Pentru că baia nu este întocmai agreată de către mulți bebeluși și copii mici, unii părinți aleg să facă baie împreună cu aceștia, pentru a-i liniști și a-i obișnui cu acest obicei. Este un subiect foarte dezbătut în cadrul comunităților de părinți – în timp ce unii spun că baia împreună este unul dintre cele mai relaxante activități, alți părinți sunt strict împotriva acestei idei din motive variate.
Cert este că, la fel cum nu există un argument definitiv care să recomande baia împreună cu bebelușul și copilul mic, nu există nici unul care să o interzică. În final, totul este opțiunea părintelui. În timp ce un părinte găsește mai ușor și mai sigur să îi facă micuțului baie în cădița sa, un altul găsește mai simplu să intre în cadă cu acesta. Nu trebuie să uităm că este vorba atât despre concepțiile personale ale părinților, cât și despre societate – există culturi în care baia împreună cu copilul este un obicei general, practicat de către toți.
De ce este indicat să faci baie împreună cu bebelușul sau copilul
A intra în cadă și a îl lua apoi pe bebeluș în brațe este într-adevăr o cale de a îl obișnui cu ritualul de igienă. Nou-născutul se va simți mult mai relaxat și în siguranță la piepul mamei, la fel și bebe mai mare, stând în apă lângă părinte. Tot chinul de a îl calma și convinge să stea în timp ce este spălat dispare.
Contactul direct este un alt aspect important: baia împreună cu bebelușul sau copilul mic oferă momente intime și relaxante atât micuțului, cât și părintelui. Unii chiar sugerează că poți alăpta în baie.
Baia împreună este și un moment vesel, în special când micuțul este mai mare, stă singur în funduleț și se amuză jucându-se cu diversele jucării de baie pe care le are. De ce să nu scape de corvoada de a îl spăla pe copilaș singur în cădiță dacă așa este și simplu și distractiv, gândesc unii părinți.
De ce nu este indicat să faci baie împreună cu bebelușul sau copilul
După cum s-a menționat, rămâne strict opțiunea părintelui. Totuși, este bine să se țină cont de câteva idei:
Temperatura apei: dacă părintele savurează băi fierbinți, atunci nu este loc pentru bebe în cadă! Trebuie ca temperatura apei să fie întotdeauna potrivită micuțului, ceea ce pentru adult poate fi neplăcut.
Igiena: un constant contra-argument în legătură cu baia împreună este legat de igienă; se insistă asupra sensibilității unui bebeluș, de aceea mulți părinți se gândesc că nu este un obicei tocmai igienic. Medicii spun că în lipsa unor infecții ale adultului, nu există un pericol real. Totuși, este indicat ca părintele să facă un duș rapid înainte de baie (pentru ca apa din cadă să fie cât mai lipsită de bacterii, praf, creme de corp, parfumuri pe care adultul le folosește).
Dezvățarea de baia împreună va fi un lucru dificil de făcut. Bebelușul și copilul mic va asocia, dacă așa se învață, baia cu contactul direct cu părintele, cu apropierea de acesta. De aceea, cel mai probabil va protesta vehement când vine clipa să se spele de unul singur, iar acea clipă va veni. Contactul intim cu un bebe poate fi realizat în diverse moduri, iar baia nu poate rămâne multă vreme un ritual comun.
Baia presupune spălat și nu distracție! Da, este nevoie ca bebelușul și copilul mic să fie relaxat, să se simtă bine, de aceea părinții trebuie să îi ofere jucării, să îi cânte etc.. Totuși, baia împreună nu trebuie asociată de copil cu ora de joacă – este ora de spălat. În plus, baia bebelușului nu trebuie prelungită mai mult decât este strict necesar pentru a îl spăla – iar când faci baie împreună, tinzi să stai mai mult decât trebuie în apă.
Siguranța – mulți părinți consideră că baia împreună este mai simplu de făcut decât spălatul separat al bebelușului. Trebuie luate totuși măsuri de siguranță legate de nivelul apei (niciodată aproape de bărbia bebelșului), de alunecare (se sugerează să se poarte mănuși), de intrarea și ieșirea din cadă.
Nuditatea este încă o problemă pusă în discuție – unii consideră natural ca bebelușul și copilul mic să îi vadă dezbrăcați, alții nu. Din nou, o chestiune de principiu și opțiune. Dacă părintele este jenat, atunci este de preferat să nu încerce acest obicei – totul trebuie să fie natural și relaxant. În plus, vine momentul în care copilul va fi curios și va pune multe întrebări – încă ceva ce îl poate jena pe adult.
Și să nu uităm că vine și momentul în care chiar copilul se poate simți oarecum jenat – este clipa în care trebuie oprit obiceiul. Nu există o vârstă clară la care baia împreună cu copilul trebuie oprită – unii spun că la trei ani nu mai este cazul, alții că poate fi continuată dacă nu există jenă până la cinci ani. Totul, în funcție de familie.
Unde (in afara de aceste articol) scrie ca doar mamele trebuie sa faca baie cu copilul?….Eu sint tatic de fetita….Are un an si jumatate….Eu sint cel care face baie cu ea, nu sotia….Probleme cu nuditatea nu exista….