Nume ungurești și semnificația numelui pentru cele mai cunoscute nume de origine maghiară.
Adorjan – Numele unguresc Adorjan poate fi pus in legatura cu varianta romaneasca Adrian, care are o semnificatie clara, aratand provenienta locala a purtatorului. Ca si forma intalnita in spatiul romanesc, si varianta Adorjan se bucura de o oarecare popularitate. Semnificatia numelui in discutie este „de la Hadria”, Adorjan avand originile in numele latinesc Hadrianus.
Adrienn – Varianta ungureasca a numelui de persoana Adriana, forma de feminin Adrienn are aceeasi semnificatie ca si a prenumele romanesc. Astfel, potrivit cercetatorilor lingvisti, numele in discutie ar proveni de la latinescul Hadrianus, ce inseamna „de la Hadria”. Aratand provenienta locala a purtatorului, numele de fata Adrienn este destul de popular in onomastica ungureasca, de altminteri, ca si in alte parti ale Europei. Alti specialisti sunt de parere, totodata, ca numele diminutiv (hipocoristic) Ada ar proveni de la prenumele de fata Adrienn, insa, in acest caz, nu exista indeajuns de multe dovezi lingvistice, chiar daca ipotezele sunt pe cat de multe, pe atat de interesante.
Agi – Considerat hipocoristic (nume diminutiv) pentru Agota, varianta ungureasca a prenumelui de fata Agata (chiar si a formei Agnes), numele de persoana Agi are o semnificatie clara, intrucat cercetatorii lingvisti l-au pus in legatura cu hagnos, ce inseamna „puritate, castitate” si chiar „sfintenie”. Se poate spune, de asemenea, ca semnificata numelui diminutiv Agi este „miel”, sensul fiind dat de cuvantul latinesc agnus. In plus, o alta ipoteza ar fi cea potrivit careia numele in discutie, avand in vedere ca provine de la prenumele Agata, ar insemna „piatra pretioasa dura”.
Agoston – Prenumele de baiat Agoston, intalnit in onomastica ungureasca, este o varianta a numelui Augustin, atat prima forma, cat si a doua provenind de la cuvantul augustus, care purta sensul de „cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri”. Cercetatorii lingvisti sunt de parere, mai mult decat atat, ca numele in discutie s-ar fi format cu ajutorul cuvantului augus, ce inseamna „puterea de a face sa creasca”. Cu toate acestea, ipoteza din urma nu este plauzibila, intrucat termenul „augus” este neatestat. Pe de alta parte, potrivit unei alte ipoteze, se crede ca semnificatia numelui Agoston ar fi „mare”, respectiv „venerabil”. Oricum, numele de persoana Agoston ar putea fi considerat unul dintre multele nume norocoase.
Agota – Prenumele de fata Agota este varianta ungureasca a formei romanesti Agata, considerata, la randul sau, un nume ce provine de la Agathe, prenume de origine greceasca. Numele grecesc Agathe s-ar fi format, potrivit cercetatorilor lingvisti de la cuvantul agathos, ce avea sensul de „bun”. Prin urmare, se poate sustine ca semnificatia numelui Agota este aceasta din urma.
Akos – Onomastica ungureasca, asemenea inventarului de nume si al altor popoare europene, este destul de ofertanta, in randul prenumelui de persoana facandu-si loc multe forme care mai de care mai interesante si cu o semnificatie la fel. Poate unul dintre cele mai graitoare exemple este prenumele masculin Akos, care are o semnificatie deosebita. Astfel, potrivit cercetatorilor lingvisti, numele in discutie ar insemna „soim alb”. Tot de la specialisti aflam ca numele de baiat Akos este de origine turcica.
Aliz – Prenumele de fata Aliz, nu foarte folosit in onomastica noastra, este o forma care a luat nastere, potrivit unor specialisti, de la nume precum Alisa, Aliza, Alize sau Alice. Cat in privinta semnificatia numelui Aliz, aceasta este clara, intrucat, daca ne indreptam atentia spre numele Aliza, acesta are sensul de „voios, vesel”, respectiv „fericit”.
Iar daca in onomastica romaneasca nu este intalnit, in cea ungureasca, este destul de folosit. O alta ipoteza sustine ideea potrivit careia numele Aliz ar proveni de la Alice, care, la randul sau, s-ar fi format de la Adelais. Prin urmare, se poate spune ca o alta semnificatie a numelui Aliz este „nobil”.
Almos – Prenumele masculin Almos, folosit in onomastica ungureasca, are o semnificatie limpede, in limba maghiara, purtand sensul de „somnoros”. In plus, unii specialisti sunt de parere ca numele de persoana Almos ar putea insemna si „visator”. In sfarsit, prenumele de baiat in discutie a fost purtat de tatal lui Arpad, considerat fondatorul Ungariei.
Ambrus – Prenumele de baiat Ambrus, o varianta ungureasca a numelui Ambrozie, provine de la forma greceasca Ambrosios, respectiv cea latineasca, Ambrosius. Ambele forme s-au format de la adjectivul ambrosios, ce are sensul de „nemuritor”, aceasta fiind, de altfel, si semnificatia numelui Ambrus. Mai mult decat atat, substantivul ambrozie este explicat, in limba romana, ca „hrana aromata a zeilor, despre care se credea ca da nemurire si tinerete vesnica”. In zilele noastre, acest nume unguresc nu se bucura de o prea mare popularitate.
Anasztaz – Prenumele masculin Anasztaz provine de la numele Anastasius, care, potrivit cercetatorilor lingvisti, s-a format de la termenul ecleziastic anastasis. Acest cuvant din urma are sensul de „inviere din moarte”. Chiar si asa, semnificatia numelui Anasztaz s-a schimbat, capatand sensul de „invierea lui Cristos”. Important de mentionat, totodata, este faptul ca Anasztaz este un nume unguresc, insa cu toate acestea, in spatiul romanesc, exista persoane care poarta acest prenume de baiat.
Anasztazia – Oarecum raspandit in onomastica ungureasca, prenumele de fata Anasztazia provine de la numele grecesc Anastasia (corespondentul masculin este Anastasius), care, la randul sau, are la baza un cuvant ecleziastic, si anume anastasis. Acesta era folosit, la inceput, cu sensul „inviere din moarte”, ca mai tarziu, sa capete sensul de „invierea lui Cristos”. Tocmai de aceea numele Anasztazia a devenit tot mai popular in randul crestinilor. Un aspect demn de remarcat este faptul ca Anasztazia, nume unguresc, este prezent si in spatiul romanesc, fiind purtat de foarte multe persoane care vorbesc (si) limba romana.
Andor – Prenumele de baiat Andor este considerat o forma a numelui de persoana unguresc Andras, un corespondent al lui Andrei, nume romanesc. Despre toate aceste nume se stie ca au la baza cuvantul de origine greceasca andreia, ceea ce ne determina sa afirmam ca semnificatia numelui Andor este „barbatie, curaj”, respectiv „luptator”. Important de mentionat, in acelasi timp, este faptul ca acest nume unguresc este prezent, iata, si in onomastica romaneasca, intrucat este purtat de multi vorbitori de limba romana.
Andras – Prenumele de baiat Andras este o varianta ungureasca a numelui romanesc Andrei, ce provine, la randul sau, de la forma greceasca Andreas. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume de origine greceasca s-ar fi format de la cuvantul andreia, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca semnificatia numelui Andras este „barbatie, curaj”. Un alt aspect de care ar trebui tinut seama se refera la faptul ca prenumele masculin Andras, desi se incadreaza in categoria numelor unguresti, este prezent si in spatiul romanesc, intrucat este purtat de cativa vorbitori de limba romana.
Aniko – Prenumele de fata Aniko este un hipocoristic, respectiv nume diminutiv, prezent in onomastica ungureasca si nu numai, pentru numele de persoana Ana, de altfel, foarte popular in intreaga Europa. Specialistii au stabilit ca prenumele feminin Ana provine de la o forma ebraica, si anume Hannah, aceasta ipoteza fiind sustinuta de faptul ca acest nume ebraic a fost purtat de cateva personaje prezente in textul biblic.
Chiar si asa, semnificatia numelui Ana si, implicit, ce a prenumelui Aniko este controversata, la fel ca si etimologia propriu-zisa. Aflam, pentru inceput, ca semnificatia numelui Ana ar fi „a avea mila, a binevoi”, aceasta teorie bazandu-se pe apropierea prenumelui feminin in discutie de sensul numelui ebraic Hannah. Numai ca exista nenumarate ipoteze care adancesc si mai mult aceasta problema.
