Forta cuvintelor: cuvintele pot reasigura, alina si bucura sau pot rani: ce sa nu uiti sa-i spui copilului tau niciodata, ce cuvinte are acesta nevoie sa auda de la tine ca parinte? Doar prin cateva cuvinte ii puteti arata copilului afectiune, apreciere, incredere – caci ceea ce spun si fac parintii sai este extrem de important pentru cel mic.
Forta cuvintelor este des subestimata: aruncam cu un cuvant nervosi, obositi, preocupati si uitam apoi despre aceasta – insa un copil nu va uita la fel de usor… Ceea ce ii spun parintii sai ramane in el, il afecteaza mai mult decat ati crede. Cuvintele pozitive, ce exprima dragostea, aprecierea, incurajarea il stimuleaza si il reasigura. Cuvintele negative – de tipul etichetarilor si criticilor – il descurajeaza si intristeaza… Ca parinti, nu trebuie sa uitam ca ce ii spunem copilului are o mare importanta pentru el: astfel, a nu uita sa-i spui unele cuvinte este cat se poate de important.
Forta cuvintelor sta atat in efectul – pozitiv sau negativ – al acestora asupra sa, asupra imaginii sale de sine, cat si in invatarea copilului sa aprecieze acest efect si sa se foloseasca la randul sau de aceste cuvinte in exprimarea emotiilor. Ca parinte, nu de putine ori vedeti copilul repetand cate un cuvant auzit in jur – de aceea, unele cuvinte trebuie folosite cat mai des, altele nu…
Vrei sa vorbim?
Un parinte nu trebuie sa uite cat de important este pentru un copil sa vada ca el este dispus oricand sa il asculte si ca este interesat de ceea ce are de zis. De cate ori, oare, nu suntem mult prea preocupati de probleme si uitam sa ne aratam disponibili, ascultand doar cu o ureche ce ne spune copilul? In special cand observati ca cel mic are ceva pe suflet, a ii zambi linistitor si a ii spune ca sunteti dornici sa-l ascultati inseamna mult pentru el. Poate ca va dori sa va vorbeasca, poate ca nu – insa e important sa ii amintiti ca sunteti interesati de el.
O sa reusesti
Ce sa nu uiti sa-i spui copilului – mici cuvinte prin care ii arati ca te increzi in el, prin care il stimulezi. Copilul are nevoie de incurajare, sprijin si de a sti ca parintii sai au incredere in el – in special cand ii este greu cu o sarcina anume si da gres, a il incuraja: „hai ca o sa poti, trebuie doar sa mai incerci; vrei sa te ajut?” (in loc de a il critica: „ce este asa greu, hai ca-ti arat eu cum se face”) face mult pentru stima de sine a copilului. Nu trebuie sa faceti lucrurile in locul sau, ci sa ii aratati ca aveti incredere in capacitatea sa si a il sprijini – eventual, aratandu-i cum poate sa reuseasca mai usor.
Bravo, m-ai facut mandru!
Daca nu credeti in forta cuvintelor si in faptul ca aceste cuvinte nu trebuie uitate niciodata, imaginati-va doar cat de valoroase ar fi fost (sau au fost) aceste simple cuvinte: „m-ai facut mandru de tine”, venind de la parintii vostri pe cand erati copii! Copilul care stie ca parintii sai il apreciaza si sunt mandri de el devine increzator, puternic – dar si mai important, este fericit, caci se simte valoros… Asadar, la o reusita – o nota, un premiu, invatarea unui nou lucru – nu uitati, ca parinti, sa-i spuneti aceste simple cuvinte ce inseamna atat.
Bine ai venit, cum a fost ziua ta?
Iata ce sa nu uitati sa-i spuneti copilului: simple cuvinte ca sa-i aratati ca va bucurati de intoarcerea sa acasa. De atatea ori, in familie, cand cei mari si cei mici vin acasa dupa programul lor, fiecare mormaie un „buna” si trece apoi la treburile sale… Atat in relatia dintre partenerii de viata, cat si in cea dintre parinte si copil, a il primi cu bucurie si interes acasa pe celalalt este foarte benefic. O primire calduroasa, un „bine ai venit”si aratarea interesului: „cum ti-a fost ziua?” il reasigura pe copil ca este un membru iubit al familiei, ca parintele il doreste alaturi si ca doreste sa stie ce se petrece in viata sa.
Te rog si multumesc
Doriti un copil respectuos – invatati-l ce inseamna a respecta persoana! Simplele cuvinte „te rog” si „multumesc” arata respect, dar si apreciere, consideratie pentru celalalt. Aratati-i copilului ca il apreciati si ca orice efort al sau este pretios. Daca cresteti un copil obisnuindu-l sa auda te rog si multumesc, il invatati cat de valoros este sa te porti cu consideratie. In plus, este mult mai usor sa ii cereti sa faca ceva, daca il rugati cu consideratie si daca, dupa aceea, nu uitati sa-i valorificati efortul printr-un simplu multumesc.
Si ultimele cuvinte pe care sa nu le uitati sa i le spuneti copilului: te iubesc! Poate ca veti considera ca a ii spune aceste cuvinte copilului deseori este exagerat: doar este normal ca il iubiti, nu? Dar un copil, mai mult ca oricine, are nevoia sa auda aceste cuvinte! Din pacate, sunt copii si adolescenti care nu se simt iubiti de catre parintii lor – cat de mult ar fi contat pentru ei un „te iubesc” din cand in cand…
A reasigura copilul ca este iubit – printr-un „te iubesc” si un gest afectuos – conteaza mai mult decat orice. Forta acestor doua cuvintele este mare; nu lasati copilul sa puna la indoiala iubirea parintilor sai pentru el (si nu uitati, el are nevoie sa auda cuvintele – desi actiunile voastre ii pot arata aceasta, a rosti si cuvintele nu poate fi decat benefic)…