Cat de mult va intereseaza impactul pe care locuinta dumneavoastra il are asupra mediului inconjurator? Daca acest aspect va intereseaza inseamna ca ati imbratisat sau doriti sa imbratisati un stil de viata sanatos, un stil de viata eco. Si cum bucataria este incaperea in care mancarea este preparata si servita, impactul activitatilor ce au loc in aceasta camera asupra mediului inconjurator poate fi unul destul de mare si tocmai din acest motiv in randurile care vor urma va vom prezenta cateva sfaturi pentru a fi eco in bucatarie.
Este adevarat ca pentru a fi eco pe deplin in bucatarie trebuie sa faceti cateva modificari serioase insa investitia va fi de durata si, mai mult decat atat, va fi prietenoasa cu mediul inconjurator.
Una dintre investitiile necesare pentru a avea o bucatarie eco se va materializa in electronice de ultima generatie. Folosirea frigiderelor si a aotor electronice si electrocasnice de ultima generatie va ajuta sa reduceti semnificativ cheltuielile la energie electrica iar impactul asupra mediului inconjurator va fi implicit mai mic.
Tot din punctul de vedere al amenajarii bucatariei, mobilierul trebuie sa fie si el eco. Cel mai indicat ar fi sa optati pentru mobilier din lemn natural provenit din paduri aflate sub control. Evitati mobilierul confectionat din materiale ce contin formaldehida deoarece aceasta substanta nu este deloc benefica mediului inconjurator si nici sanatatii dumneavoastra deoarece poate produce grave alergii.
Pentru podea alegeti fie gresia colorata in mod natural, fie parchetul din lemn. Ca accesorii puteti opta pentru covoarele din bambus. Pentru pereti optati pentru o vopsea lavabila ecologica.
Pentru a economisi apa nu ezitati sa investiti intr-o instalatie moderna si intr-un filtru de apa. De asemenea, faceti tot posibilul ca bucataria dumneavoastra sa se bucure cat mai mult timp de prezenta luminii naturale pentru a economisi energie electrica.
Fiind locul in care hrana este preparata si servita, bucataria trebuie sa fie mereu curata. Insa produsele destinate curateniei nu sunt deloc eco asa ca cea mai buna solutie este folosirea unor produse 100% naturale pentru curatarea si dezinfectarea bucatariei – otet, zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu.
Spalarea vaselor reprezinta un alt pas important de care trebuie sa tineti cont daca doriti sa aveti o bucatarie eco. Masina de spalat vase este mult mai eficienta si ajuta la economisirea a pana la 37% din cantitatea de apa folosita, insa numai daca masina de spalat este plina. Daca numarul de vase pe care trebuie sa le spalati este mai mic, umpleti o parte a chiuvetei cu apa calda in care ati turnat detergent si cealalta parte va fi umpluta cu apa rece pentru clatirea vaselor.
Gatiti inteligent! Folositi cuptorul doar atunci cand este neaparata nevoie si in restul timpului gatiti in tigaile inteligente care nu necesita folosirea unei cantitati mari de ulei. Insa, este foarte important sa acordati o mare atentie si asupra preparatelor pentru ca daca doriti sa fiti eco pe deplin va trebui sa folositi si ingrediente organice. Cumparati produse bio, fructe si legume direct de la producatori.
Incercati sa diminuati vizitele la supermarket si incercati sa va mentineti bucataria in permanenta aprovizionata. Atunci cand mergeti la cumparaturi, folositi plase din materiale biodegradabile si incercati sa alegeti produse cat mai putin impachetate.
Reciclarea inteligenta face si ea parte din conceptul eco asa ca nu ezitati sa reciclati tot ce se poate. De asemenea, din anumite elemente puteti crea proiecte inedite: de exemplu, din cutiile de conserve puteti crea diverse suporturi sau felinare, la fel si din borcane, din sticlele si bidoanele din plastic puteti crea ghivece pentru un mic colt de ierburi aromatice chiar in propria bucatarie.