Astfel, se spune ca Hannah a luat nastere de la un substantiv ce inseamna „mila, bunavointa”. La prima vedere, aceasta ipoteza din urma este legata de prima, cel putin in ceea ce priveste semnificatia finala. Exista, in schimb, o ipoteza ce pare mult mai plauzibila, aceasta sustinand ideea potrivit careia Hannah ar fi, la origini, o abreviere. Din sintagma „Iahve a avut mila, Iahve s-a indurat”, numele divinitatii (Iahve) a fost eliminat, aparand astfel numele Ana. In sfarsit, semnificatia numelui Aniko este „a avea mila, a binevoi”.
Antal – Prenumele de baiat Antal este varianta ungureasca a numelui de origine latineasca Antonius, despre care cercetatorii lingvisti spun ca are o semnificatie clara, intrucat, potrivit etimologiei populare, acest nume s-a format de la substantivul anthos. Acest cuvant are sensul de „floare”, ceea ce ne determina sa afirmam ca aceasta este semnificatia numelui Antal.
Un alt aspect demn de mentionat se refera la faptul ca prenumele masculin in discutie, desi este considerat un nume unguresc, este prezent si in spatiul romanesc, pentru ca este purtat de mai multi vorbitori de limba romana.
Aranka – Prenumele de fata Aranka este un nume unguresc ce provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la cuvantul de baza arany, ce are sensul de „aur”. De asemenea, acest nume unguresc mai este cunoscut si ca hipocoristic (nume diminutiv) pentru numele romanesc Aurelia.
Arpad – Prenumele de baiat Arpad este un nume unguresc care are o semnificatie clara, insemnand „samanta”; numele in discutie s-a bucurat, o buna bucata de vreme, de popularitate in randul maghiarilor, cu atat mai mult cu cat a fost numele unui erou maghiar, care a trait undeva prin secolul al IX-lea.
Attila – Cu o traditie indelungata si, in acelasi timp, extrem de apreciat in onomastica ungureasca, prenumele de baiat Attila are o semnificatia limpede, potrivit cercetatorilor lingvisti, avand sensul de „parintesc”. Acest nume de persoana este cu atat mai important cu cat a fost purtat de un erou, Attila Hunul, despre care se spune ca a invadat Europa.
Attila Hunul, care a trait undeva prin secolul al V-lea, apare, in anumite texte religioase, sub denumirea de „Biciul lui Dumnezeu”, regele hunilor fiind cunoscut in intreaga Europa, lucru ce a dus la raspandirea numelui. Mai mult decat atat, acest prenume unguresc este prezent si in spatiul romanesc, fiind purtat de multi vorbitori de limba romana. E drept ca uneori apare si sub forma de Atila.
Balazs – Prenumele de baiat Balazs, prezent in onomastica ungureasca, este o forma a numelui de persoana Blaise, ce s-a format de la Blasius. Numele latinesc Blasius are la baza cuvantul blaesus, ce avea sensul de „murmurator”, aceasta fiind, de altminteri, si semnificatia numelui unguresc Balazs.
Balint – Prenumele de baiat Balint, destul de popular in onomastica ungureasca, este o varianta a numelui de origine latina Valentinus, acesta din urma fiind apropiat, de catre cercetatorii lingvisti, de cuvantul „valens”. Se poate spune, asadar, ca semnificatia numelui Balint este „viguros, sanatos, puternic”.
Pe de alta parte, nu putem omite nici legatura acestui nume unguresc cu varianta romaneasca, si anume Valentin. Se pare ca numele de persoana in discutie s-a raspandit, ce-i drept, sub diferite forme, in toate partile Europei. In partea rasariteana a Europei, popularizarea acestui nume poate fi pus pe seama influentei latino-catolice.
Bandi – Prenumele de baiat Bandi este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Andras, nume unguresc, care corespunde, in limba romana, numelui de persoana Andrei. Astfel, pentru a stabili cu exactitate semnificatia numelui Bandi, este necesar sa ne indreptam atentia spre Andreas, nume de origine greceasca. In componenta acestui nume de persoana din urma regasim cuvantul andreia, adica „barbatie, curaj”. Prin urmare, se poate spune ca semnificatia numelui Bandi este aceasta din urma, si anume „curaj, barbatie”.
Bartal – Numele de persoana Bartal este o forma ce provine de la prenumele Bartolomeu, forma ce se intalneste in special in tarile catolice in mod traditional. Prenumele Bartolomeu s-a format, la randul sau, de la numele de origine greceasca Bartholomaios. Forma greceasca in discutie ar fi, potrivit specialistilor, un nume aramaic, ce ar insemna „fiul lui Talmay”.
In plus, se pare ca termenul „talmay” are sensul, in limba ebraica, de „brazdat, arat, crestat”, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca semnificatia numelui Bartal este multipla. In sfarsit, numele de persoana Bartal este folosit in onomastica ungureasca, insa este prezent si in spatiul romanesc, fiind purtat si de vorbitorii de limba romana.
Bela – Nume unguresc foarte popular si, totodata, forma asociata cu niste cuvinte din cateva limbi latine, Bela are o etimologie si o semnificatie controversate, in aceasta directie, fiind lansate mai multe ipoteze. Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele Bela ar proveni de la un cuvant slav, ce are sensul de „alb”. Potrivit unei alte ipoteze, se pare ca acest nume de persoana ar insemna „inauntru”, fiind apropiat de un cuvant maghiar ce are acest sens.
Prin urmare, in onomastica ungureasca, semnificatia numelui Bela poate fi „inauntru”. Unii specialisti considera ca acestei forme de masculin corespunde numele de fata Bella sau Belle, care inseamna „frumoasa”. In orice caz, frecventa acestui nume este diferita de la un spatiu la altul, de altfel, ca si semnificatia sa. In Occident, numele Bella sau Belle inseamna „frumoasa”, in timp ce, in Ungaria, are sensul de „inauntru”.
Benedek – Prenumele de baiat Benedek este o forma ungureasca a numelui de persoana Benedict. Lingvistii sunt de parere ca acest nume din urma are la baza benedico, benedicere, in componenta acestora recunoscand doua elemente, si anume bene, adica „bine”, si dico, ce inseamna „a zice”.
Mai mult decat atat, se poate spune ca semnificatia numelui Benedek, ca si cea a prenumelui masculin Benedict are legatura si cu sensul de „binecuvantare”, cuvant apropiat de aceste doua forme.
Bernat – Prenumele de baiat este o forma ungureasca a numelui Bernard, despre care cercetatorii lingvisti spun ca s-ar fi format de la numele Berinhard. In structura acestui nume din urma, de origine germanica, regasim doua elemente foarte des folosite la formarea numelor germanice, si anume -hard, ce inseamna „tare, puternic”, si Bem-. Cat despre primul element, Bem-, sensul acestuia este incert, desi unii specialisti au incercat sa-l explice.
Ipoteza ce pare sa fie cea mai rezonabila sustine ideea potrivit careia Bem- ar inseamna „urs”. Aceasta intepretare se bazeaza pe existenta cuvantului „bero” (de mentionat si cuvantul „bear”, ce poarta sensul de „urs” in limba engleza). Prin urmare, semnificatia numelui Bernat „urs puternic”.
Bianka – Prenumele feminin Bianka corespunde, in limba romana, cu numele de persoana Bianca, imprumutat din onomastica italiana. Bianka este, de fapt, un nume unguresc, ce are aceeasi semnificatie ca si varianta romaneasca, si anume „stralucire, puritate, alb”. Cercetatorii lingvisti au apropiat prenumele de fata Bianka de adjectivul bianco, ce inseamna „alb”.
Borbala – Prenumele de fata Borbala, nume unguresc, corespunde formei Barbara, cercetatorii lingvisti fiind de parere ca semnificatia numelui in discutie este „strain, necredincios”. De fapt, etimologia acestui nume pune probleme, cu toate ca exista foarte multe ipoteze lansate in aceasta directie. Astfel, se crede ca Borbala originile in forma de origine latina Barbara, ce corespunde prenumelui Barbarus.
Semnificatia numelui Borbala pare sa fie, cel putin la prima vedere, clara, mai ales ca aceasta forma ar proveni, potrivit specialistilor, de la adjectivul si mai tarziu substantivul barbarus, ce se traduce, in limba romana, cu „strain”. Initial, acest termen a insemnat „balbait”, dar mai tarziu, cuvantul avea sa desemneze orice strain care venea in Grecia si vorbea o limba pe care localnicii nu o puteau intelege deloc. In orice caz, semnificatia numelui Borbala este „necredincios, strain”, nemaiexistand alte ipoteze indeajuns de plauzibile cu privire la acest aspect controversat.
Bozsi – Prenume feminin unguresc, Bozsi este considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru numele Erzsebet, care este o varianta a numelui Elisabeta. Semnificatia numelui Bozsi, ca si cea a numelui Elisabeta este controversata. Cu toate acestea, pe baza informatiilor pe care le detinem, putem afirma ca Erzsebet provine din numele ebraic Elisheba, despre care se crede ca ar avea semnificatia de „Dumnezeu este juramantul”.
