Dragoste și relațiiÎți poți reface căsnicia după infidelitate? Când merită partenerul a doua șansă

Îți poți reface căsnicia după infidelitate? Când merită partenerul a doua șansă

Dacă fiecare persoană ar răspunde sincer, oare câte cazuri de infidelitate ar exista? Este o realitate pe care nu o poți ignora cu detașare, gândind “mie nu o să mi se întâmple”… Atât bărbații, cât și femeile își înșală partenerii de cuplu. Dar ce se întâmplă după o infidelitate? Duce aceasta invariabil la separare, sau relația /căsnicia poate fi reconstruită?

În general, dacă încă nu ai trecut prin aceasta, te gândești că nu ai putea rămâne alături de un partener infidel. Te gândești că ai rupe imediat relația, deoarece este clar că nu funcționa. Dar realitatea arată altfel: studiile ne spun că mai mult de jumătate dintre femei iartă un partener infidel, în timp ce doar un sfert dintre bărbați iartă o parteneră ce înșală. În plus, ambii sunt mai înclinați să treacă peste infidelitate dacă sunt căsătoriți și au copii.

De ce această discrepanță între capacitatea de a ierta a femeilor și a bărbaților? Deoarece în timp ce bărbatul este mai posesiv și se simte prea furios și dezamăgit pentru a putea ierta, o femeie este mai înclinată deseori să se facă ea însăși responsabilă pentru infidelitate (“poate că dacă eram mai iubitoare/mai sexy/mai…”).

Încă ceva – femeia este cea care trece peste propriile sentimente și se gândește la ceilalți – în special la binele copiilor. Dar adevărul este că doar copiii nu pot salva o căsnicie! Trebuie să existe motive mai profunde pentru a putea ierta și a putea reface o relație suferindă.

Când merită o relație refăcută după infidelitatea unuia dintre parteneri?

Greu de spus – și până ce nu te afli în acea situație, nu ai cum să știi ce reacție vei avea și ce decizie vei lua. Însă există unele lucruri la care trebuie să te gândești. Primul dintre acestea este: ce e mai bine pentru toți cei implicați? Pentru tine, pentru partener(ă), pentru copii? Uneori, este chiar mai bine inclusiv pentru copii să închei o căsnicie decât să o continui cu resentimente, furie, ostilitate.

A ierta este bine pentru tine; chiar dacă rupi relația, este sănătos să încerci să ierți. Să te gândești la motivele celuilalt, să încerci poate să înțelegi de ce a făcut ceea ce a făcut și să încerci să îi ierți greșeala, oricât de mare este aceasta.

relatie dupa infidelitate

Merită relația voastră să treci peste infidelitate? Iată o întrebare grea. Şi contrar a ceea ce ai putea crede, este mai ușor să ierţi și să refaci relația dacă îți dai seama că ea nu era deloc perfectă, că aveați anumite probleme. Aceasta deoarece problemele relației pot explica oarecum infidelitatea. Pe de altă parte, dacă credeai că aveți o relație bună și fericită, infidelitatea doare mai mult, e mai șocantă și mult mai greu de iertat.

Ceea ce trebuie să știi e că, oricum era relația dintre voi, infidelitatea este mereu o urmare a unei probleme în relație, a unei insatisfacții. De aceea se poate ca voi doi să analizați acele probleme și să încercați să le rezolvați. Se folosește cuvântul reface și nu salva relația. De ce? Pentru că relația voastră, căsnicia voastră nu va mai fi la fel. Niciodată. Însă ea poate fi refăcută, reconstruită și tratată. Aceasta dacă ambii doriți să munciți pentru a o reface.

Există cazuri fericite în care, în urma unei infidelități, partenerii își refac căsnicia, care devine mai solidă în urma încercării grele prin care au trecut. Există cazuri în care este imposibil pentru parteneri să mai refacă legătura dintre ei. Totul depinde de dorința lor și de capacitatea de a ierta.

Câteva întrebări care îți pot arăta dacă există șanse să refaci o relaţie/căsnicie: a mai înșelat? De ce a înșelat? A fost o aventură sau o relație ascunsă, o dată sau în mod repetat? Te poți pune în locul partenerului/partenerei și poți înțelege de ce a făcut ceea ce a făcut? Ce lipsea sau ce era în neregulă în relația voastră? El sau ea regretă cu adevărat? Te poți vedea în viitor trecând peste toate sentimentele negative (furie, umilință, dezamăgire)? Merită?

Unii spun că ar face orice pentru relația sau căsnicia lor și pentru persoana iubită. Totuși, odată înșelați, trădați, nu se văd în stare să ierte și să-și refacă relația. Este vorba de iertare, de curaj, de voință.

Este vorba de a regăsi unele lucruri unul la altul, dar și de a afla unele lucruri. De a salva ceea ce mergea între voi, dar și de a reconstrui de la început legătura. Este ceva care ține, cel mai mult, nu de existența copiilor, ci de iubire. Este iubirea atât de puternică, încât să supraviețuiască unei infidelități? Cel ce a înșelat simte încă iubirea, în pofida marii sale greșeli? Iată cele mai importante întrebări…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.