Cum pastram iubirea pe termen lung intr-o relatie de cuplu? Iata intrebarea de un milion de dolari! Cat de frumos si usor ar fi sa existe un raspuns clar si definitiv, un curs care sa te invete cum sa pastrezi iubirea in relatie indiferent de trecerea timpului, la fel ca un curs ce te invata cum sa conduci! Din pacate, tine de fiecare sa invete in propriul sau fel, tinand cont de sfaturile bune, insa si de experienta sa, de relatia sa de cuplu…
Iubirea cea mai reala, cea mai profunda, cea mai romantica, cea mai pasionala poate sa dispara cu timpul. Asa stau lucrurile in viata! Atunci cand cei doi parteneri nu fac nimic pentru a mentine aprinsa flacara dintre ei, a mentine vie iubirea lor, ea se usuca si moare ca o floare neingrijita, cu timpul…
Iubirea poate sa se schimbe, sa creasca, sa evolueze odata cu relatia de cuplu si cu cei doi parteneri, sau, neglijata, ea poate sa piara incet-incet, ducand si la sfarsitul unei relatii fericite.
Cum pastram iubirea pe termen lung intr-o relatie? Cel mai important este sa realizam aceste lucruri: ca iubirea se schimba si ea odata cu noi; si ca ea trebuie ingrijita, mentinuta, nefiind o forta ce exista indiferent de ce facem noi. A pastra vie iubirea nu este usor: insa merita sa incercam odata ce iubim!
Ce implica o relatie fericita si ce presupune iubirea adevarata?
Exista trei lucruri fara de care nu se poate pastra iubirea: cunoasterea prin comunicare; apropierea prin afectiune; si satisfactia prin viata intima. Scoti din ecuatie oricare dintre aceste trei elemente si ramanem cu o relatie careia ii lipseste ceva, o relatie incompleta care va duce la slabirea sentimentelor, a iubirii.
Cunoasterea intima prin comunicare. Doua persoane formeaza relatia; ambele persoane cresc si se schimba cu timpul, neramanand niciodata aceleasi ca atunci cand s-au indragostit. Odata cu ei, se schimba si iubirea, relatia lor. O greseala fatala a partenerilor de cuplu este cea de a crede ca nu este nevoie sa vorbeasca, sa se cunoasca, caci deja stiu totul unul despre celalalt.
Si astfel, in timp, ei uita de conversatiile cu adevarat semnificative si intime, indepartandu-se; si astfel se trezesc intr-o buna zi ca nu mai recunosc in partenerul lor persoana de care s-au indragostit (clasicul „nu mai e cel/cea care era la inceput”). Logic: daca nu au pastrat deschisa comunicarea intima si dorinta de a-si explora reciproc ideile, emotiile, credintele, dorinta de a se cunoaste cu trecerea timpului din ce in ce mai bine, ei nu se mai recunosc.
Ironic, poti observa ca stiai mai multe lucruri intime despre persoana iubita la inceputul unei relatii decat stii dupa cativa ani de relatie! Fara a realiza importanta comunicarii, a conversatiilor intime si profunde intre doua persoane, cei doi vor fi indepartati si separati de micile diferente ce apar intre ei si de lipsa de cunoastere.
Fara a il cunoaste pe celalalt nu poti sa te apropii sa-l intelegi; fara a-l intelege, nu poti sa ai o legatura profunda cu acesta. Unii vorbesc mai multe lucruri cu prietenii decat cu persoana iubita, presupunand pur si simplu ca aceasta din urma stie ce gandesc si ca nu are rost sa ii mai spuna… O greseala pe care nimeni nu vrea sa o faca, insa care este atat de usor de facut…
Apropierea prin afectiune. A va cunoaste intim, asa cum sunteti, cu adevaratele voastre opinii, credinte, emotii nu este de ajuns pentru a pastra iubirea pe termen lung in relatia voastra. Cunoasterea este primul pas – fara cunoastere, nu se poate vorbi de iubire adevarata, ci doar de fantasme, dorinta, pasiune.
Al doilea pas este apropierea afectiva intre partenerii unui cuplu, crearea si mai ales mentinerea acelui sentiment de legatura profunda si unica intre cei ce se iubesc. Cum se poate mentine aceasta apropiere afectiva? Bineinteles, prin exprimarea afectiunii! Iar afectiunea se exprima nu doar prin gesturi si cuvinte afectuoase – desi si acestea sunt vitale; ci si prin acordarea de atentie si apreciere persoanei iubite.
Cu timpul, este simplu sa uiti sa ii arati partenerului cat il apreciezi, sa ii acorzi atentie, sa ii arati ca este important in viata ta; crezi ca va fi mereu acolo, langa tine, asa ca de multe ori uiti sa mai incerci… La inceput, persoana intr-o relatie profita de orice ocazie pentru a arata cat de mult il apreciaza si doreste pe celalalt; incearca sa il surprinda prin mici gesturi frumoase; ii spune cuvinte de iubire celuilalt; face gesturi de afectiune. Toate acestea ii conecteaza pe cei doi, creeaza o legatura intima si afectiva. Odata ce sunt uitate cuvintele, gesturile de afectiune si apreciere, apropierea are de suferit.
Satisfactia prin viata intima. Cum pastram iubirea pe termen lung intr-o relatie de cuplu? Realizand ca intr-o relatie de cuplu, dragostea fizica are un rol important de jucat! Fara dragostea fizica, sunteti cu adevarat iubiti? Cei care spun ca dragostea si satisfactia fizica nu conteaza nu au experiente pozitive, nu stiu cat de importanta este senzatia de conectare fizica la partener. Oamenii sunt cei ce fac dragoste din placere, nu doar pentru a perpetua specia: sexul este important pentru sentimentul de satisfactie generala a unei persoane. Viata intima in cuplu trebuie intotdeauna stimulata si ajutata sa se mentina satisfacatoare pentru ca intimitatea fizica si intimitatea emotionala sunt puternic legate intre ele.
In concluzie: cum pastram iubirea pe termen lung intr-o relatie de cuplu? Lucrand la relatie, realizand importanta cunoasterii si a intelegerii; a apropierii afective; si a satisfactiei fizice. Nu-ti dori ca iubirea sa existe pur si simplu si ca relatia sa decurga fara blocaje de-a lungul timpului. Nu se poate. Insa poti sa iti dai straduinta sa iti pastrezi relatia de cuplu asa cum e – nu este usor, insa merita sa faci eforturi in numele iubirii!