Avand in vedere ca aceasta intepretare se bazeaza pe descrierea din textul biblic, lingvistii sunt de parere ca nu este decat o intepretare populare. Pe de alta parte, se pare ca Elisheba ar avea in componenta sa un elemen ce inseamna „sapte” (-sheba), care ne conduce spre ipoteza potrivit careia semnificatia numelui Elisabeta este „Dumnezeu este sapte”.
In schimb, nici in sprijinul acestei ipoteze nu vin indeajuns de multe dovezi. Si totusi, daca urmam aceasta pista, vom ajunge la simbolistica numarului sapte, ce semnificata „plenitudinea, perfectiunea”. Prin urmare, se poate sustine ca semnificatia numelui Bozsi este „Dumnezeu este perfectiune”, si nicidecum „Dumnezeu este sapte”.
Cezarina – Prenumele de fata Cezarina este o varianta ungureasca a numelui Cezara. Ceea ce este cu adevarat interesant referitor la acest nume, Cezarina, este faptul ca, desi considerat un nume unguresc, apare si in onomastica romaneasca, fiind purtat de multi vorbitori au limbii romane. Cat in privinta semnificatiei numelui Cezarina, multi specialisti considera ca, din punct de vedere etimologic, acest nume ar putea fi intepretat drept „cu coama, cu plete”, numai ca aceasta ipoteza nu este sustinuta intocmai. Exista, si totusi, o alta ipoteza, ce sustine ideea potrivit careia semnificatia numelui Cezarina este „divinitate” (vezi Cezar).
Cili – Prenumele de fata Cili, apartinand onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Cecilia, despre care specialistii cred ca provine de la forma din latina Caecilia. Acest nume latin din urma ar avea la baza adjectivul „caecus”, ce are sensul de „orb”. Chiar si asa, unii cercetatori lingvisti contesta aceasta ipoteza, ei fiind de parere ca numele in discutie, Cecilia, provine de la forma Caecina. Prin urmare, numele Cili are o etimologie controversata.
Csaba – Destul de frecvent in Ungaria, dar si in spatiul romanesc, fiind purtat de multi vorbitori de limba romana, prenumele de baiat Csaba are o semnificatie clara, si anume de „pastor”. Potrivit unei ipoteze, se pare ca numele in discutie ar insemna si „dar”. Nu putem sa omitem, de asemenea, nici legenda potrivit careia acest nume ar fi fost purtat de fiul lui Attila Hunul.
Csenge – Prenumele feminin Csenge, ce face parte din onomastica ungureasca, este considerat o forma derivata a cuvantul „cseng”, ce are sensul de „a suna, a zangani”. Acest nume nu este foarte intalnit printre vorbitorii de limba romana.
Csilla – Numele de persoana Csilla, intalnit in onomastica ungureasca, provine de la cuvantul „csillag”, ce inseamna „stea”. Prenumele in discutie a fost popularizat de poetul maghiar Mihaly Vorosmarty care a fost acest nume intr-una dintre creatiile sale literare, undeva prin secolul al XIX-lea.
Denes – Prenumele de baiat Denes, ce corespunde in onomastica romaneasca numelui Denis, este mult mai des intalnit in Transilvania ca in alte regiuni ale tarii, precum si in Ungaria. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele in discutie provine de la forma Dionysius, ce ar avea la baza forma de origine greceasca Dionysos. Recunoastem doua elemente care au format acest nume din urma, si anume „Dios”, ce inseamna „zeu”, si „Nysa”, numele unui munte. Tocmai de aceea se poate spune ca semnificatia numelui Denes este „zeu al vinului”, mai ales ca, in mitologia greaca, Dionisos este zeul vinului, al desfraului, al dansului si al fertilitatii.
Dezso – Prenumele de baiat Dezso este forma ungureasca a numelui de origine latina Desiderius, acesta corespunzand, in limba romana, formei Dezideriu. Semnificatia numelui Dezso este clara si nu ar trebui sa ne puna niciun fel de problema, deoarece numele latin are la baza substantivul comun „desiderium”, ce inseamna „dorinta”. Numele in discutie a intrat si in onomasticonul crestin, devenind calendaristic. Mai mult decat atat, acest nume unguresc este prezent, intr-o oarecare masura, si in onomastica noastra, fiind purtat de unii vorbitori de limba romana.
Dominik – Prenumele de baiat Dominik este o forma ungureasca a numelui Dominic, care corespunde, in onomastica latina, numelui Dominicus, un cognoemn foarte des intalnit in Antichitate. Semnificatia numelui Dominik este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema, prenumele de baiat in discutie avand sensul de „al lui Dumnezeu”.
Donat – Prenumele unguresc Donat are o semnificatie clara si, cu toate acestea, nu se bucura de o prea mare popularitate. Specialistii au apropiat acest nume de persoana de numele latinesc Donatus, ce inseamna „dat, daruit, donat”. Mai mult decat atat, in pofida faptului ca numele Donat a fost purtat de cativa sfinti si martiri, nu a fost foarte popular. In plus, atunci cand mai multe nume de origine latina au fost reinviate, mai cu seama in epoca Renasterii, au existat si cativa purtatori celebri din domeniul artistic, cum ar fi Donato di Niccolo di Bette Bardi, cunoscut drept Donatello, sau Donato Bramante.
Dorika – Prenumele de fata Dorika, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic (nume diminutiv) pentru Dorottya, acesta din urma corespunzand, in greaca, numelui Dorothea. Semnificatia numelui Dorika nu ar trebui sa ne puna niciun fel de probleme, mai ales ca in componenta numelui Dorothea regasim elementele „doron”, ce inseamna „dar”, si „theos”, adica „Dumnezeu”. Prin urmare, semnificatia numelui Dorika este „darul lui Dumnezeu”, respectiv „dar de la Dumnezeu”.
Duci – Prenumele de fata Duci este considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Magdolna, o forma ungureasca ce corespunde, in onomastica noastra, numelui Magdalena. Avand aceasta informatie, semnificatia numelui Duci este clara, prenumele feminin in discutie purtand sensul de „din Magdala”, respectiv „originar din Magdala”. Pe de alta parte, daca dorim sa stabilim semnificatia toponimului Magdala, vom afla ca provine de la substanivul „migdal”, ce inseamna „turn, castel”.
Emese – Prenumele de fata Emese, apartinand onomasticii unguresti, este o forma derivata a substantivului comun „eme”, ce inseamna „mama”. Se pare ca aceasta ipoteza este sustinuta si de legenda din care aflam ca numele bunicii lui Arpad, cel care ar fi fost primul conducator al Ungariei, era Emese.
Eniko – Prenumele de fata Eniko, ce apartine onomastici unguresti, are o semnificatie clara, avand sensul de „drag”. Potrivit unei alte ipoteze, acest nume de persoana trebuie pus in legatura cu prenumele Eneh, ce inseamna „caprioara”. Iar daca urmam aceasta ipoteza din urma, este important de mentionat ca, potrivit folclorului unguresc, numele Eneh era purtat de mama lui Hunos si a lui Magyar, despre acestia spunandu-se ca ar fi parintii popoarelor hune si maghiare, dupa cum spun si numele lor.
Erno – Prenumele de baiat Erno, ce apartine onomastici unguresti, corespunde, in onomastica romaneasca, numelui Ernest, despre care se crede ca ar avea sensul de „serios, seriozitate”. Important de mentionat este faptul ca, la inceput, semnificatia acestui nume, de origine germanica, a fost „razboi, lupta”. Printre purtatorii celebri ai acestui nume se numara Ernest Hemingway, poate unul dintre cei mai renumiti scriitori americani.
Ervin – Oarecum raspandit in onomastica ungureasca, prenumele de baiat este o forma derivata a numelui de origine germanica Hariwin, in componenta caruia recunoastem doua elemente extrem de des intalnite, si anume „hari”, ce inseamna „armata” si „win”, cu sensul de „prieten”. Se pare ca numele germanic ar fi o prescurtare a prenumelui Eburwin.
Erzsebet – Intalnit la toate popoarele europene, prenumele de fata Erzsebet, forma ce apartine onomasticii unguresti, provine din numele de origine ebraica Elisheba, prezent in textul biblic, mai cu seama in Vechiul Testament. Semnificatia numelui Elisheba pare sa fie destul de limpede, cercetatorii lingvisti fiind de parere ca inseamna „Dumnezeu este juramantul”, doar ca aceasta intepretare se bazeaza pe etimologia populara, ceea ce ne determina sa ne indreptam atentia spre o alta interpretare.
Si totusi, aflam ca elementul „-sheba” ar insemna „sapte”, de unde am putea crede pe buna dreptate ca semnificatia numelui Erzsebet este „Dumnezeu este sapte”. Cu toate acestea, in vederea stabilirii semnificatiei acestui nume de persoana, trebuie sa apelam la simbolistica numerelor. De pilda, „sapte” simboliza, la babilonieni, „perfectiunea”, respectiv „plenitudinea”, motiv pentru care semnificatia numelui Erzsebet trebuie sa fie „Dumnezeu este perfectiune”.
In plus, aceasta teorie este sustinuta intrutotul si prin legatura pe care cuvantul „sheba” o are cu verbul „shabat”, ce inseamna „a se odihni”. Nu intamplator se face aceasta legatura, indeosebi ca, la evrei, exista cuvantul „sabat”, adica „zi de odihna”.
Eszter – Prenumele de fata Eszter, ce apartine onomasticii unguresti si care se bucura de o indelungata traditie la popoarele europene catolice prin traditie, este o varianta a numelui Esther. Semnificatia numelui Eszter este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema, deoarece are la baza un cuvant persan, ce inseamna „stea”. E posibil, mai mult decat atat, ca acest nume de persoana sa fie o forma derivata a numelui Istar, purtat de o zeita.
Etel – Prenumele de fata Etel, apartinand onomasticii unguresti, corespunde formei de masculin Etele, despre care se spune ca ar fi o varianta a numelui Attile. Tocmai de aceea se poate spune ca semnificatia numelui Etel este „parintesc”.
Etele – Intalnit in onomastica din Ungaria, prenumele de baiat Etele este o varianta a numelui Attila, mult mai des intalnit. Daca acceptam aceasta ipoteza, atunci putem spune ca semnificatia numelui Etele este „parintesc”.
Eufrozina – Prenumele de fata Eufrozina, intalnit atat in spatiul romanesc, cat si in onomastica ungureasca, este varianta numelui Eufrosina, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar proveni din numele de origine greceasca Euphrosyne, ce inseamna „voios, bucuros, vesel”. De fapt, aceasta intepretare se bazeaza pe cuvantul de baza al numelui grecesc, respectiv pe adjectivul „euphrosynos”.
Evike – Prenumele de fata Evike, apartinand onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Eva, nume de persoana despre care aflam mai multe din textul biblic, mai cu seama din Geneza. O prima ipoteza, prezenta chiar in textul biblic, sustine ideea potrivit careia semnificatia numelui Eva ar fi „mama a celor vii”.
Cu toate acestea, unii cercetatori lingvisti nu sunt de acord cu aceasta ipoteza, motiv pentru care propun o apropiere a numelui in discutie de termenii „hawwa” sau „hayya”, ce inseamna „sarpe, vipera”. Pe baza acestor informatii, se poate spune ca semnificatia numelui Evike este „sarpe, vipera”. In plus, o alta ipoteza conduce spre verbul de origine ebraica „hayah”, cu sensul de „a trai”, presupunandu-se ca acesta este cuvantul de baza.
Ferenc – Prenumele de baiat Ferenc, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde, in limba romana, precum si in alte limbi, numelui de persoana Francis, respectiv Francisc. Cercetatorii lingvisti au apropiat aceste nume de adjectivul „franciscus”, ce inseamna „franc”, mai cu seama „sincer”, sens actual. Cu toate acestea, semnificatia initiala a numelui Ferenc, respectiv Francisc era cu totul alta, adjectivul respectiv insemnand „liber, indraznet, impetuos, prompt”. Si nu trebuie omis un aspect cel putin la fel de important, si anume ca numele in discutie are legatura cu francii, nu intamplator afirmandu-se ca semnificatia numelui Ferenc este „franc”.
Feri – Prenumele de baiat Feri este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Ferenc, apartinand onomasticii unguresti, ce corespunde numelui Francis sau Francis. In orice caz, acest nume de persoana are o semnificatie clara, cu atat mai mult cu cat are la baza adjectivul „franciscus”, ce inseamna „franc”. Chiar si asa, este important de mentionat faptul ca, initial, semnificatia acestui adjectiv era alta, insemnand „impetuos, liber, indraznet, prompt”.
Ferko – Prenumele de baiat Ferko, apartinand onomasticii unguresti, este un alt hipocoristic, respectiv nume diminutiv pentru Ferenc, o varianta a formei Francisc sau Francis. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca semnificatia numelui Ferko este „franc”, chiar daca sensul initial al cuvantului de baza „franciscus” era „prompt, liber, impetuos, indraznet”.
Franciska – Apartinand onomasticii unguresti, prenumele de fata Franciska are o semnificatie clara, insemnand „franc”. Cu toate acestea, un alt aspect demn de mentionat s-ar referi de aceasta data la sensul initial al adjectivului „franciscus”, semnificatia acestuia fiind la inceput „impetuos, prompt, liber, indraznet”, abia mai apoi capatand sensul de „franc”. Mai mult decat atat, numele de persoana Franciska corespunde, in fiecare limba, unor alte forma, in onomastica noastra, avand drept corespondent prenumele Francisca.
Frigyes – Prenumele de baiat Frigyes, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde numelui Frederic sau Frederick, ce are o semnificatie clara, si anume „conducator linistit”. In sprijinul acestei ipoteze vin si elementele care au format numele de persoana Frederick, respectiv „frid”, ce inseamna „pace”, si „rid”, cu sensul de „putere, conducator”. Se pare ca acest nume este de origine germanica, fiind foarte des intalnit acum mult timp in Sfantul Imperiul Roman.
Fruzsina – Prenumele de fata Fruzsina este considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Eufrozina, despre care se spune ca ar fi varianta ungureasca a numelui romanesc Eufrosina. Semnificatia numelui Fruzsina este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema deoarece corespunde, in onomastica greceasca, numelui Euphrosyne. Acesta, la randul sau, s-a format de la adjectivul „euphrosynos”, ce inseamna „vesel, voios, bucuros”.
Gabriella – Prezent in onomastica ungureasca, suedeza, italiana si englezeasca, prenumele de fata Gabriella corespunde, in limba romana, numelui Gabriela, singura diferenta intre acestea fiind reprezentata de dublarea literei „l”. Semnificatiei numelui Gabriella este clara, intrucat a fost apropiat de un nume vechi de origine ebraica, in componenta caruia recunoastem verbul „gabar”, ce inseamna „a fi puternic”, si elementul „-el”, ce provine de la numele divinitatii, Elohim, insemnand „Dumnezeu”. Pe baza acestor informatii, se poate spune ca semnificatia numelui Gabriella ar fi „Dumnezeu este puternic”.
Gergely – Prenumele de baiat Gergely, apartinand onomasticii ungureste, corespunde in limba romana numelui de persoana Grigore. Semnificatia acestui nume este clara, intrucat cercetatorii lingvisti l-au apropiat de forma de origine greceasca Gregorios, ce are la baza verbul „gregoreo”, ce inseamna „sunt complet treaz”. Mai mult decat atat, potrivit unei alte ipoteze, numele de origine greceasca ar proveni de la verbul „egregora”, cu sensul de „m-am trezit, veghez”, ceea ce ne indreptateste sa credem ca semnificatia numelui Gergely este „treaz”.
Gergo – Prenumele de baiat Gergo este considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Gergely, nume de persoana ce apartine onomasticii unguresti si care corespunde, in limba romana, formei Grigore. Cat in privinta semnificatiei numelui Gergo, trebuie sa tinem seama de numele de origine Gregorios, care sta la baza numelui Gergely. Cercetatorii lingvisti au pus acest nume in legatura cu verbul „gregoreo”, ce inseamna „sunt complet treaz”. O ipoteza asemanatoare sustine ideea potrivit careia numele de origine greceasca Gregorios ar avea la baza verbul „egregora”, cu sensul de „m-am trezit, veghez”. Asadar, se poate spune, pe baza acestor informatii, ca semnificatia numelui Gergo este „treaz”.
Gizella – Prenumele de fata Gizella, apartinand onomasticii unguresti si nu numai, corespunde numelui de persoana Giselle. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume din urma provine din cuvantul de origine germanica „gisil”, ce inseamna „gaj, zalog, promisiune”. Chiar si asa, semnificatia numelui Gizella nu poate fi restransa doar la aceasta interpretare, cu atat mai mult cu cat aflam ca este posibil ca acest prenume feminin sa provina de la substantivul comun „gisel”, cu sensul de „sageata”.
Gizi – Prenumele de fata Gizi, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Gizella, ce corespunde numelui de persoana Giselle. Semnificatia numelui Gizi ar fi „gaj, zalog, promisiune”, aceasta ipoteza bazandu-se pe faptul ca prenumele de fata in discutie provine de la substantivul comun de origine germanica „gisil”. Potrivit unei alte ipoteze, acest nume ar avea la baza cuvantul „gisel”, ce inseamna „sageata”.
