Animale de companieCare sunt principalele afecțiuni și dermatoze nazale la câini și pisici? Vezi...

Care sunt principalele afecțiuni și dermatoze nazale la câini și pisici? Vezi cum se pot trata

Nasul este cel mai delicat organ la aceste animale de companie. Atat cainii cat si pisicile au nasul foarte sensibil. In interior acesta prezinta mucoasa nazala, care este strabatuta de vase de sange si nervi. Tesuturile si oasele nazale sunt foarte usor de ranit, iar cand se intampla acest lucru animalul simte durere.

O pisica isi poate rani foarte usor nasul in timpul vietii, este suficient sa faca un salt gresit si sa sufere un impact la nas, sa il lovesca de un corp dur si astfel sa ii apara hemoragie nazala sau alte probleme mai mult sau mai putin grave.

Fiecare stapan al unui astfel de animal de companie – pisica sau caine – trebuie sa fie atent la el in fiecare zi, sa ii observe starea fizica, daca prezinta anumite simptome sau daca nu a suferit anumite rani. El este responsabil de starea de sanatate a patrupedului si in cazul in care acesta sufera o anumita trauma trebuie sa stie sa ii ofere primul ajutor.

nas pisica

Principalele afectiuni si dermatoze la caini si pisici:

Vanataile apar la pisica atunci cand aceasta este lovita accidental la nas cu un alt corp (ex. geam, usa), sau cand se loveste singura in timpul unui salt, sau cade fara sa vrea de la o anumita inaltime. In general patrupedul care prezinta vanatai la nas are mucoasele nazale rosii sau albastrui, umflate, iar la apasare cu degetul pe nas simte durere. In cazuri mai dificile, pisica trebuie dusa la o clinica veterinara unde medicul ii va stabili un tratament in functie de severitatea loviturii.

Dermatozele nazale apar la pielea de pe nasul animalului si pot fi cauzate de infectii de diferite tipuri, traume, cancere, probleme ale sistemului imunitar, sensibilitatea la anumite medicamente sau substante chimice. Astfel de dermatoze apar pe pielea fara par a nasului animalului, dar si pe pielea cu par. Infectiile pot fi bacteriene, cu acarieni sau fungice.

Principalele simptome care apar in cazul dermatitelor nazale sunt: pierderea parului de pe nas, aparitia unor cruste pe pielea nasului, tulburari de pigmentatie, roseata pe suprafata pielii, ulceratii, noduli, eruptii, secretii cu puroi.

La aparitia unor asemenea simptome, animalul trebuie dus la un medic veterinar, care ii va face o serie de analize medicale in vederea stabilirii cauzei care a determinat infectia si a unui tratament pentru combaterea acesteia.

Daca este cazul unei infectii fungice se va indeparta o parte din leziunile de pe piele prin interventie chirurgicala si apoi se va face un tratament antifungic. Pentru dermatita solara se va aplica o solutie pe baza de cortizon care ajuta la ameliorarea inflamatiei. In cazuri grave, de cancer, se face o interventie chirurgicala si chimioterapie.

Ranile apar atunci cand pisica sufera o trauma la nas. Ea isi poate zgaraia sau lovi nasul, dar poate suferi si anumite leziuni in urma muscaturilor sau atacului din partea unui alt animal (care poate fi pisica, sau caine). Daca rana sau leziunea respectiva sangereaza trebuie ca sa i se opreasca curgerea sangelui prin apasare cu o bucatica de tampon din tifon, apoi se impune dezinfectarea acelei zone si aplicarea unui unguent care sa ajute la vindecare. In cazuri grave animalul trebuie dus la un medic veterinar pentru tratament corespunzator.

Polipii nazali sunt de forma unor tumori care apar la nivelul mucoasei nasului. In general polipii se dezvolta datorita unor infectii cronice sau in urma aparitiei unor inflamatii in regiunea nazofaringiana. Avand in vedere faptul ca in anumite cazuri polipii nu se pot vedea cu ochiul liber, este important sa fie cunoscute simptomele acestora la animal, astfel stapanul va sti ca animalul este bolnav si il va putea ajuta sa urmeze un tratament. Astfel de semne clare sunt:

  • probleme respiratorii pe nas si chiar imposibilitatea de a respira pe nari, de aceea patrupedul va ajunge sa respire pe gura;
  • animalul clatina din cap, prezinta secretii nazale apoase, are mereu senzatia de a stranuta.

polipi nazali

In acest caz, pentru a-si ajuta animalul, stapanul trebuie sa-l duca la un medic veterinar care ii va elibera caile nazale prin eliminarea polipilor printr-o interventie chirurgicala. Apoi animalul va urma de tratament de refacere pe baza de antibiotice si picaturi nazale. Astfel va scapa de inflamatiile si de infectiile din corp.

Alergiile sau reactiile alergice la nasul pisicii pot duce la scurgeri nazale, la inflamarea mucoaselor, tuse, stranut, umflarea nasului, mancarime, lacrimarea ochilor si pierderea parului. Astfel de reactii alergice pot sa apara la polen, praf, sampon, parfum, otet, piper si alte substante.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.