Câinii și pisicile pot suferi frecvent de scaune apoase iar cauzele sunt variate. Uneori animalul poate suferi chiar de o boală cronică care determină un astfel de simptom, de aceea stăpânul trebuie să fie atent la starea de sănătate a acestuia, la manifestările sale comportamentale zilnice, la starea sa fizică și psihică. Diareea poate fi cauzată de numeroși factori, de secreții intestinale, de tulburări digestive, de tulburări de motilitate, de dezechilibre osmotice, etc.
Dacă intestinul este expus la prea multe bacterii și toxine poate secreta mult lichid și astfel apare diareea. În cazul în care apare motilitatea crescută a intestinului, acesta se contractă prea repede, fluidul va fi absorbit de fecale și astfel acestea vor fi moi. Infecțiile intestinale pot produce dereglări intestinale și cauza diareea.
Concentrația mare de molecule alimentare în intestin se referă la dezechilibrele osmotice care duc la scaune moi. Alte cauze pot fi bolile sistemice, intoxicațiile alimentare cu hrană alterată, bolile hepatice, boala Addison, afecțiunile pancreasului și rinichilor, ingerarea unui corp străin, de substanțe toxice, modificări bruște în dietă, administrarea unor medicamente, antibiotice, fungice, infecțiile cu bacterii, paraziți, viermi intestinali, blocajul intestinal, infecțiile virale, infecțiile cu purici sau căpușe, tumorile cancerigene.
Schimbarea bruscă a hranei la animal poate să-i producă diaree, scăderea apetitului alimentar. De asemenea, intoleranța la anumite alimente (ciocolată, stafide, nuci) îi poate crea flatulență, dureri abdominale, scaun moale, de culoare ciudată și miros anormal foarte urăt.
Un animal sănătos nu trebuie să aibă fecale apoase. În cazul în care acesta suferă de diaree bruscă, slăbiciune și dureri abdominale, însoțite de stări de apatie, depresie, anorexie, greață, vărsături, febră, trebuie să fie dus la un medic veterinar, deoarece cu siguranță starea lui de sănătate este afectată. Nu este normal să aibă multă apă în materiile fecale, scaune dese, cu mucus și sânge, ori dureri abdominale, crampe, greață, grimase și o stare generală de rău.
La medic va fi analizată starea de sănătate a animalului. Acesta îi va face o examinare fizică completă, o serie de analize și îi va verifica simptomele prezentate de stăpânul acestuia. Analiza sângelui, a sumarului de urină și materii fecale vor ajuta în excludera multor boli și stabilirea diagnosticului corect. Prin testul de sânge se verifică nivelul de globule albe și roșii, de cobalamină, acid folic, iar prin testul de materii fecale se pot depista infecțiile cu viermi intestinali, cu virusuri, paraziți.
Din cauza diareei animalul poate fi deshidrat, de aceea trebuie spitalizat pentru terapia hidro-electrolitică prin perfuzii. Dieta trebuie să fie specială, să ajute la restabilirea sănătății animalului. Acesta va conține orez și carne de pui fiartă. În cazuri de infecții se administrează medicamente antibiotice, iar dacă este nevoie se va face o deparazitare a animalului. Dacă patrupedul a înghițit un corp străin este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia.