Inundarea locuintei nu este un eveniment placut si chiar daca daunele sunt mai mici fata de cele provocate de un incendiu, pierderile sunt destul de semnificative. Dupa un astfel de incident, locuinta are nevoie de o mai atenta ingrijire, de aceeea, in randurile car vor urma, va vom prezenta care sunt principalele si cele mai necesare reparatii dupa inundarea locuintei.
Eliminarea apei reprezinta primul pas pe care trebuie sa il faceti dupa ce locuinta v-a fost inundata. Daca locuiti la casa si locuinta v-a fost inundata in urma unor fenomene ale naturii, atunci va fi nevoie ca apa sa fie pompata din interiorul casei, dar mai ales din beci. Acest lucru se face dupa ce pericolul a trecut, adica dupa retragerea apelor deoarece apa din pamant poate afecta structura de rezistenta a locuintei. Daca apartamentul v-a fost inundat, atunci va trebui sa eliminati apa prin alte metode.
Dupa eliminarea apei si descoperirea sursei care a produs acest incident, in cazul in care acesta nu a fost produs de o sursa naturala, se va trece la reparatiile aferente. Inainte de a lasa locuinta sa se usuce, trebuie sa eliminati toate elementele afectate de apa: mobilier, saltele, covoare, parchet, haine, obiecte de uz casnic, si sa le depozitati intr-un loc uscat si calduros pentru a incerca reconditionarea ulterioara a acestora.
Dezinfectarea locuintei este absolut necesara dupa o inundatie deoarece bacteriile si ciupercile se dezvolta mult mai rapid din cauza umiditatii excesive. Dupa eliberarea locuintei folositi clorul pentru a dezinfecta peretii si podeaua. In acest fel veti diminua riscul aparitiei mucegaiului. Este foarte important ca aceasta operatiune de curatare si dezinfectare sa se faca inainte ca locuinta afectata de inundatie sa se usuce deoarece bacteriile se vor raspandi mult mai rapid prin praf.
Dupa dezinfectare urmeaza uscarea locuintei si pasul cel mai dificil. Uscarea locuintei inundate poate dura mai mult sau mai putin, in functie de anotimp. Cu un pic de ironie, daca inundatia s-a produs vara, atunci trebuie sa va considerati norocosi pentru ca locuinta se va usca mai rapid. Pentru ca locuinta sa se usuce mai repede trebuie sa existe o mare cantite de aer uscat. Asa ca permiteti aerului sa circule, lasand usile si ferestrele larg deschise.
Pentru ca uscarea incaperilor sa se faca mai rapid, puteti folosi dezumidificatoare. Exista mai multe variante pentru a elimina umezeala din interiorul locuintei, metode despre care puteti afla mai multe lucruri citind acest articol. De asemenea, puteti folosi si clasicele ventilatoare.
Dupa ce locuinta s-a uscat este timpul sa inspectati peretii. Este posibil ca structura acestora sa fie afectata in cazul in care aveti de-a face cu o cantitate foarte mare de apa. Indepartati tapetul, lambriul si tencuiala si inspectati atent atat zona de la baza peretelui, cat si partea superioara, mai ales daca apartamentul unui etaj inferior a fost inundat din cauza unor defectiuni aparute la etajele superioare. Unde este cazul, folositi o sulutie impotriva mucegaiului sau clor.
Reparati peretii inainte de a incepe renovarea propriu-zisa a locuintei si lasati totul sa se usuce foarte bine inainte de a aplica din nou tapet, lambriu sau vopsea.
Reparati podeaua si schimbati parchetul. De asemenea, chemati un instalator care sa va verifice cu atentie intreaga instalatie de alimentare cu apa, precum si un electrician. Reteaua de energie electrica poate fi afectata destul de grav in urma unei inundatii.
Abia dupa ce peretii s-au uscat, puteti aplica vopseaua lavabila, tapetul sau lambriul.
Obiectele de mobilier ce pot fi reconditionate merita o a doua sansa dupa ce s-au uscat. Insa va trebui sa schimbati multe lucruri: saltele, paturi, covoare si alte accesorii distruse complet de apa.
Pentru ca este mai bine sa preveniti decat sa tratati, pentru a preintampina astfel de incidente cititi articolul despre evitarea inundatiilor.
Am folosit dezumidificatoare germane și au fost eficiente. Am salvat mobila și parchetul. A fost o vară de groază dar totul e bine acum.