Gyongyi – Prenumele de fata Gyongyi, ce apartine onomasticii ungresti, este destul de raspandit, insa cu toate acestea, nu se poate spune ca este prezent si in spatiul romanesc, intrucat nu se purtat de foarte multi vorbitori de limba romana. Semnificatia numelui Gyongyi este clara, acest prenume feminin avand sensul de „perla”.
Gyorgy – Destul de intalnit in onomastica ungureasca, prenumele de baiat Gyorgy corespunde, in limba romana, numelui Gheorghe, respectiv George, despre care cercetatorii lingvisti spun ca au o semnificatie clara. Astfel, acest nume provine de la forma de origine greceasca Georgios, ce are la baza substantivul comun „georgos”, cu sensul de „taran, agricultor, lucrator al pamantului”. Important de mentionat, totodata, este si existenta unui cuvant asemanator ca sens cu adjectivul „georgos”. Este vorba despre „gavorgos”, in componenta caruia recunoastem elementele „ga-”, ce inseamna „pamant”, si „vergon”, cu sensul de „munca, lucru”.
Gyuri – Prenumele de baiat Gyuri, considerat un hipocoristic (nume diminutiv) pentru Gyorgy, ce apartine onomasticii unguresti, este folosit in spatiul romanesc, fiind purtat de multi vorbitori ai limbii romane. Semnificatia numelui Gyuri este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema, avand in vedere ca forma Gyorgy corespunde numelui George, ce provine de la Gheorghe. Acest prenume masculin din urma s-a format de la numele de origine greceasca Georgios, ce are la baza adjectivul „georgos”, cu sensul de „taran, lucrator al pamantului, agricultor”, aceasta fiind si semnificatia numelui Gyuri.
Hajna – Prenumele de fata Hajna, ce apartine onomasticii unguresti, are o semnificatie clara pentru vorbitorii de limba maghiara, numele de persoana in discutie insemnand „zori”. Se pare ca acest prenume feminin a inceput sa se raspandeasca datorita notorietatii poetului Mihaly Vorosmarty, mai cu seama datorita popularitatii unui poem in care a aparut acest nume de fata.
Hajnal – Prenumele de fata Hajnal, apartinand onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Hajna, oarecum frecvent la maghiari. Semnificatia numelui Hajnal este clara pentru vorbitorii de limba maghiara, insemnand „zori”. Important de mentionat, totodata, este faptul ca numele de fata Hajna, de la care provine hipocoristicul Hajnal, a fost folosit de poetul Mihaly Vorosmarty intr-un poem.
Hajnalka – Prenumele de fata Hajnalka, prezent in onomastica ungureasca, este un nume diminutiv, respectiv un hipocoristic pentru numele de persoana Hajna, ce are o semnificatie clara pentru vorbitorii de limba maghiara, insemnand „zori”.
Helene – Apartinand onomasticii unguresti si nu numai, prenumele de fata Helene corespunde, in limba romana, cu Elena, un nume de persoana extrem de popular si raspandit in spatiul romanesc. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca aceasta forma provine de la numele de origine greceasca Helene, purtat de sotia lui Menelaos, o frumoasa zeita, despre care se spune ca ar fi fost principala cauza care a dus la izbucnirea razboiului troian. Cu toate ca avem aceste informatii, semnificatia numelui Helene ne pune multe probleme.
Exista, ce-i drept, cateva ipoteze cu privire la acest aspect. Una dintre ele sustine ideea potrivit careia acest prenume de fata ar avea la baza substantivul „helane”, ce inseamna „torta, faclie” sau chiar „hele”, cu sensul de „stralucirea Soarelui, caldura Soarelui”. Pe de alta parte, trebuie sa tinem seama si de presupusa legatura dintre acest substantiv de origine greceasca si termenul „swel”, de la care se crede ca ar fi aparut cuvantul „sol” – de unde „soare”. Oricum, semnificatia initiala a numelui Helene nu a constituit un impediment real in raspandirea prenumelui.
Ibolya – Prenumele de fata Ibolya, ce apartine onomasticii unguresti, are o semnificatie clara pentru vorbitorii de limba maghiara, insemnand „violet” sau „violeta”. In plus, Ibolya este si un nume de floare.
Ida – Prenumele de fata Ida, tot mai des intalnit in spatiul romanesc, datorita vorbitorilor de limba romana ce il poarta, apartine onomasticii unguresti, fiind prezent si la alte popoare. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume de persoana provine de la elementul de origine germanica „id”, ce inseamna „munca”, aceasta fiind si semnificatia numelui Ida. Se pare ca cei care au contribuit la raspandirea acestui nume in Anglia au fost normanzii, ca mai apoi, la finalul Evului Mediu, prenumele feminin Ida sa iasa din uz. Mai tarziu, undeva prin secolul al XIX-lea, numele Ida a inceput sa fie iarasi folosit.
Ildi – Prenumele de fata Ildi este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Ildiko. Acest nume de persoana din urma provine, potrivit lingvistilor, de la forma de origine germanica Hilda, ce are o semnificatia limpede, si anume „batalie, lupta”.
Ildiko – Prenumele de fata Ildiko, prezent atat in onomastica noastra, cat si in cea romaneasca, provine de la numele de origine germanica Hilda, ce are o semnificatie clara pentru vorbitorii de limba germana si nu numai, insemnand „lupta, batalie”. Important de mentionat, totodata, este ca acest nume a devenit cunoscut si datorita faptului ca a fost purtat de femeia care i-a fost sotie lui Attila Hunul.
Ilka – Prenumele de fata Ilka, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Ilona. Potrivit cercetatorilor lingvisti, acest nume ar corespunde, in limba romana, cu prenumele feminin Elena, care, la randul sau, provine de la forma de origine greceasca Helene, purtat de frumoasa zeita, sotie a lui Menelaos. Cat despre semnificatia numelui Ilka, aceasta este „lumina, soare” sau „faclie, torta”; de fapt, numele de origine greceasca a fost apropiat de substantivul „helane”, dar si de „swel”, termen neatestat de la care s-a format cuvantul „sol” – „soare”, in limba romana.
Imre – Prenumele de baiat Imre, apartinand onomasticii unguresti, provine de la nume de origine germanica Emmerich, care are o semnificatie clara pentru vorbitorii de limba germana. Se pare ca inseamna „putere”, respectiv „carmuitor”. Acest numee de persoana, ce se bucura de o oarecare popularitate, s-a raspandit datorita notorietatii Sfantului Istvan, acesta avand un fiu pe care l-a numit astfel, si anume Imre.
Istvan – Prenumele de baiat Istvan, unul dintre cele mai populare nume de persoana din onomastica ungureasca, este o varianta a formei Stefan. Semnificatia numelui Istvan este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema, intrucat provine de la forma de origine greceasca Stephanos, apropiat de cercetatorii lingvisti de substantivul comun „stephanos”, ce inseamna „coroana”. Tocmai de aceea spunem ca semnificatia numelui Istvan este „incoronat”.
Jani – Prenumele de baiat Jani, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv Jani, care, in limba romana, corespunde formei Ion. Tocmai de aceea, consideram ca semnificatia numelui Jani este clara, cu atat mai mult cu cat stim ca Ion provine de la forma de origine ebraica Johanan, in componenta caruia recunoastem elementul „Io”, o prescurtare pentru Jahve, numele divinitatii, si verbul „hanan”, ce inseamna „a avea mila, a face favoare”.
Semnificatia numelui Jani este, prin urmare, „Jahve a avut mila, a facut favoare”. Mai mult decat atat, avand in vedere ca oamenii alegeau acest nume ebraic pentru a-si arata sentimentul de multumire fata de divinitate, intrucat copilul mult asteptat venise pe lume, se poate spune ca semnificatia numelui Jani este si „dar de la Dumnezeu”.
Janos – Cu o traditie indelungata in onomastica ungureasca si oarecum popular, prenumele de baiat Janos este o varianta a numelui Ion, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar proveni de la forma de origine ebraica Johanan. In componenta acestui nume de persoana din urma, regasim elementul „Io” (Jo), o prescurtare pentru Jahve, numele divinitatii, si verbul „hanan”, ce inseamna „a avea mila, a face favoare”. Tocmai de aceea, spunem ca semnificatia numelui Janos este „Jahve a avut mila, a facut favoare”. In plus, dat fiind faptul ca oamenii alegeau acest nume ebraic pentru a-si arata multumirea fata de divinitate, caci copilul mult asteptat a sosit pe lume, se poate spune ca semnificatia numelui Janos este si „dar de la Dumnezeu”.
