Care e secretul unei relatii lungi si armonioase – iata intrebarea de un milion de puncte! Fiecare poate oferi un raspuns, in functie de ceea ce conteaza pentru el, in functie de ce anume crede ca a mentinut propria sa relatie de cuplu: iubirea, sprijinul, respectul, sinceritatea, prietenia, compatibilitatea, pasiunea…
Si fiecare raspuns este corect – cele de mai sus sunt importante pentru o relatie lunga si armonioasa. Insa ce asigura toate cele de mai sus si in lipsa carui ingredient cele de mai sus nu se pot mentine? Cu alte cuvinte, care este secretul relatiei lungi si armonioase? Comunicarea empatica!
De fapt, a spune ca o comunicare empatica constituie secretul unei relatii lungi si armonioase pare oarecum ciudat: oricine stie ca nu exista relatie buna care sa dureze fara comunicare, deci nu e chiar un secret! Insa acest adevar, desi repetat pana suna ca un cliseu, este intr-atat de logic, de la sine inteles, de banal, incat ajungem sa il omitem, il privim ca si cum este acolo fara vreo straduinta! Dar a mentine o comunicare empatica, deschisa inseamna a lucra constant la aceasta, a nu ignora niciodata importanta sa.
Revenind, comunicarea empatica este secretul unei relatii lungi si armonioase deoarece in lipsa sa, nu prea putem vorbi despre iubire adevarata – daca simti cu adevarat afectiune pentru o persoana, atunci vrei sa stii si stii chiar in mod intuitiv ce este in sufletul acestei persoane (ceea ce inseamna ca simtim empatie cu persoana iubita, ca ii stim si intelegem trairile). Invers, pentru a simti empatie si a comunica empatic, este necesar, daca nu sa iubesti, sa simti o aplecare, o atractie pentru persoana. Cand iubesti, vrei si iti este mai usor sa ii cunosti sufletul persoanei iubite, sa ii cunosti si sa-i intelegi trairile, emotiile.
Comunicarea empatica este secretul unei relatii lungi si armonioase deoarece in lipsa sa nu putem vorbi cu adevarat despre intelegere, sprijin, implinirea reciproca a nevoilor partenerilor. A comunica empatic presupune capacitatea si vointa de a te pune in locul celuilalt, de a te transpune afectiv in fiinta sa, de a incerca sa intelegi perspectiva sa, de a observa si raspunde la nevoile sale, de a ii cunoaste si intelege emotiile. Fara aceasta, cum ar putea partenerii sa se inteleaga, sa se sprijine la nevoie, sa ofere un umar celuilalt chiar fara sa i se ceara, sa stie ce nevoi are celalalt? Nu trebuie sa te gandesti doar la ce vrei tu de la partener – ci sa stii ce trebuie sa ii oferi lui.
Nu trebuie sa astepti mereu ca partenerul sa iti ceara sau spuna, ci sa inveti sa il citesti si sa il intelegi, sa privesti prin ochii sai – aceasta este cu adevarat cheia relatiei fericite. A sti ce isi doreste si de ce are nevoie partenerul si a valoriza aceasta, a nu te pune pe tine pe primul loc, ci pe relatie. A nu privi ceea ce oferi in cuplu ca fiind un sacrificiu (daca renunti fara a vrea cu adevarat la ceva, vei avea resentimente), ci a privi ceea ce oferi ca fiind ceva ce doresti sa oferi, pentru ca primesti atatea…
Comunicarea empatica duce la realul respect – respecti persoana pentru ca o apreciezi si incerci sa o intelegi; pentru ca esti dispus sa o asculti, sa o sprijini, sa o cunosti cu adevarat. Respectul nu tine doar de bune maniere – tine de aprecierea oferita persoanei, tine de interesul aratat persoanei, iar a fi dispus si a dori sa o cunosti, sa o asculti, sa incerci sa o intelegi arata cu adevarat apreciere.
Comunicarea empatica implica sinceritate si deschidere. Pentru ca a comunica empatic presupune a cauta, intelege si raspunde la emotiile celuilalt. Dar si a exprima propriile emotii. Ceea ce presupune deschidere si sinceritate. Odata ce inveti sa simti empatie si sa comunici empatic, te axezi nu doar pe cuvinte, ci pe emotii. Iar emotiile rareori pot insela! Cand arati celuilalt ca incerci sa ii cunosti emotiile, ca i le valorizezi, ca esti receptiv la ele si ca ele conteaza pentru tine, poti dezarma mult mai usor un conflict.
Prin apel la emotii, la a cunoaste emotiile celuilalt, a ii arata ca vrei sa le intelegi si a ii transmite propriile emotii, se deschide calea realei comunicari si se evita lupta. A iti exprima chiar nemultumirile deschis, vorbind despre cum te simti, este un lucru benefic in cuplu, iar daca pui accent nu pe cauze, nu pe a cui este vina, ci pe emotii, atunci comunicarea este una pozitiva.
Secretul unei relatii lungi si armonioase este comunicarea empatica deoarece aceasta mentine afectivitatea si prietenia – sentimentele de atasament in cuplu. Fara a invata sa fiti parteneri, sa fiti prieteni, sa va protejati sentimentele nu exista o relatie fericita de durata. Multi gresesc, crezand ca daca se iubesc, asta este de ajuns! Nu! Intr-o relatie, iubirea si dorinta trebuie sa fie alaturate unei reale prietenii – ceea ce implica o reala cunoastere.
A invata ce este empatia te ajuta sa il cunosti pe celalalt, sa ii cunosti emotiile si chiar reactiile, sa deveniti cu adevarat parteneri compatibili. Comunicarea empatica inseamna apropiere adevarata: devii atat de receptiv la emotiile celuilalt, incat starea se transpune in tine, emotiile sale devin si ale tale, ceea ce iti permite sa il intelegi (contagiune) si sa formati o uniune in care ambii va influentati si va armonizati…
O comunicare empatica presupune exprimarea deschisa si cautarea emotiilor in cuplu – se stie cat de benefica este exprimarea emotiilor, oricare ar fi acestea (in special a exprima sentimentele de iubire pentru partener). Iar a te simti atat de aproape de partener inseamna a putea sa comunici chiar fara cuvinte – a va simti absolut confortabil fara a simti nevoia sa vorbiti mereu, a va intelege fara cuvinte, a ajunge la o stare de cunoastere, completare si armonie…