Fierul în cantitate corectă este un nutrient necesar funcționării normale a organismului unui animal de companie – fie el câine sau pisică. În momentul în care apare în cantitate mare în sânge se produce un fenomen de toxicitate, deoarece daunele surplusului mare de fier din sânge pot produce deteriorări în interiorul celulelor.
Unul din motivele pentru care apare un exces de fier în sângele acestor animale este administrarea unor multivitamine ce nu sunt potrivite pentru vârsta și greutatea lor corporală. De asemenea, astfel de suplimente pot fi luate în cantitate exagerată de către un astfel de animal deoarece au fost lăsate la îndemâna lui, din neglijență. Ele sunt luate drept o sursă de hrană de către animal și înghițite în exces. Doza mai mare de 20 mg fier/ kg este considerată ca fiind toxică.
Excesul de fier în sânge poate da simptome de toxicitate cu acest nutrient în primele 6 ore de la ingerare lui. Astfel apar stări de diaree, vărsături, dureri abdominale, hemoragie gastro-intestinală. În următoarele 18 ore animalul pare să fie într-o perioadă de recuperare, dă impresia că se simte mai bine, însă această stare este doar o impresie.
El continuă după o perioadă de 12 ore să manifeste iar simptome de diaree și vărsături, dureri de burtă și hemoragie gastro-intestinală. În plus este într-o stare de șoc, tremură și se simte slăbit. În final după o perioadă de cel puțin 2 săptămâni ajunge la obstrucție gastro-intestinală.
La apariția primelor simptome, animalul (câine sau pisică) trebuie dus de urgență la spital pentru a fi ajutat de un medic veterinar. Stăpânul va trebui să spună medicului ce simptome a avut patrupedul, să îi relateze istoricul bolii și eventualele incidente pe care le-a suferit animalul. După culegerea acestor date subiective de la stăpân, medicul va face o serie de analize clinice animalului.
Îi va face testul de sânge, analiza urinei, astfel va descoperi dacă are un nivel ridicat de fier în sânge. Dacă patrupedul a ingerat de curând pastile de fier, i se vor face spălături gastrice sau i se va induce voma, pentru eliminarea acestora din sistemul digestiv și prevenirea absorbției lor totală în organism. În plus, se va face hidratarea bună a organismului, spre a combate acidoza din sângele animalului.