Jasper – Prenumele de baiat Jasper, ce apartine onomasticii unguresti si nu numai, are o semnificatie clara, insemnand „vistiernic” sau „trezorier”. Un aspect demnt de mentionat cu privire la statutul acestui nume de persoana se refera la faptul ca, de regula, Jasper era purtat de barbatii intelepti, o dovada in acest sens fiind unul dintre cei trei magi, numiti astfel.
Katalin – Apartinand onomasticii unguresti, prenumele de baiat Katalin, oarecum frecvent intalnit la poporul vecin, provine de la forma de origine greceasca Aikaterine; etimologia si, implicit, semnificatia acestui nume sunt controversate. Cu toate acestea, exista cateva ipoteze cu privire la aceste doua aspecte. Una dintre ele sustine ideea potrivit careia numele grecesc ar proveni, la randul sau, de la Hekatos, un supranume al zeului Apolo.
Potrivit unei alte ipoteze, acest nume ar avea originile intr-un termen egiptean, drept pentru care se poate spune ca semnificatia numelui Katalin este „coroana”. Numai ca aceste doua ipoteze nu sunt indeajuns de clarificatoare, motiv pentru care trebui sa apelam la un alt cuvant de baza, de aceasta data un adjectiv, si anume „katharos”, ce inseamna „pur”. In orice caz, putem considera ca semnificatia numelui Katalin este „pur”.
Kelemen – Foarte popular in onomastica ungureasca, prenumele de baiat Kelemen este o varianta a numelui Clement, acesta provenind de la forma Clemens. Acest nume de persoana din urma are o semnificatie limpede, intrucat are la baza adjectivul cu aceeasi forma, ce inseamna „milos, bland, indurator”, respectiv „iertator, indulgent”. In sustinerea acestei ipoteze vine si existenta, in limba romana, a cuvantului „clement”, ce poarta acelasi sens. Iar daca ne indreptam atentia spre cuvantul de origine latina „clemens”, incercand sa stabilim etimologia sa, vom intampina destule probleme, acest cuvant avand origini controversate. Chiar si asa, se presupune ca acest termen s-ar fi format de la substantivul comun „mens, mentis”, ce inseamna „minte”.
Konstantin – Prenumele de baiat Konstantin, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Constantin, atat prima forma, cat si cea de-a doua provenind de la numele de origine latina Constantinus. In componenta acestei forme din urma recunoastem numele Constans ce corespunde adjectivului „constans”, cu sensul de „constant, ferm”. Prin urmare, semnificatia numelui Konstantin este clara si nu ar trebui sa constituie un impediment in alegerea sa.
Krisztina – Prenumele de fata Krisztina, apartind onomasticii unguresti, corespunde, in limba romana, numelui Cristina, ceea ne indreptateste sa credem ca ambele forme au originile in Christus (Christos, Hristos). Semnificatia numelui Krisztina este clara, insemnand „floarea lui Hristos”; in plus, putem apropia acest nume de persoana de forma de origine latina Kristen.
Laszlo – Extrem de popular in onomastica ungureasca, prenumele de baiat Laszlo este o varianta a numelui Vladislav, ambele forme provenind, prin urmare, de la verbul „vladati”. Semnificatia numelui Laszlo este data de sensul acestui verb, mai cu seama „a stapani, a conduce”, respectiv „a domni”. Cu toate acestea, potrivit unei alte ipoteze, ce-i drept, aproape identica cu prima, numele in discutie ar fi inrudit cu forma de origine germanica Walther, ce inseamna „armata”.
Lilla – Mult mai popular in Transilvania, apartinand mai cu seama onomasticii unguresti, prenumele de fata Lilla are originile in onomastica latina, intrucat provine de la numele de persoana Lily, ce inseamna „crin”. Mai mult decat atat, trebuie sa ne indreptam atentia si spre simbolistica acestei flori, considerate simbol al inocentei si al frumusetii.
Lukacs – Apartinand onomasticii unguresti, prenumele de baiat Lukacs corespunde, in romana, numelui de persoana Luca, ambele forme provenind de la forma de origine greceasca Lukas. Potrivit cercetatorilor lingvisti, acest nume din urma ar, de fapt, un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv; a fost apropiat de Lukfos, ceea ce ne indreptateste sa credem ca semnificatia numelui Lukacs este „din Lucania”. Mai mult decat atat, unii specialisti sunt de parere ca un alt sens al numelui in discutie ar fi „lumina”, nu intamplator fiind apropiat de forma latina Lucius, ce face parte din aceeasi familie cu adjectivul grecesc „leukos”, ce inseamna „alb”. Tocmai de aceea se poate spune ca semnificatia numelui Lukacs este si „lumina”.
Magdolna – Prenumele de fata Magdolna, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde numelui de persoana Magdalena, intalnit la fiecare popor european. Semnificatia numelui Magdolna este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Aflam, in prima instanta, ca acest nume ar fi fost redat, in latina, prin structura „Maria quae vocatur Magdalene”, ce inseamna „Maria, care e chemata Magdalena” sau „Maria, zisa Magdalena”. Aratand provenienta locala a purtatorului, acest nume de persoana inseamna „din Magdala”. Pe de alta parte, daca tinem seama de sensul substantivului comun „migdal”, vom spune ca semnificatia numelui Magdolna este si „turn, castel”.
Pentru mai multe detalii, citeste Semnificatia numelui Magdalena.
Marcell – Prenumele de baiat Marcell, apartinand onomasticii unguresti, provine de la forma Marcellus, despre care se spune ca ar fi un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Marcus. Potrivit cercetatorilor lingvisti, acest nume de persoana din urma ar fi aparut de la numele zeului roman, si anume Marte, motiv pentru care se poate spune ca semnificatia numelui Marcel este „dedicat lui Marte”.
Matild – Prenumele de fata Matild, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde in onomastica noastra numelui Matilda, despre care se crede ca ar fi un nume de origine germanica. Altfel spus, numele in discutie provine de la forma Mahthildis, in componenta careia regasim elementele „-hildis”, ce inseamna „lupta”, si „Maht”, acesta din urma avand o semnificatie controversata. Chiar si asa, unii specialisti sunt de parere ca acest element ar insemna „onoare”; pe de alta parte, acest sens nu este dat de „Math-”, asa cum intalnim elementul in componenta numelui germanic, ci de „maht”. Urmand o alta directie, am spune ca semnificatia elementului „Math-” este „putere, forta”, numai ca si aceasta ipoteza nu este sustinuta de prea multe dovezi lingvistice. In lispa unor alte intepretari, ramanem la ideea ca semnificatia numelui Matild este „puternica in lupta”.
Mihaly – Prenumele de baiat Mihaly, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde in romana numelui Mihai, de aici facand legatura cu forma de origine ebraica Mikael. In componenta acestui nume de persoana din urma, cercetatorii lingvisti au identificat elementul „-el”, ce provine de la Elohim, numele divinitatii, ipoteza care ne conduce spre ideea potrivit careia semnificatia numelui Mihaly ar fi „care se aseamana cu Dumnezeu”. Despre acest nume mai aflam ca a fost purtat de un arhanghel, cel mai mare dintre ingeri, descris drept „mare voievod” si „ocrotitor al copiilor poporului lui Israel”. Un alt aspect demn de mentionat s-ar referi, de aceasta data, la semnificatia initiala a numelui Mihaly, aceasta fiind „cine este ca El”, intrucat primul element avea sensul de „cine ca”.
Misi – Prenumele de baiat Misi, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Mihaly, nume care, la randul sau, corespunde in romana cu prenumele masculin Mihai. Semnificatia numelui Misi este clara, cu atat mai mult cu cat avem informatia potrivit careia provine de la forma de origine ebraica Mikael, in componenta careia cercetatorii lingvisti au identificat elementul „-el”. Acesta din urma este o prescurtare a numelui divinitatii Elohim, ceea ce indreptateste sa credem ca semnificatia numelui Misi este „care se aseamana cu Dumnezeu”. Initial, acest nume de origine ebraica semnifica „cine este ca El”, primul element avand sensul de „cine ca”.
Orban – Prenumele de baiat Orban, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui de origine latina Urbanus, ce apare mentionat intr-una dintre epistolele lui Paul din Noul Testament. Semnificatia numelui Orban este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema, cu atat mai mult cu cat corespunde, in limba romana si nu numai, cuvantului „urban”; astfel, numele de persoana in discutie semnifica „orasean, locuitor al orasului”.
Orsolya – Prenumele de fata Orsolya, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde numelui de persoana Ursula. Semnificatia numelui Orsolya este clara, purtand sensul de „urs mic”; in sprijinul acestei ipoteze, s-a adus existenta cuvantului din latina „ursa”, ce are acelasi sens.
