Top 10 persoane in viata copilului si influenta lor – copilul invata, se formeaza si se dezvolta in primul rand prin intermediul interactiunilor cu cei din jur, cei semnificativi pentru el. Omul fiind prin excelenta fiinta sociala, modul in care se formeaza copilul depinde in mare de relatiile pe care le are cu ceilalti.
Figura materna
Se afla pe primul loc in top, fiind centrul vietii copilului in primii ani de la nastere. Mama este cea care ii ofera afectiunea, atentia si confortul emotional necesar pentru o dezvoltare armonioasa a copilului. Mama este si ramane un reper in viata sa si este cea de la care invata initial copilul sa comunice. Mama este vazuta drept un sprijin de baza si sursa primara de afectiune, cea care mentine echilibrul in casa.
Tatal
Desi nu trebuie sa urmam strict stereotipul mama – figura afectiva; tatal – figura autoritara, este adevarat ca, in multe cazuri, tatal reprezinta pentru copil atat un principal exemplu in viata (exemplu pozitiv sau negativ), cat si persoana ce impune autoritatea. Insa niciodata nu trebuie subestimata influenta pozitiva a tatalui si ca figura afectiva – copilul are nevoie si beneficiaza de afectiunea si de interesul oferite de tatal sau. Un tata nu trebuie sa se limiteze la a impune – el trebuie sa fie o prezenta implicata si afectiva in viata copilului.
Fratele sau sora copilului
Copilul mai mic isi va privi fratele sau sora mai mare ca un model, un exemplu de urmat (de aceea este important ca parintii sa vada ce fel de model ii ofera cel mare) si ca un sprijin, ajutor de incredere. Deseori, copilul mai mic apeleaza pentru sfaturi sau ajutor nu la parintii sai, pe care ii percepe ca fiind prea departe ca varsta, ci la fratele sau sora sa. Sigur, in cazul unei relatii tensionate intre frati, cel mic poate sa simta si un anume grad de gelozie: fratele/sora mai mare este mai independent, mai matur, mai liber.
Fratele sau sora mai mica
Invers, atunci cand copilul este cel mare in familie, fratele sau sora mai mica il poate influenta in doua feluri: fie se va atasa de cel mic si va deveni protectorul si sprijinul sau, invatandu-l si avand grija de acesta, devenind el insusi un exemplu; fie va fi gelos, privindu-si fratiorul sau surioara ca pe un rival (aceasta depinde in mare masura de felul in care parintii stiu sa se comporte cu fratii si sa le incurajeze relatia pozitiva). Oricum, relatiile cu fratii sunt esentiale pentru un copil, iar o relatie armonioasa este un reper, un model si un sprijin important in formarea copilului.
Bunicii
Locul 5 in top 10 persoane in viata copilului: figurile calde ale bunicilor, care il rasfata si ii ofera atentie. In copilarie, bunicii au o mare importanta pentru copil: ii ofera clipe de veselie, il invata multe despre viata, ii ofera alte figuri mature ca modele, in afara de parintii sai.
Bona
Copilul care este ingrijit o perioada in viata sa de catre o bona este in mare masura influentat de aceasta: de aceea, parintii trebuie sa aleaga cu precautie bona pentru copilul lor. In afara de ingrijirea practica, bona ii transmite cunostinte si valori, ii impune reguli si il pedepseste, il stimuleaza cu activitati benefice sau, dimpotriva, il lasa sa stea degeaba in fata TV-ului, fara sa ii incurajeze formarea.
Invatatorul
Adultul care, desi nu face parte din familie, are o influenta majora in viata copilului, ii ofera cunostinte variate, il pregateste, il stimuleaza sa afle si sa invete, ii creste sau scade increderea in sine. Invatatorul, insa, nu ofera doar cunostinte – ci un mod de a invata si de a-ti imbunatati aptitudinile; un mod de a privi viata; valori si motivatii. Invatatorul bun ramane o persoana-model pentru copil si o figura atat autoritara, competenta, cat si afectiva.
Prietenul cel mai bun din copilarie
Locul 7 in top 10 persoane in viata copilului: primul prieten cel mai bun al copilului, care il influenteaza des extrem de mult. Acest prieten cel mai bun va fi un model pe care copilul il va imita, ii va oferi o alta perspectiva, alte valori. Prietenul cel mai bun este o alta sursa importanta de afectiune si apreciere a copilului: acesta are nevoie de o relatie apropiata cu un covarstnic.
Colegul de banca
Care ii poate fi partener la teme si la joaca, cu care va colabora, sau ii poate fi rival, cu care va intra in competitie. Colegul de banca in primii ani de scoala influenteaza in mare masura adaptarea copilului la mediul scolar si felul in care percepe scoala. Daca are o relatie negativa cu colegul sau de banca, orele de scoala vor fi percepute ca fiind extrem de neplacute. In schimb, daca are o relatie pozitiva, copilul va merge cu placere la scoala si va putea avea un coleg cu care sa isi faca temele.
Prima iubire de copil
Nu este vorba neaparat de prima dragoste a adolescentei: si copii de 7-8 ani, chiar mai mici, nasc „pasiuni” de copil! In general, pana in jur de 10-12 ani, copilul prefera compania celor de acelasi sex: fetite cu fetite; baieti cu baieti. Insa un baiat sau o fetita va fi diferit, va fi dragostea copilareasca, naiva si inocenta. Acest copil care va fi obiectul primei iubiri a copilului il poate influenta pozitiv: daca ii accepta afectiunea si petrece timp cu el, copilul va dobandi incredere in sine; sau negativ: daca nu vrea sa stea cu el, copilul se va simti respins, urat, prost, inadecvat. De aceea, parintii nu trebuie sa ia in ras aceasta iubire copilareasca, ci sa fie un sprijin in caz de respingere, sa il incurajeze si sa ii intareasca increderea copilului.
Modelul ales de copil
Si ultimul loc in top 10 persoane in viata copilului: modelul ales de catre copil, persoana pe care el o idealizeaza si asemenea careia isi doreste sa fie reprezinta o majora influenta in viata si in formarea sa. Acest model ales de catre copil poate fi unul dintre parinti; un alt copil, de obicei mai in varsta sau adolescent; un alt adult cunoscut: profesor, prieten al familiei; sau, deseori, o vedeta sau un personaj de la TV sau din carti. Modelul pe care copilul il idealizeaza este extrem de important: copilul va dori sa fie la fel, va imita comportamente, va invata sa vorbeasca si sa se poarte asemenea modelului.