Sarcină & BebePrimele băi ale bebelușului, sfaturi pentru proaspetele mămici

Primele băi ale bebelușului, sfaturi pentru proaspetele mămici

Imbaierea bebelusului este deseori un moment destul de dificil pentru proaspetele mamici si destul de neplacut pentru multi bebelusi – insa baia micutului este foarte importanta pentru sanatatea sa. Iata un mic ghid ce contine aspectele generale de care trebuie sa se tina cont pentru baia copilasului.

Imbaierea bebelusului – aspecte generale

Baia generala va fi facuta dupa caderea si vindecarea cordonului ombilical al bebelusului (cam la 10-14 zile dupa nastere) – pana atunci, il veti spala partial cu un prosop sau un tampon umezit in apa calda, ingrijind bontul ombilical cu atentie (nu il umeziti si curatati-l cu apa oxigenata).

O cadita speciala pentru bebelus este de preferat, caci are suport pentru a il tine pe bebelus intr-o pozitie inclinata adecvata si poate fi utilizata in camera sa. Nu uitati sa ii sustineti capul cu o mana in timpul baii (daca alegeti sa ii faceti baie in chiuveta sau in cada din camera de baie, fiti atenta ca temperatura sa fie aceeasi in toata casa si ca chiuveta/cada sa fie curata – mare grija si la solutiile cu care curatati, care pot irita pielea micutului).

In primele luni de viata, imbaierea bebelusului este de preferat sa se faca in camera sa si nu in camera de baie, atat pentru confortul si linistea micutului, cat si pentru a mentine aceeasi temperatura.

Pentru imbaierea bebelusului, fierbeti apa de la robinet, combinand-o cu apa rece si verificand cu un termometru temperatura apei citindu-l cat este in apa – trebuie sa fie aproximativ temperatura trupului, deci nu mai mare de 37 de grade Celsius. Testati si folosindu-va cotul temperatura apei, insa este bine sa utilizati si un termometru, deoarece se poate sa resimtiti diferit temperatura fata de pielea sensibila a micutului. Puneti alaturi si o cana cu apa mai calda pe care o veti folosi la sfarsit pentru a il clati.

Puneti un prosop curat pe fundul caditei pentru a preveni alunecarea micutului; apa trebuie sa fie initial doar cam pana la jumatatea caditei;  nu folositi manusi de spalat ce pot irita pielea sensibila a bebelusului.

Puneti inainte de imbaierea bebelusului toate cele necesare la indemana – prosoape de uscat, prosop cu gluga de invelit, sapun/gel special, sampon (unele geluri sunt 2 in 1), ulei de corp, scutec si hainutele de schimb. Nu lasati absolut niciodata singur bebelusul in cadita nici macar pentru cateva secunde – de aceea trebuie sa aveti tot la indemana!

Imbaierea bebelusului se face treptat – il stropiti cu apa, ii puneti intai picioarele in cadita, apoi tot trupul (ii spalati intai funduletul – nu introduceti copilul in cadita cu funduletul murdar). Ordinea de spalare dupa ce l-ati bagat in cadita este de sus, de la cap, in jos.

Pentru ca multor micuti nu le place baia, mai ales primele dati, mentineti contactul vizual, vorbiti cu el, cantati-i, incercand sa ii aratati ca este in siguranta. O jucarie cu sunete il poate ajuta sa uite de disconfort.

primele bai pentru bebelusi

Dupa imbaierea bebelusului, il inveliti intr-un prosop cu gluga si il uscati tamponandu-i usor pielea cu un prosopel lasand descoperita, pe rand, cate o parte a trupului pentru a nu ii fi frig; il dati cu un ulei pentru bebelusi hidratant cu vitamina A masand ferm, dar bland si apoi il imbracati in hainute curate. Nu folositi pudra dupa baie, un ulei special pentru bebelusi este suficient.

Temperatura camerei in care ii faceti baie bebelusului trebuie sa fie doar putin mai ridicata decat de obicei – intre 23 si maxim 25 grade Celsius, nu mai cald (aveti grija sa nu existe curent).

In general imbaierea bebelusului ar trebui facuta zilnic la o anumita ora, de preferat inspre seara – pentru a ii crea micutului obisnuinta (dar nu daca ii este foame sau somn si nu imediat dupa o masa). Insa imbaierea in fiecare zi nu este o regula, iar in timpul iernii, baia se poate face odata la 2-3 zile.

Imbaierea bebelusului iarna

Se poate face mai rar baia bebelusului iarna, deoarece incalzirea din casa si aerul uscat (umiditatea scazuta in interior), schimbarile de temperatura (cand iesiti din casa si reveniti), frigul, vantul si umiditatea de afara, straturile de haine in care este imbracat – toate ii afecteaza pielea sensibila, iar ingrijirea pielii trebuie sa fie facuta cu grija.

  • Faceti baie bebelusului odata la 2-3 zile, insa zilnic ii curatati cu atentie fata, gatul, mainile, zona intima si funduletul la fiecare schimbare a scutecului. Nu este necesara o baie in fiecare zi, deoarece baia zilnica ii poate irita pielea sensibila si uscata.
  • Iarna, imbaierea bebelusului trebuie sa fie rapida: 5-10 minute.
  • Folositi un gel de spalat special pentru bebelusi care sa hidrateze pielea.
  • Folositi un ulei hidratant cu care ii masati gentil pielea zilnic – cu vitamina A si D.
  • Nu iesiti cu bebelusul la plimbare dupa o baie, indiferent de cat de bine il imbracati.
  • Temperatura din camera nu trebuie sa fie mai mare iarna – tot intre 23 si maxim 25 grade Celsius. Temperatura apei trebuie sa fie adecvata – 36-37 grade Celsius, in nici un caz mai mare.
  • Pentru ingrijirea pielii micutului, utilizati un umidificator in camera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.