și de fotofobie.
Migrena abdominală se poate declanșa brusc și într-un mod destul de acut.
Durerea abdominală la bebeluș poate fi produsă de anxietate?
Anxietatea de separare este un lucru care apare frecvent la bebeluși, acest lucru deja este confirmat de speciliști. Anxietatea la bebeluși este un fenomen care poate cauza durere abdominală. Tulburarea de anxietate apare și la bebeluși și este uneori destul de mare. Teama copilului se manifestă încă de la naștere pentru că acesta nu cunoaște mediul în care se află. El poate avea un disconfort abdominal produs de anxietate care trece mai ales dacă părinții sunt alături de el și îl ajută să se simtă în siguranță.
Anxietatea apare atunci când bebelușul este lăsat singur. El plânge atunci când părinții nu sunt lângă el, când nu îi simte aproape, când nu este luat în brațe. Lacrimile lui arată dorința acestuia de a fi cât mai aproape de mama sa, de a simți că îl protejează.
Uneori anxietatea îl poate face pe copil să se agite foarte tare, să plângă în continuu, să aibă și stări de vomă din cauza plânsului puternic. Este important ca părintele să-l liniștească pe copil și să-l ajute să se oprească din plâns.
După vârsta de 6 luni bebelușul poate distinge mai bine o persoană de alta și se atașează de anumite persoane pe care le vrea mereu alături. De obicei se atașează foarte mult de mamă, care atunci când părăsește camera îl face să-și dorească iar prezența ei.
Bebelușul vrea să fie în permanență lângă persoana de care se atașează. La început el nu înțelege faptul că este independent de persoanele din jurul lui. În primele zile de la naștere nici nu conștientizează lumea din jurul lui, el aude voci, zgomote, dar are stări de anxietate produse de necunoscut. Starea sa de teamă este semnalată prin plânsete. El scapă de aceste stări emoționale pe măsură ce crește și conștientizează mediul din jurul său.
Durerea de stomac și vărsăturile la bebeluș
Există multe cauze ce provoacă vărsături la bebeluș și anume:
- La nou-născut, în primele zile după naștere, apar vărsături din cauza rămășițelor de lichid amniotic care a fost înghițit și a ajuns în stomacul acestuia
- Unii bebeluși nou-născuți se trezesc des din somn, au stări de disconfort create de teama că nu cunosc mediul din jur și au senzația că se trezesc într-un vid; ei pot plânge agitat și chiar pot avea un disconfort abdominal creat de starea de irascibilitate; ei au nevoie de prezența unui părinte, de mama care prin alintături îl poate calma
- De obicei un bebeluș nu este alergic la laptele matern, dar poate fi alergic la un aliment pe care l-a consumat mama sa și care a ajuns în lapte; el poate fi alergic la proteina din laptele de vacă și poate suferi de colită alergică
- După alăptare, bebelușul nu trebuie mișcat tare, nu trebuie zdruncinat, ridicat în sus și în jos prea repede deoarece aceste mișcări îl pot face să vomite laptele ingerat.
Alte cauze ale durerii de burtă la bebeluși
Refluxul gastroesofagian provoacă vărsături la bebeluș. Acesta declanșează și alte stări rele, greu de suportat de bebeluș, cum sunt arsurile la stomac. Datorită acestora micuțul plânge tare, este irascibil și agitat.
Uneori bebelușul poate avea anumite erupții cutanate pe piele care sunt însoțite de dureri de burtică. Dacă părinții observă și firișoare de sânge în fecale, este posibil ca bebelușul să sufere de o alergie alimentară. În astfel de cazuri, bebelușul este agitat, refuză laptele, nu are poftă de mâncare, nu mai crește normal în greutate. El trebuie dus la medic pentru a face analize și a se afla cauza alergiei.
Infecțiile virale și bacteriene pot provoca la nivelul intestinului anumite probleme de sănătate care sunt asociate cu stări de greață, diaree și vărsături. În astfel de cazuri, bebelușul are dureri abdominale și poate necesita tratament medical.
Poate fi o gastroenterită cauzată de infecția bacteriană sau poate fi o infecție de alt tip, cu un parazit. De obicei bebelușul poate scădea în greutate ceea ce îi va determina pe părinți să-l ducă la medic. Există infecții la bebeluși, află cât de mare este riscul ca aceștia să se îmbolnăvească când sunt mici.
Colicile provoacă durerea de burtă la sugari
Un bebeluș nou-născut poate suferi de colici până la vârsta de 3 luni. De obicei aceste simptome apar după 10 zile de la naștere. Cauza nu este cunoscută dar bebelușul are simptome de durere de burtică, contracții rapide ale intestinului.
Această durere îl face să aibă crize de plâns din cauza disconfortului sever creat. Colicile se manifestă mai ales dimineața și seara, bebelușul simte disconfortul, își arcuiește spatele, plânge mult și își trage piciorușele în sus, spre stomac. Uneori această mișcare a picioarelor îi poate calma durerea de stomac.
Remedii pentru durerile de burtă la bebeluși
Contează foarte mult și biberonul la sticla de lapte, să-i permită să înghită suficient lapte, deci lichidul trebuie să curgă normal, nici prea repede deoarece asta îl poate stresa sau chiar îneca. Poți cumpăra un biberon special care să reducă posibilitatea de intrare a aerului când bea laptele. Sunt biberoase curbate.
Bebelușul poate avea dureri de burtă din cauza balonării. El trebuie să eructeze după ce a terminat de mâncat pentru a elimina gazele acumulate în stomac. Află ce trebuie să faci când bebelușul plânge și este agitat.
Mama trebuie să aibă o dietă atent selecționată. Nu trebuie să consume pe perioada cât alăptează alimente care pot ajunge și în laptele matern și care îi pot provoca disconfort la stomac copilului. Astfel de alimente sunt: produsele lactate din lapte de vacă (care pot da alergie la anumiți bebeluși), alcool, cofeina, broccoli, usturoi, produse picante și altele.
Când bebelușul plânge ia-l în brațe, alintă-l, dar ai grijă să nu-l stresezi și mai tare prin smuncirea lui bruscă. Trebuie să-l ții ușor, să-l legeni, fără a-l zdruncina pentru că astfel îl poți agita și mai tare.
Ceaiuri pentru calmarea colicilor la bebeluși
Colicile provoacă dureri de burtă la bebeluși și se calmează cu ceaiuri din anumite plante medicinale, picături împotriva gazelor, probiotice. Durerile de burtică pot fi ameliorate cu ceai de mușețel. Acesta se administrează doar în cantitate foarte mică mai ales dacă bebelușul are 1-2 luni. Nu se dă mai mult de 4-5 lingurițe de ceai pe zi. Deci acestea trebuie împărțite în mai multe reprize, de 3 ori pe zi.
Ceaiul se prepară simplu (o linguriță de mușețel la o cană mare de 250 ml apă), trebuie să fie călduț și fără zahăr sau alt îndulcitor. Se dă o linguriță mică atunci când bebelușul plânge din cauza crizei de colici acute. Alte plante care calmează durerea produsă de colici sunt: fenicul, mentă, chimen, roiniță.
Bebelușul care plânge tare, ore în șir, din cauza colicilor poate fi calmat cu ulei din semințe din fenicul, un produs special pentru bebeluși. Acest produs natural elimină disconfortul creat de colici. Conform unui studiu realizat de cercetători pe un număr de 125 bebeluși, 65% dintre bebelușii care au primit un tratament cu ulei din semințe de fenicul au scăpat de colici.
Există și alte remedii și sfaturi pentru calmarea colicilor la bebeluși.