Animale de companieGăina de expoziție cu un aspect foarte frumos Brahma, originară din India

Găina de expoziție cu un aspect foarte frumos Brahma, originară din India

Gaina de expozitie Brahma are un aspect foarte frumos si impresionant, iar daca este lasata pe gazonul verde din curtea casei completeaza perfect designul peisagistic al proprietatii. Numele sau vine de la celebrul rau Brahma Putra, aceasta pasare fiind originara din India. In secolul al XIX-lea rasa de gaina de ornament Brahma a fost adusa in Europa. In Germania primele exemplare de gaini Brahma au fost aduse in Nurnberg, in anul 1855. De atunci este folosita in expozitiile de pasari, unde este foarte mult apreciata de vizitatori. Ea impresioneaza prin penajul bogat si frumos colorat, in culori de nuante diferite, dar in general clasice.

Initial gaina Brahma a fost crescuta in America de Nord pentru piata de desfacere in Boston, pentru carne si oua. Prima descriere a gainii Brahma a fost facuta in anul 1847 si era urmatoarea: greutatea corpului de 4,5 kg, penajul predominant alb, coada neagra, pielea picioarelor galbena si fara pene, aripile mari si negre, creasta dubla.

In cartea ,,Povestiri din cotet” scriitorul G. Burnham (care crescuse astfel de gradini de ornament pentru carne si oua) prezenta cocosul Brahma ca avand penajul de culoare neagra si greutatea corpului de pana la 8 kg. Unii specialisti considera ca aceste gaini de culoare intunecata a penajului ar fi aparut prima data in Anglia, iar altii spun ca ar fi rezultatul incrucisarii dintre speciile de pasari domestice malaeze si cochin din Statele Unite ale Americii.

Gaina Brahma are partea exterioara a spatelui asemanatoare cu cea din specia cochin, doar linia spinarii aparent scurta dar putin mai lata in zona umerilor. Privit din partile laterale ale corpului pieptul pasarii pare lat si rotunjit, iar privita din fata linia sa este oblica, cu unghiul de inclinatie foarte mic.

Penajul este dens, format din pene frumos arcuite, care au varful spre corp, niciodata directia lor nu este spre exterior. Aripile au penele stranse pe langa corp, iar varfurile acestora ascunse in restul penajului. Coada este alcatuita din numeroase pene arcuite, cele mai mari sunt despicate la varf. Partea posterioara a corpului este acoperita cu pene si puf des, mai bogat decat in alte zone ale corpului. Doar coama mai prezinta o astfel de podoaba atat de impresionanta, din puf si pene.

Pieptul adanc si larg, gatul destul de lung si picioarele acoperite cu pene ii creeaza o statura scurta si indesata. Labele picioarelor sunt groase si robuste. Capul este mic, creasta trilobata si mica, lobii urechilor si pielea gatului este de culoare rosie. Ciocul este mic, ascutit si puternic curbat in jos. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare rosie-maronie.

Brahma

Gaina de expozitie Brahma are un temperament linistit, este foarte mult apreciata de crescatorii de pasari pentru rezistenta (la temperauri scazute si umiditate ridicata) si vitalitatea sa. Are coloritul penajului in culori clasice maronii, roscate, cafenii, galben-pal, maro-inchis si negru, in multe nuante mai inchise sau mai deschise, care difera de la un exemplar la altul. Exista si gaini cu penajul mai special in culori care sunt cunoscute cu numele de albastru de potarniche, piele de bivol sau galben de Columbia.

In prezent aceasta specie de gaina este cumparata mai ales pentru aspectul sau decorativ, ea fiind prezentata in expozitii de pasari. Dar exista si o categorie de crescatori care apreciaza specia Brahma pentru carnea sa deosebita. Cocosul Brahma poate ajunge la 6-7 kg, el se misca destul de greu din cauza corpului masiv, ceea ce face ca uneori sa manance stand pe loc.

Exista gaini Brahma de culoare columbiana care au penajul alb dar in zona umerilor si gatului nuanta este gri-argintie ce pare sa formeze un fel de guler foarte impresionant si bogat, cu aspect luxos. In zona taliei coloritul la gaini este alb, iar la cocosi apar dungi negre, coada are penele lungi negre, lobul urechii este rosu la fel ca si pielea fina si neteda a fetei si a crestei de pe cap. Picioarele sunt puternice si prin penajul alb bogat par foarte groase. Gaina poate avea greutatea corpului de 3 kg, iar masculii sunt mai mari ajung la 4 kg. Ouale au coaja de culoare crem si cantaresc cca. 60 g. Intr-un singur an o gaina poate face 120 de oua.

Gainile Brahma de culoare inchisa au penajul predominant in nuante de gri si negru. In general penajul este gri cu dungi subtiri si negre, iar la cocosi, sunt prezente tonurile cenusii-argintii. Aripile au benzi negre, umerii au dungulite albe si argintii, la fel si capul are nuante asemanatoare de alb-gri-argintiu. Coada are penele mari, curbate, negre, in forma de secera. Pielea este foarte deschia, alba-rozie.

Ochii sunt mici si rotunzi, au irisul de culoare rosie sau maro. Pielea de pe fata, creasta, lobii urechilor si din jurul ochilor este rosie. Aceste gaini sunt crescute pentru carne si oua, ajung la greutatea de 3,5-4,5 kg. Se adapteaza destul de usor la conditiile de mediu, sunt calme, linistite, fac oua de culoare crem tot timpul anului, chiar si in lunile de iarna.

Video – Gaina de expozitie Brahma:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.