Medicii veterinari spun despre displazia de sold ca ar fi o problema ereditara si ca reprezinta o afectiune a articulatiei soldului care nu se dezvolta in mod normal. Pentru a intelege mai bine ei explica displazia de sold drept nepotrivirea capului femurului in cavitatea articulara, oasele care alcatuiesc articulatia piciorului se unesc si se misca anormal.
Ce se intampla cand apare o astfel de afectiune in care articulatia soldului nu se mai dezvolta cum ar trebui? Se ajunge la o boala grava – artroza – care necesita tratament. Pentru displazia de sold medicii veterinari recomanda medicamente pentru ameliorarea durerilor sau in cazuri foarte grave interventia chirurgicala care presupune protezare de sold.
Exista o serie de rase de caini care prezinta o predispozitie la aceasta afectiune, insa ce-i drept in realitate problema poate afecta orice caine, indiferent de rasa. Desigur displazia de cot sau de sold poate fi cauzata si de factori externi din care cel mai important este obezitatea la caini la varsta frageda cand animalul este in crestere.
Aceasta afectiune se recunoaste foarte usor deoarece patrupedul prezinta niste semne clare si anume: ezita sa faca anumite exercitii, sa alerge, sa sara, merge schiop, prezinta atrofie musculara.
Principalele rase de caini predispuse la displazia de cot si de sold sunt:
- Terranova
- Saint Bernard
- Bloodhound
- Golden Retriever
- Rottweiler
- Ciobanesc German
- Springerul Spaniel Englez