Romantismul este mort? – s-au dus, oare, vremurile in care tinerii indragostiti visau sa isi petreaca toata viata impreuna, in care erau fericiti doar la vederea persoanei iubite, in care isi exprimau dragostea lor prin mici gesturi de afectiune si apreciere? Cinicii spun ca in ziua de astazi nu mai exista romantism decat in masura in care un cuvant sau un gest romantic aduce o „rasplata” – mai exact, ca in ziua de astazi, oamenii sunt mai mult practici si materialisti decat visatori si idealisti…
Insa poate ca, la fel ca orice mentalitate si atitudine, si romantismul se schimba odata cu timpurile: ar fi de-a dreptul ciudat in ziua de astazi sa vedem un barbat curtand timid o femeie si indraznind doar s-o sarute pe mana, un barbat cantand balade de dragoste la balconul iubitei sau o femeie scriind zi si noapte poezii de dragoste pentru iubitul ei, pastrandu-se insa casta pana la casatorie!
Si mai important, ce inseamna de fapt romantismul? Pentru ca a spune ca romantismul a murit implica sa ai o definitie mai mult sau mai putin clara a ideii… Dar ideea nu numai ca se schimba cu vremurile, ci este diferita si in functie de persoana. Unii ar considera romantica o cina in oras; altii mai degraba un mesaj de iubire; altii a se simti apreciati; altii gesturile de afectiune; altii un cadou dragut…
Ce inseamna romantismul
Idealul: a fi romantic inseamna a avea ca ideal iubirea adevarata si a o pretui mai mult ca pe orice. A fi idealist, a avea incredere oarba in iubire si intr-o relatie fericita pana la adanci batraneti… A fi in stare sa faci totul pentru persoana iubita si a o vedea doar pe ea… Din aceasta perspectiva, intr-adevar, romantismul a slabit (nu a murit!): astazi, invatam devreme sa fim sceptici si cat mai practici, caci stim ca a fi prea idealist si a trai intr-o visare poate insemna o mare dezamagire si durere…
Fericirea „pura” – romanticii simt ca prezenta persoanei iubite, vederea sa, zambetul si privirea sa, o imbratisare sau un sarut furat, toate acestea sunt intruchiparea fericirii. A fi fericit doar pentru ca persoana iubita este langa tine si iti zambeste – fara a iti dori mai mult… Romanticii nu pun accent pe placerile carnale, ci pe starile si trairile oferite de iubirea in sine, de imaginea persoanei iubite…
Si din aceasta perspectiva, astazi tindem mai mult spre concret si mai putin spre abstract: inconjurati de atatia stimuli sexuali, este aproape imposibil sa nu simtim dorinta pentru placerile carnii si sa ne multumim cu fericirea pura… Desi am putea invata cate ceva de la vechii romantici: satisfactia este moartea dorintei, asadar a prelungi momentul in care se ajunge la implinirea acelei dorinte, a astepta visand la acea clipa poate ca este o experienta mai intensa decat este cea de a sari in pat imediat ce ai cunoscut persoana…
Vorbele de dragoste. Romantismul insemna a nu lasa persoana iubita sa uite cat de pretioasa si iubita este! Cat o doresti, cat ai nevoie de aceasta, cat de mult inseamna pentru tine. A ii spune cuvinte de dragoste, a ii trimite mesaje de dragoste – iata ceea ce un indragostit romantic (barbat sau femeie) nu uita sa faca. Aceasta idee despre romantism nu va muri niciodata, atat timp cat exista indragostiti – caci a fi indragostit inseamna a dori sa-ti strigi iubirea asa incat toti sa te auda! Un indragostit nu va uita sa ii reaminteasca persoanei iubite sentimentele sale, si nici chiar dupa un timp mai mare, cand iubesti, iti amintesti sa o spui…
Gesturile de afectiune. Apropierea, privirea, imbratisarea, sarutul – toate sunt gesturi romantice nelipsite intr-un cuplu iubitor si apropiat. Se intampla, uneori, sa ne indepartam emotional fata de partener, desi il iubim – aceasta pentru ca uitam de importanta acestor mici gesturi care creeaza intimitate si transmit afectiune… Nu este de mirare ca o persoana, daca resimte lipsa acestor gesturi afective, va concluziona ca nu mai este iubita!
Gesturile de apreciere. Complimente, mici surprize si mai ales sprijin – dintr-o perspectiva, toate semnifica romantism. A ii spune persoanei iubite cat de valoroasa/atractiva este; a surprinde printr-o spontana manifestare de afectiune; a ii aduce seara o ciocolata/o sticla de vin; a ii fi alaturi, a asculta si a oferi sprijin persoanei iubite. Romantismul nu este doar o idee abstracta, un ideal, o visare – este ceea ce persoana spune si face pentru a ii reaminti celui iubit de dragostea si aprecierea sa…
Romantismul va exista, sub diferite forme, tot atat cat va exista iubirea: pana ce nu vom ajunge sa formam un cuplu strict din interes si dorinta carnala, atat timp cat vor exista intotdeauna indragostiti, romantismul nu va muri… Si intotdeauna, daca iubim, vom dori sa ii aratam celuilalt ca iubim, ca inseamna atat de mult pentru noi… Chiar daca astazi privim iubirea si viata dintr-o perspectiva mai concreta, mai practica, mai directa, sentimentele raman aceleasi, iar ele vor fi exprimate prin cuvinte si gesturi romantice.