Oszkar – Prenumele de baiat Oszkar, apartinand onomasticii unguresti, corespunde numelui de persoana Oscar. Semnificatia acestui nume este clara, purtand sensul de „iubitor de caprioara, de cerbi”. Aceasta ipoteza se bazeaza pe identificarea, in componenta sa, a doua elemente, si anume „os”, ce inseamna „caprioara, cerb”, si „cara”, cu sensul de „iubitor”. Mai exista o alta ipoteza, aceasta sustinand ideea potrivit careia numele de persoana Oscar ar proveni de la forma Osgar, din engleza veche (anglo-saxona), sau chiar de la supranumele Asgeirr, cognomen adus de invadatorii vikingi.
Un alt aspect demn de mentionat, totodata, se refera faptul ca unul dintre purtatorii acestui nume era fiul poetului Oisin si nepotul eroului Fionn mac Cumhail, din celebra legenda Giant’s Causeway. Aflam, de la cercetatorii lingvisti, ca prenumele masculin Oscar a devenit popular undeva prin secolul al XVIII-lea, un rol esential in popularizarea acestui nume avandu-l poetul scotian James Macpherson cu ale sale poeme. Trebuie sa amintim, totodata, si de Oscar Wilde, romancier de origine irlandeza, celebru indeosebi pentru „Portretul lui Dorian Gray”.
Patrik – Prenumele de baiat Patrik, ce apartine onomasticii unguresti, este varianta ungureasca a numelui de persoana Patricius, forma de origine latina, in componenta careia recunoastem substantivul „tata”. Chiar si asa, se pare ca semnificatia numelui Patrik nu este doar aceasta, ci si „nobil”. Mai aflam, de altminteri, ca acest nume de persoana s-a raspandit in intreaga Europa, in Irlanda, de pilda, fiind foarte popular datorita cultului Sfantului Patrik.
Peter – Prenumele de baiat Peter, ce apartine onomasticii unguresti si nu numai, corespunde, in onomastica noastra, numelui Petru, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar proveni de la forma de origine greceasca Petros, cu sensul de „piatra”. Aceasta semnificatie poate fi sustrasa din toate versiunile Noului Testament, de unde aflam ca Iisus Hristos i-a spus apostolului Simon, mai tarziu numit Petru: „Tu esti Simon, fiul lui Ion; tu te vei chema Kefa”.
Petra – Intalnit in onomastica ungureasca, greceasca, bulgara, croata si germanica, prenumele de fata Petra, corespondentul feminin al numelui Petru, respectiv Peter, semnifica „piatra”. Aceasta intepretare se bazeaza pe ipoteza potrivit careia numele in discutie ar proveni de la forma de origine greceasca Petros, ce poarta acest sens.
Piroska – Prenumele de fata Piroska, ce apartinte onomasticii unguresti, este o forma a numelui Priscila, ce are o semnificatie clara. Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume de persoana din urma provine de la Priscus, nume roman de familie ce semnifica „stravechi, antic”. Important de mentionat, totodata, este faptul ca acest nume, Priscus, a aparut si in textul biblic, mai cu seama in Noul Testament.
Pista – Prenumele de baiat Pista, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru numele de persoana Istvan, extrem de popular in Ungaria si nu numai. Potrivit cercetatorilor lingvisti, acest nume din urma ar corespunde, la randul sau, prenumelui masculin Stefan, ce semnifica „incoronat”. Avand in vedere ca provine de la numele de persoana Stephanos, identic ca forma si ca sens cu un substantiv comun, se poate spune ca semnificatia numelui Pista este „incoronat”.
Pisti – Prenumele de baiat Pisti, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Istvan, care, in romana, corespunde numelui de persoana Stefan. Semnificatia numelui Pisti este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema, deoarece numele Stephanos, de origine greceasca, este identic ca forma cu un substantiv comun ce inseamna „coroana”. Prin urmare, semnificatia numelui Isti este „incoronat”.
Rebeka – Prenumele de fata Rebeka, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Rebeca, la fel de popular si la alte popoare europene. Semnificatia numelui Rebeka este clara, in acest sens, lansandu-se doua ipoteze. Prima sustine ideea potrivit careia acest nume de fata ar proveni de la forma de origine ebraica Ribqah, ce inseamna „splendoare”, pe cand a doua sustine ca semnificatia numelui Rebeka este „cursa, capcana”.
Reka – Prenumele de fata Reka, ce apartine onomasticii unguresti, este o forma derivata a numelui Rika, de origine huna. Acest nume de persoana din urma ar proveni, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la numele turcic Arikan. Cu toate ca detinem aceste informatii, semnificatia numelui Reka ne pune mari probleme. E drept ca cercetatorii lingvisti au lansat cateva ipoteze in acest sens, una dintre ele sustinand ideea potrivit careia numele Reka ar fi de origine hindusa. Urmand aceasta directie, aflam ca semnificatia numelui Reka poate fi „linie subtire”. In onomastica ungureasca, numele de persoana in discutie a devenit cunoscut datorita primei sotii a regelui Atila, care s-a numit Reka.
Rosza – Prenumele de fata Rosza, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui romanesc Roza, popular in onomastica noastra, dar si in cea a altor popoare europene. Semnificatia numelui Rosza este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema, prenumele feminin in discutie semnificand „trandafir”.
Salamon – Prenumele de baiat Salamon, ce apartine onomasticii unguresti, este varianta numelui de persoana Solomon, ce ar proveni, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la forma de origine ebraica Shelomoh. Aflam, despre acest nume din urma, ca ar avea la baza cuvantul „shalom”, ce inseamna „pace”, aceasta fiind, de altminteri, si semnificatia numelui Salamon.
Sandor – Prenumele de baiat Sandor, nu foarte popular in onomastica noastra, insa prezent in cea ungureasca, este o varianta a numelui Alexandru, ce provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la Alexandros, o forma de origine greceasca. Prin urmare, semnificatia numelui Sandor este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema, prenumele masculin in discutie semnificand „aparator, protector al barbatilor sau al oamenilor”. Aceasta intepretare este sustinuta de elementele din componenta numelui de origine greceasca Alexandros, si anume „alexo”, ce inseamna „a proteja, a apara”, si „andros”, cu sensul de „barbat, om”. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca, in ultimele decenii, tot mai multi vorbitori de limba romana poarta numele Sandor.
Sari – Apartinand onomasticii unguresti, prenumele de fata Sari este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Sarah ori Sara. Semnificatia numelui Sari este clara, acest prenume feminin, ce provine de la o forma de origine ebraica, insemnand „doamna, printesa”. Potrivit unei alte ipoteze, semnificatia numelui Sari ar putea fi si „printesa a poporului”.
Sarika – Prenumele de fata Sarika, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Sarah, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar fieste un imprumut modern ce a fost preluat de curand din tarile apusene. Numele de persoana in discutie s-a raspandit uluitor de rapid sub aceasta forma, poate si datorita faptului ca are o semnificatie aparte. Cu radacinile intr-un nume de origine ebraica, Sarika semnifica „doamna, printesa”, respectiv „printesa poporului”. Aceasta ipoteza se bazeaza pe forma Saray, prezenta in textul biblic, mai precis in Vechiul Testament. De aici, aflam ca acest nume de persoana a fost purtat de sotia lui Avraam si cea care avea sa devina mama lui Isaac.
Sebastyen – Prenumele de baiat Sebastyen, ce apartine onomasticii unguresti, corespunde numelui de persoana Sebastian. Semnificatia numelui Sebastyen este clara, cercetatorii lingvisti apropiind numele de origine latina Sebastianus de adjectivul „sebastos”, ce inseamna „venerabil, august”. Unul dintre cei mai cunoscuti purtatori ai acestui nume de persoana a fost Caius Iulius Caesar Sebastos.
Szabina – Prenumele de fata Szabina, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Sabina, care, potrivit cercetatorilor lingvisti, provine de la forma de origine latina cu aceeasi forma (corespondentul masculin este Sabinus), folosit de romani drept cognomen, respectiv supranume. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca aceste doua forme, Sabina si Sabinus, au la baza substantivul comun ori adjectivul „sabinus”, termen folosit pentru a arata provenienta locala a purtatorilor.
In acelasi timp, aceasta ipoteza ne duce cu gandul la sabini, asociati cu romanii. Numai ca, pentru a stabili semnificatia numelui Sabina, trebuie sa ne indreptam atentia spre „rapirea sabinelor”, dar si spre razboiul in urma caruia sabinii aveau sa fie infranti. Cu toate acestea, semnificatia numelui Sabina este controversata; exista, ce-i drept, cateva ipoteze cu privire la acest aspect, numai ca nu sunt sustinute din punct de vedere etimologic.
