Dragoste și relațiiPași în evoluția relației de cuplu, cum se ajunge de la o...

Pași în evoluția relației de cuplu, cum se ajunge de la o simplă întâlnire la o relație serioasă?

Ce mari pasi exista in evolutia relatiei de cuplu? Desi fiecare relatie va fi in mod normal diferita de altele, multe cupluri vor trece prin anumiti mari pasi, anumite etape in formarea, consolidarea si maturizarea relatiei lor. Unele cupluri trec mai usor si natural prin aceste etape, altele se impotmolesc si chiar se destrama… Si desi nu exista o schema universala, majoritatea relatiilor vor trece prin urmatorii pasi…

Pasi in evolutia relatiei de cuplu

Intalnirile romantice si cunoasterea initiala. Orice relatie incepe cu primele intalniri romantice, intalniri datorate „chimiei”, atractiei reciproce – fie ca este vorba de atractie fizica, atractie emotionala sau de dragostea la prima vedere. Odata ce primele intalniri le arata celor doi ca exista ceva deosebit intre ei, ceva ce poate fi mai mult, incepe cunoasterea reciproca: cei doi doresc sa afle totul unul despre altul.

Este o etapa oarecum idealista a relatiei: mai degraba simti ca il cunosti pe celalalt, decat il cunosti cu adevarat. Fluturasii din stomac, fiorii dorintei si ai pasiunii, sperantele si visele, toate fac ca primul pas in formarea cuplului sa fie unul atat de frumos, insa nu si unul ce asigura consolidarea sa.

Formarea cuplului este pasul doi in evolutia relatiei de cuplu: cand cei doi deja au inceput o relatie exclusiva si incep sa se cunoasca mai bine, mai ales sa se adapteze unul cu altul. Partenerii incep sa petreaca din ce in ce mai mult timp impreuna si incep sa prefere intimitatea in doi iesirilor in oras. Incepe de fapt constructia relatiei: se cunosc programele obisnuite ale partenerilor, se instaureaza o anumita rutina a timpului petrecut impreuna.

Partenerii incep sa isi petreaca multe din nopti impreuna, la unul dintre ei acasa (ceea ce va implica si pasul aducerii unor obiecte personale acasa la partener). De abia pe parcursul acestei etape, cei doi incep sa se cunoasca cu adevarat si sa vada cat de compatibili sunt in realitate, odata ce nu se mai privesc doar prin „ochelari roz”, ci incep sa se vada asa cum sunt.

Criza? Un alt pas in evolutia relatiei de cuplu este cel al nesigurantei, al dubiilor, al intrebarilor: „oare aceasta este relatia potrivita, oare aceasta este persoana potrivita?”. Criza apare deseori dupa formarea cuplului – in cazul in care partenerii se adapteaza mai greu la viata de cuplu. Insa criza poate sa apara oricand pe parcursul evolutiei relatiei – cu cat se manifesta mai devreme in relatie, cu atat este mai greu de rezolvat!

Pași în evoluția relației de cuplu

Este, totusi, normal ca cei doi parteneri sa nu fie siguri pe relatia lor in acest stadiu, sa se intrebe daca aceasta relatie nu le rapeste cumva independenta, libertatea. Cum se trece peste aceasta criza? Se trece constientizand ca, desi cuplul este un tot, cei doi parteneri au nevoie si trebuie sa ramana in parte independenti. Se trece prin acceptarea diferentelor, a nevoilor individuale si prin adaptarea unul la celalalt. Se trece, mai ales, prin iubire si comunicare!

Consolidarea cuplului vine cu un alt pas in evolutia relatiei de cuplu, si anume planurile impreuna: in special, mutatul impreuna. Cei care se grabesc spre acest pas inainte de a sti ca isi cunosc partenerul, inainte de a se fi obisnuit cu relatia si inainte de a fi trecut peste dubiile normale fac o greseala – pot ajunge destul de dezamagiti de traiul impreuna in timp scurt. Dar si cei care amana foarte mult acest mare pas fac o greseala: o relatie armonioasa va presupune dorinta de a imparti mai multe, de a il avea pe celalat alaturi, de a trai cu acesta: cu cat se amana mai mult acest pas, cu atat se prea poate ca el sa nu mai existe…

Pasul mutatului impreuna este un test important al relatiei de cuplu: de abia acum cei doi parteneri cunosc si se confrunta cu partile mai putin placute ale celuilalt si de abia acum vad cat de potriviti sunt ca un cuplu. De abia acum exista o reala intimitate in relatie. De abia acum afla cat de fericiti ii face relatia si cat de usor pot trece impreuna peste toate problemele. Unii rezista, altii cedeaza…

Maturitatea relatiei, care in mod obisnuit duce si la pasul logodnei si al casatoriei, este pasul urmator in evolutia relatiei de cuplu, aceasta pentru cei care au reusit sa isi consolideze relatia. In aceasta etapa, cei doi parteneri stiu ca au alaturi persoana potrivita si isi doresc mai mult. Atentie: nu exista un timp recomandat pentru fiecare mare pas in relatie, insa a grabi orice pas – in special pe acesta – poate fi o greseala fatala.

Si nici chiar atunci cand acest pas decurge in mod natural nu este exclusa o criza: gandul unui angajament decisiv poate naste temeri, dubii, intrebari normale; partea buna – intr-o relatie matura si armonioasa, se va trece peste aceste temeri, caci partenerii stiu si simt ca vor sa ramana impreuna. Etapa maturitatii relatiei este una a sigurantei, a linistii si a confortului. Odata marele pas al logodnei si casatoriei facut, partenerii isi permit sa se relaxeze si intra intr-o rutina confortabila a traiului in doi. Ei sunt cu adevarat o echipa care si-au construit impreuna viata, trecand peste orice greutati.

Atentie insa: rutina poate deveni insuportabila. Si, dupa mult timp impreuna, partenerii pot deveni atat de obisnuiti si siguri unul pe altul, incat sa renunte la mentinerea relatiei, a intimitatii dintre ei; ei se pot indeparta extrem de usor unul de altul, odata ce au intrat in aceasta rutina si pot neglija relatia dintre ei, pana ce ajung la o alta criza sau, uneori, intr-un punct mort.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.