Relații de familieRelația părinților după un divorț și impactul acesteia asupra copilului

Relația părinților după un divorț și impactul acesteia asupra copilului

Relatia parintilor dupa un divort are un impact major asupra copilului, asupra modului in care el percepe si trece prin aceasta schimbare dificila. Desi poate ti-ai dori sa uiti de fostul tau partener de viata si sa opresti orice contact cu acesta, atunci cand sunteti parinti, comunicarea trebuie pastrata. Modul in care stii sa mentii o relatie echilibrata si amiabila cu fostul sot sau cu fosta sotie influenteaza modul in care copilul se va adapta noii situatii.

In special imediat dupa un divort, relatia intre parinti impune multe dificultati: exista emotii negative intre cei doi – furie, resentimente, regrete – emotii ce pot bloca comunicarea. Insa fostii soti le datoreaza copiilor lor sa incerce sa creeze o noua relatie intre ei, lasand ceea ce a fost in trecut si concentrandu-se pe ceea ce conteaza in prezent: o comunicare buna pentru bunastarea copilului.

De ce este importanta pentru copil relatia intre parinti dupa un divort:

A coopera cu fostul partener de viata ii ofera copilului sentimentul de stabilitate si siguranta: schimbarea aparuta in viata sa poate fi socanta si greu de inteles pentru el; daca, totusi, vede ca parintii sai sunt amandoi alaturi de el si pot discuta calm unul cu altul, nu va simti ca a pierdut pe unul dintre ei. Cel mai important dupa un divort este ca un copil sa stie ca inca are doi parinti ce il iubesc.

A coopera cu fostul partener de viata si a pastra o relatie buna cu acesta este extrem de important cand vine vorba de luarea deciziilor legate de copil: de la cele mici la cele importante (scoala, activitati, vizite etc.). Cand parintii nu pot cadea de acord asupra acestor aspecte, copilul are cel mai mult de suferit (si ei pot sa se contrazica condusi doar de emotiile negative).

Mentinerea comunicarii cu fostul partener de viata dupa divort inseamna a ii oferi copilului o disciplina consistenta: daca poti vorbi cu fostul partener, puteti stabili reguli similare in disciplina sa.

Evitarea relatiei conflictuale il fereste pe copil de un stres in plus: divortul este oricum o schimbare negativa stresanta pentru cel mic; daca el va asista si la certuri sau discutii tensionate intre parintii sai, divortul va avea un impact negativ si mai mare.

Cum pot parintii mentine o relatie echilibrata dupa divort?

Relația părinților după un divorț

Pare imposibil – prea multe exista intre fostii soti, prea multe ce i-ar putea impiedica sa pastreze o relatie buna. In special cand sfarsitul a fost greu si dureros, comunicarea cu fostul partener de viata pare mult prea dificila. Insa ii datorezi copilului tau sa incerci.

Cel mai important: dupa divort, relatia ta cu fostul sot este alta! Nu mai este aceeasi relatie, asadar nu mai exista aceleasi reguli si cai de a comunica. Trebuie sa incerci sa creezi un nou tip de relatie, amiabila si distantata – concentrata doar asupra copilului. Incearca sa lasi deoparte aspectele legate de voi doi si sa iti privesti fostul partener ca pe parintele copilului tau si atat (ceea ce va cere timp si efort).

Nu aduce trecutul in prezent

In orice discutie cu celalalt parinte, copilul trebuie sa fie punctul de interes; evita discutii despre vechi probleme intre voi si evita sa ii reprosezi acestuia vechi insatisfactii si nemultumiri. Pentru a reusi aceasta, este nevoie sa poti sa iti lasi macar o vreme emotiile si sentimentele deoparte.

Politetea face multe pentru o relatie amiabila dupa divort: noua voastra relatie este bazata doar pe interesul vostru comun: bunastarea copilului. Nu trebuie sa fie prea apropiata – nu trebuie sa deveniti prieteni! Insa trebuie sa incerci sa pastrezi o relatie politicoasa si sa respecti drepturile celuilalt parinte. Si acesta are un cuvant de spus in legatura cu viata copilului; o modalitate de a pastra o comunicare pozitiva este chiar sa ii ceri opinia sa in legatura cu copilul (in loc sa refuzi sa il asculti pe celalalt si sa iei pe cont propriu decizii).

Daca trebuie sa porti o discutie dificila cu fostul partener de viata dupa divort, nu o face niciodata in fata copilului! Nu il lasa pe acesta sa asiste la certuri sau discutii aprinse intre voi. Important: din cauza ranilor emotionale, fostul te poate irita si infuria foarte usor: incearca insa sa nu lasi emotiile sa te domine si nu porni o cearta din nimicuri (de exemplu, pentru ca a uitat sa aduca vreun lucru al copilului).

Incurajeaza relatia buna intre copil si celalalt parinte

In nici un caz nu incerca sa intorci copilul impotriva sa – unii parinti o pot face fara sa intentioneze, plangandu-se de fostul partener si criticandu-l in fata copilului. Nu face din copil un umar pe care sa plangi, nici nu ceda tentatiei de a spune vorbe urate despre fost! In schimb, arata-i copilului ca ti se pare normal ca acesta sa petreaca timp cu celalalt parinte.

Copilul nu trebuie sa devina un mesager!

De aceea este important sa pastrezi relatia cu fostul partener de viata si dupa divort. Nu trebuie sa comunicati niciodata prin intermediul copilului. Si nu trebuie sa cedezi ispitei de a scoate de la copil amanunte despre noua viata a fostului tau.

Relatia parintilor dupa divort este importanta: doar pastrand deschisa comunicarea puteti sa faceti aceasta schimbare mai usoara pentru copil. Cateodata insa, este mult prea greu pentru fostii parteneri de viata: va puteti oferi timp sa va adaptati la noua viata. Incercati insa sa colaborati cu fostul prin telefon sau mail, pentru a putea lua decizii bune in legatura cu copilul pe care il aveti impreuna.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.