Tamas – Popular si, in acelasi timp, apreciat, prenumele de baiat Tamas, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Toma. Prin urmare, semnificatia numelui Tamas nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Aflam, in prima instanta, de la specialisti, ca numele in discutie provine de la forma Thomas, intalnit in structura „Thomas ho legomenos Didymos”, ce inseamna „Toma, zis Geamanul”; de mentionat aici este faptul ca substantivul grecesc „didymos” are sensul de „geaman”. In fond, semnificatia numelui Tamas este chiar „geaman”.
Chiar si asa, se pare ca aceasta nu este singura ipoteza pe care cercetatorii lingvisti au lansat-o. O alta intepretare sustine ideea potrivit careia acest prenume de baiat ar fi, la origini, un cognomen, respectiv un supranume pentru cel care se nume Iuda, personaj cunoscut din textul biblic, mai precis din Noul Testament. Iarasi, un aspect demn de mentionat se refera la faptul ca Iuda era un nume purtat de doi oameni, primul era numit Iuda Tadeul, in vreme ce al doilea era cel care l-a vandut pe Iisus Hristos.
In sfarsit, numele de persoana in discutie avea sa devina extrem de popular odata cu raspandirea crestinismului, intrand, implicit, si in onomasticonul crestin. Au aparut, asadar, si forme precum Tom; de pilda, semnificatia numelui Tom este alta, acest prenume masculin semnificand „bufon, persoana stupida”.
Teca – Prenumele de fata Teca, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Terezia, nume de persoana despre care cercetatorii lingvisti cred ca provine de la forma Teresa. Acest nume din urma arata provenienta locala a purtatorilor, provenind de la „Thera”. Potrivit unei alte ipoteze, acest nume ar avea legatura cu denumirea unei insule, si anume Therasia, in componenta careia specialistii au identificat verbul „therdo”, ce inseamna „a vana”; e posibil ca denumirea acestei insule sa provina si de la substantivul comun „theros”, cu sensul de „arsita, dogoare”.
Cu toate acestea, pentru a stabili semnificatia numelui Teca, respectiv Terezia, trebuie sa ne indreptam atentia spre onomastica spaniola, unde avem o forma ce continua numele de origine greceasca Tarasia, numai ca nu se cunosc foarte multe detalii cu privire la etimologia acestui nume. Prin urmare, se poate spune ca semnificatia numelui Teca este controversata.
Terezia – Prenumele de fata Terezia, prezent in onomastica mai multor popoare europene, inclusiv in cea ungureasca, corespunde formelor Teresa si Tereza. Potrivit cercetatorilor lingvisti, semnificatia acestui nume este incerta. Chiar si asa, aflam ca, in Spania, acest nume era purtat de cea considerata patroana a tarii. Incercand sa stabilim semnificatia numelui Terezia, trebuie sa mentionam ca una dintre primele ipoteze sustine ideea potrivit careia forma Teresa, un nume stravechi, ar arata provenienta locala, semnificand deci „de la Thera”.
Cu toate acestea, aceasta ipoteza este contestata vehement de unii specialisti, acestia considerand ca, de fapt, prenumele de fata in discutie se afla in stransa legatura cu denumirea insulei Therasia, ce ne conduce spre verbul „therdo”, cu sensul de „a vana”, dar si spre substantivul comun „theros”, adica „arsita, dogoare”. Pentru a stabili cu exactitate semnificatia numelui Terezia, trebuie insa sa ne indreptam atentia spre forma Tarasios, numai ca si acest nume are o semnificatie si o etimologie controversate.
Tiborc – Prenumele de baiat Tiborc, ce apartine onomasticii unguresti, provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la supranumele Tiburtius, un cognomen ce arata provenienta locala a purtatorului. Tocmai de aceea spunem ca semnificatia numelui Tiborc este clara si nu ar trebui sa constituie un impediment real in alegerea sa, semnificand „din Tibur”. Astazi, forma Tibur nu mai exista, fiind inlocuita de Tivoli.
Timea – Poate unul dintre cele mai frumoase nume de persoana din onomastica ungureasca, prenumele de fata Timea are o semnificatie clara, semnificand „bland, dulce”. Specialistii considera ca acest nume provine din forma Euthymia.
Tivadar – Prenumele de baiat Tivadar, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Theodor, despre care cercetatorii lingvisti spun ca ar proveni de la forma de origine greceasca Theodoros, in componenta careia recunoastem cu usurinta elementele „Theo-”, de la „theos”, ce inseamna „Dumnezeu”, si „-doros”, adica „dar”. Tocmai de aceea spunem ca semnificatia numelui Tivadar este „dar al lui Dumnezeu”.
Tunde – Prenumele de fata Tunde, ce apartine onomasticii unguresti, provine, potrivit cercetatorilor lingvisti, de la substantivul comun de origine maghiara „tunder”, cu sensul de „zana, nimfa”. Un aspect important de mentionat este faptul ca numele Tunde este o creatie literara, fiind format de poetul Mihaly Vorosmorty, care a trait in secolul al XIX-lea.
Vencel – Prenumele de baiat Vencel, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Vaclav ce provine, la randul sau, de la forma Venceslaus. Specialistii sunt de parere ca semnificatia acestui nume este „multa glorie”, aceasta ipoteza bazandu-se pe existenta a doua elemente din componenta sa, si anume „vece”, cu sensul de „multa, mare”, si „slav”, adica „glorie”.
Viktor – Prenumele de baiat Viktor, ce apartine onomasticii unguresti si nu numai, poate fi pus in legatura cu varianta romaneasca Viktor, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca semnificatia sa este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Astfel, avand in vedere ca numele de persoana Viktor a fost pus in legatura cu substantivul comun „victorie”, se poate spune ca aceasta este semnificatia sa.
Vili – Prenumele de baiat Vili este considerat un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru forma William, despre care cercetatorii lingvisti ne spun ca ar proveni de la numele de origine germanica Willahelm. In componenta acestei forme din urma recunoastem cu usurinta elementele „wil-”, ce inseamna „dorinta”, si „-helm”, cu sensul de „casca, protectie”. Cat despre numele William, trebuie sa mentionam ca acesta a devenit popular in intreaga lume datorita scriitorului William Shakespeare (1564-1616).
Zita – Prenumele de fata Zita, ce apartine onomasticii unguresti, este un hipocoristic, respectiv un nume diminutiv pentru Felicitas. Semnificatia numelui in discutie este clara, acesta semnificand „noroc, avere”.
Zoltan – Prenumele de baiat Zoltan, ce apartine onomasticii unguresti, are o semnificatie clara, inseamnand „rege, sultan”. Se pare ca aceasta ipoteza se bazeaza pe asemanarea sa cu titlul turcesc „sultan”, fiind o reproducere, daca vreti, a acestui cuvant. In plus, nu trebuie sa uitam nici de conducatorul Ungariei din secolul al X-lea, numit Zoltan si cunoscut drept Zsolt.
Zsigmond – Prenumele de baiat Zsigmond este varianta ungureasca a numelui de origine germanica Sigmund. In componenta acestui nume de persoana din urma identifcam elementele „sig”, ce inseamna „victorie”, si „mund”, cu sensul de „protector, gardian”. Popularizarea acestui prenume masculin poate fi pus pe seama psihologului austraic Sigmund Freud (1856-1939), creatorul teoriei revolutionare a psihanalizei.
Zsofia – Prenumele de fata Zsofia, ce apartine onomasticii unguresti, este o varianta a numelui Sofia. Semnificatia acestui nume este clara si nu ar trebui sa ne puna nicio problema, cercetatorii lingvisti fiind de parere ca semnificatia „intelepciune”.
Zsolt – Unul dintre cele mai populare si deopotriva apreciate nume de persoana din onomastica ungureasca, prenumele de baiat Zsolt provine de la forma Zoltan. In orice caz, semnificatia numelui Zsolt este clara, cercetatorii lingvisti fiind de parere ca numele de persoana in discutie inseamna „rege” sau „sultan”. Se pare ca acest prenume masculin provine de un cuvant de origine turcica, ce desemna titlul unui conducator. Trebuie sa mentionam, totodata, si de conducatorul Ungariei, Zsolt, care a trait in secolul al X-lea.
Toata lumea pe internet vad ca confunda anumite nume , de exemplu Sandor , Sandu , Sandy , Sandau
care provin defapt de la vechiul nume Sandul raspandit prin Carpatii padurosi .
Numele este tot atat de vechi ca si numele raului San din Cehia si Polonia , si nu are absolut nici o legatura cu Alexandru de la care decurg anumite diminutive , in nici un caz Sandu ci Alex , Sandru , Lixandru , Alexander , etc .(mai sunt si exceptii voite) .
Este posibil chiar si intemeietorul moldovei Alexandru I sa-si fi modificat numele din motive religioase fiindca Sandu nu are echivalent un nume sfant cu onomastica .
Sandu este un nume mult mai vechi prin aceste parti decat grecescul Alexandru .