Animale de companieIdei pentru îngrijirea câinelui – Ce poți învăța de la animalul tău...

Idei pentru îngrijirea câinelui – Ce poți învăța de la animalul tău de companie?

Dacă ai un câine ca animal de companie trebuie să te ocupi de el, să te îngrijești de sănătatea lui încă din prima zi când l-ai adoptat. Aceasta înseamnă că trebuie să-i asiguri hrană, un adăpost în casa ta, dar și să-l duci la medicul veterinar pentru a face vaccinurile împotriva bolilor infecțioase. Este foarte important să te pui pentru câteva momente în locul câinelui deoarece astfel îl vei putea înțelege mai bine și vei comunica mai eficient cu el.

Înainte de a te decide să-ți iei un câine trebuie să cunoști avantajele și dezavantajele de a avea un astfel de animal de companie. Avantajele sunt numeroase, este suficient doar să scriu citatul lui Josh Billings: ,,Câinele este singurul animal din lume care te poate iubi mai mult decât se iubeşte pe el însuşiˮ. În ceea ce privește dezavantajele amintim: faptul că trăiește doar câțiva ani, destul de puțin, iar atunci când moare ,,ți se rupe sufletulˮ; necesită anumite cheltuieli pentru a avea grijă de el; trebuie să-i faci curățenie și să ai grijă de sănătatea lui (uneori trebuie dus și la medicul veterinar); trebuie să iei în calcul și faptul că nu-l poți lăsa mult timp singur acasă (și ce vei face când vei pleca din localitate); este necesar să-i asiguri și un spațiu al lui, are nevoie și de puțină libertate.

Pentru a comunica mai bine cu câinele tău trebuie să înveți limbajul acestuia, nu este suficient doar să asculți lătratul lui. Câinele comunică prin sunete, gesturi, priviri sau mișcări ale corpului. Atenție la modul cum vorbești cu câinele, și aici nu mă refer la cuvinte, ci mai mult la intonație. Un câine va sesiza faptul că vorbești cu el într-un mod dur sau calm. Dacă țipi sau ești dur prin intonație, va crede că îl cerți. Dacă privești un câine drept în ochi îl poți intimida, el va lua privirea ca pe o amenințare.

Un câine este un animal social și de aceea nu trebuie să fie izolat. El trebuie să aibă cușca astfel amplasată încât să-i permită să observe foarte bine membrii familiei și să vadă cam tot ce se întâmplă în jur. Dacă stai la casă, pune cușca astfel încât animalul să vadă aproape toată curtea, iar dacă stai într-un apartament la bloc este bine ca acel culcuș al câinelui să fie în living, unde stau mai mult timp toți cei din familie.

Dacă vrei să cureți blana câinelui de praf și chiar de purici, trebuie să cumperi un aspirator mai puternic și să-l obișnuiești cu acesta. Câinele va accepta destul de ușor să fie aspirat la fel cum și procedeul de a fi periat pe blană nu-i displace. După ce aspiri blana câinelui, dacă știi deja că ar putea avea purici, trebuie să arunci de tot punga din aspirator pentru a scăpa de insectele din ea. Contra puricilor se folosesc mai multe produse și metode de deparazitare:

  • șamponul de la veterinar împotriva puricilor
  • insecticidul de purici (ex. rothenonul este un produs natural, realizat din rădăcina plantei Derris ellipta)
  • alte produse speciale pentru deparazitarea câinilor (spray, zgardă antipurici, prafuri, picături spot-on)
  • spălarea lucrurilor pe care le folosește câinele (zgarda, lesa, jucăriile, pledul, și altele) măcar o dată pe săptămână
  • larvele de purici se pot îndepărta cu acid boric
  • dacă blana câinelui miroase urât presară prin ea puțin praf de bicarbonat de sodiu
  • aroma de usturoi ucide puricii.

Ce plante medicinale ajută în tratamentul unor afecțiuni de care suferă câinii?

Produsele naturiste (ceaiuri, loțiuni, uleiuri) reprezintă remedii bune pentru diferite probleme de sănătate ale câinilor. De exemplu mușețelul și urzica vindecă alergiile. Salvia este o plantă care combate puricii. Nalba este un bun remediu contra diareei. Gălbenelele sunt recomandate pentru tratamentul unor răni sau arsuri mici. Salvia și ghimbirul pot ajuta în cazul unor afecțiuni ale pielii. Uleiul natural din semințe de in vindecă bolile dermatologice ale pielii și ajută la creșterea firelor de păr, la regenerarea blănii la câini. Menta și mușețelul elimină gazele, iar pătlagina tratează constipația.

Atenție la dinții și gingiile câinelui! Dacă apar semne clare de: respirație urât mirositoare, tartru, gingii sângerânde, dinți sparți sau carii, iar în plus câinele stă apatic și pare suferind, este posibil să aibă dureri de dinți și trebuie dus la un medic veterinar. Majoritatea câinilor ajung să aibă probleme dentare, acestea trebuie prevenite din timp printr-o alimentație sănătoasă, morcovi cruzi (care dacă vor fi roși de câine vor preveni apariția tartrului la dinți), dar și prin suplimente de fibre și vitamine A și C.

Ce lucruri poți învăța de la un câine?

  • Să te bucuri de viață, de o plimbare în aer liber, de libertate.
  • Să alergi și să faci mișcare în fiecare zi. Trebuie să iubești să faci jogging la fel de mult ca și câinele. Astfel te vei menține în formă și te vei simți mai bine. Nu trebuie să faci efort fizic prelungit, este suficient să alergi în ritmul tău și să faci pauză când te simți obosit.
  • Să mergi prin iarbă este o plăcere dar și foarte sănătos pentru picioare. Mersul prin iarbă protejează și menține și sănătatea lobuțelor câinelui.
  • Să te joci și să te bucuri de fiecare clipă, mai ales în timpul liber.
  • Să trăiești prezentul și să încerci să fii fericit.
  • Să fii supus uneori și să asculți cu atenție dacă astfel ai ceva de câștigat prin această atitudine în anumite situații.
  • Să fii atent la tot ce este în jurul tău.
  • Să te odihnești mai mult, de câte ori te simți epuizat și obosit, și să te întinzi când te trezești.

Câinele are nevoie de atenția ta, de mișcare în aer liber, de aceea nu amâna niciodată o plimbare cu el, afară din casă. Roger Caras iubea aceste animale și spunea despre ele: ,,Câinii nu sunt toată viața noastră dar ne întregesc viața. ˮ

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.