În cazul cățelușelor – ca animale de companie – fiecare femela este în călduri 21 de zile, apoi urmează o perioadă de gestație de 58-68 de zile. În majoritatea cazurilor, perioada medie de gestație este de 60 de zile. Cei care vor să știe zilele fertile la o cățelușă, pot merge cu ea la un medic veterinar și determina ovulația. Trebuie ținut cont foarte mult de perioada de gestație, în cazul în care întârzie fătarea (este depășit numărul de 68 de zile), câțelușa gestantă trebuie dusă de urgență la medic.
În timpul perioadei de gestație, femela are anumite stări caracteristice. În prima săptămână este mai liniștită și doarme mult, apoi poate avea stări de greață și vărsături și își poate pierde pofta de mâncare. Treptat iși revine în ceea ce privește apetitul alimentar și începe să mănânce tot mai mult. Abdomenul ei începe să devină voluminos din săptămâna a cincea și astfel sarcina este vizibilă.
Un alt aspect important este faptul că femela urinează mai des în timpul sarcinii, deoarece aceasta apasă asupra vezicii urinare. Stăpânul trebuie să aibă grijă de animal să mănânce mai mult în această perioadă, eventual să-i administreze și vitamine mai ales dacă patrupedul face mofturi la mâncare.
Spre sfârșitul perioadei de gestație (în ultimele 2 săptămâni), cățeaua trebuie dusă la un medic veterinar. Acesta îi va examina abdomenul, mărirea în volum, golurile flancului, creșterea în volum a mamelei și apariția secreției lactate. În cazul în care animalul este foarte agitat înseamnă că se produce fătarea în 1-2 zile, sau chiar 24 de ore.
Igiena este importantă înaintea fătării. Indicat este ca părul din jurul vulvei și a membrelor posterioare să fie tuns mai ales la rasele de câini cu părul lung. De asemenea, mamelele se spală cu apă călduță și săpun. În timpul travaliului, femela trebuie lăsată în pace, deoarece ea fată singură fără probleme. Medicul veterinar ajută doar în cazuri speciale, când există anumite complicații și este necesară intervenția sa.
La orice câțelușă fătarea are loc în două etape, pauza dintre acestea fiind de circa 2 ore. Expulzarea puilor este destul de rapidă, la un interval de timp de 15-20 de minute unul față de altul. Cordonul ombilical este rupt cu dinții de către cățea, apoi invelitoarea fetală în care apar puii este și ea înghițită de femelă. În cele din urmă puii sunt spălați de mamă și împinși spre mamelă pentru a fi hrăni.
În cazul în care cățeaua nu are instinctul matern dezvoltat poate fi nevoie de intervenția stăpânului pentru acest proces de fătare. Astfel, aceasta trebuie să taie cordonul ombilical la pui, să elimine învelitorile fetale, să apese cu degetele bontul ombilical pentru ca acesta să nu mai sângereze. Medicii veterinari recomandă ca invelitorile fetale să fie date cățelei deoarece prin consumul placentei, acesteia i se va declanșa instinctul matern și secreția lactată.
După fătare, la câteva ore, animalul se liniștește și adorme. Este foarte epuizat și de aceea este posibil să nu aibă foarte mult lapte. Treptat își va reveni și va intra în normal, secreția sa lactată va crește în 8-12 ore. În perioada următoare, femela va elimina lohii de culoare verde-maronie, aceste scurgeri vaginale vor ține între 7 și 30 de zile. La femelă pot apărea și stări diareeice după fătare, cu descărcări de oxitocină.
Pentru a-și reveni, cățeaua trebuie să aibă o alimentație bogată în lapte, carne, brânză. Astfel secreția sa lactată va crește și va putea hrăni sănătos puii. Aceștia vor suge de 8-10 ori pe zi. Dacă femela nu va avea lapte suficient, puii trebuie hrăniți cu biberonul, de către stăpân, cu lapte praf pentru sugari, preparat concentrat.